Търсене:Баба, дядо и внуче
Независимо дали баба (дядо) са наблизо...

Позитивно родителство
Като родители, основната ни роля е да даваме пример...

Играта: развиващ фактор
В нея и чрез нея главно се усвоява обществения опит...

Как да правим сполучливи фотографии на бебетата и децата
Голямо предизвикателство е да се направят добри снимки на толкова подвижни субекти, като децата...


Специалисти - бременност

Пред тази дилема ежемесечно се изправят голям брой жени в детеродна възраст. За едни това е желан и очакван с радост момент, а за други – не. Как трябва да постъпи в тази ситуация всяка жена? На първо място трябва да е ясно, че дори и в случаите на редовен менструален цикъл е възможно мензесът да закъснее, без зад това да се крие бременност.

повечеПоредица от спонтанни аборти
Не са редки случаите на втора и последваща неблагоприятно завършила бременност.

Анемия и бременност

Анемиите по време на бременност са най-честото вещество обменно заболяване в света - според различни автори между 35 и 50% от бременните към термина за раждане са с анемичен синдром.

Многоплодна бременност
В последните десетилетия честотата на МБ леко се покачва, особено в държави с развито здравеопазване, като резултат от нарастване на бременностите след in vitro процедури, където се използват медикаменти предизвикващи множествена овулация.

Кръвотечения при ранна бременност
Появата на кървене от влагалището в ранен срок на бременността (до 12 гестационна седмица) се среща при 10 – 25 % от бременните.

Спонтанен аборт
Под спонтанен аборт се разбира самоволното прекъсване на бременността до 28 гестационна седмица (г.с.).

Употреба на лекарства по време на  бременност
Установено е, че при трансплацентарния пасаж плацентата има избирателна способност по отношение на веществата необходими на плода, но не и по отношение на химични, лекарствени и други токсични вещества, които могат да преминат от майката в плода.

Ектопична бременност
ЕБ е налице когато оплодената яйцеклетка се прикрепва и развива извън ендометриума (лигавицата покриваща маточната кухина)

Преносена бременност
Преносената бременност се подразделяне само от дидактични съображения, но и от резултатите за майката, плода и новороденото на две основни групи:

Преждевременно раждане
По приетите у нас критерии, за преждевременно раждане  се приема това, което е настъпило в интервала 29-та – 37-ма гестационна седмица /казано по друг начин до термина за раждане остават повече от 21дни /.

Лабораторни и апаратни методи на изследване по време на бременност
Задълбоченото и адекватно проследяване на бременността, включая лабораторните изследвания и ехографията, ще намалят до възможния минимум рисковете за Вас и очакваното бебе.

Индукция на раждането
Независимо каква е причината за прекъсването на бременността далеч, близо, на  или след термина за раждане, това става по два основни начина – оперативно родоразрешение чрез секцио или вагинално раждане чрез предизвикване на родилна дейност.

Бременност и сърдечно-съдови заболявания
Промените в сърдечно-съдовата система по време на нормална бременност създават условия за възникване на симптоми, симулиращи наличие на сърдечно заболяване.

Профилактика на зъбния кариес
Кариесът на зъбите е локализирано прогресиращо разрушаване на твърдите зъбни тъкани, като започва от емайла (най-външната обвивка на зъба) и продължава в дълбочина и ширина.

Възможности за обезболяване в акушерската практика
Съвременното развитието на науката за обезболяването, както и непрекъснатото усъвършенстване на фармацевтичната индустрия, създадоха условия за определяне и прилагане на методики за обезболяване на родовият процес, без опасност от нарушаване на нормалният ход на раждането и състоянието на плода.

Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване
При осиновяване осиновителят има право на отпуск в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му до изтичане срока на полагащия се отпуск за раждане.

Тудоустрояване
С този член от Кодекса на труда се урежда трудоустрояването на бременни работнички и служителки,и на работнички и служителки,които са кърмачки.

Закрила при уволнение
Законодателят при очертаване на приложното поле на предварителната закрила при уволнение,е предвидил само случаите,в които работодателя може да направи преценката дали да уволни даден работник или не

Къдрене, боядисване или изрусяване - с  какво и как можете да третирате косата си през бременността?
Независимо от това, дали е боядисана, къдрена или естествена, здравата, блестяща и обемна коса винаги ще повиши настроението Ви и ще накара околните да Ви забележат.

Косата и бременността
Жената е най-красива по време на бременността и няма нищо по-хубаво от добре поддържаната бременна.

Грижи за кожата през бременността и след това
В началото стриите имат розов цвят, по-късно стават седефено бели или кафеникаво червени. Разположени са главно в областта на корема, седалището, бедрата и кръстната област.

Радост и страх
Спомняте ли си момента, в който разбрахте, че сте бременна? Несъмнено, той е един от най-вълнуващите в живота на една жена – тръпката от радост, която преминава през цялото тяло не може да се сравни и сбърка.

Усещане за живот
Дните и седмиците след положителния тест за бременност се нижат бавно като мъниста на броеница.

Загуба
“Защо точно на мен се случи?”, “Къде сбърках?”, “Кой е виновен за загубата на бебето?”, “Ще мога ли да имам друго дете?”, “Можех ли да предотвратя загубата?”

Разширените вени - какво трябва да знаем?
Mного са жените, които недоволни от появилите се (най-често след втората бременност) разширени вени, търсят лекарска помощ.

Как да отслабнем трайно с правилен хранителен и двигателен режим
Движението е много важно за нас, тъй като чрез него ние можем да забързаме собствения си метаболизъм, което води до по-голям разход на калорий. И така, колкото повече се движим и правим неща, които изискват движения, толкова по добре за нас.

Домакиня, майка, кариеристка... Какъв е изборът на днешната жена?
Много са определенията, с които наричат съвременната жена, толкова много, че тя - Истинската, Обикновената, Жената сякаш се загуби, сякаш забрави коя е всъщност, като че ли вече не съществува, не иска или не знае за какво се бори.

Рак на млечната жлеза
Ежегодно около 3000 българки в трудоспособна възраст развиват рак на млечната жлеза.

Жената след четиридесетте
Много жени определят 40 – те години като важна точка в живота си. Това е време, когато се вземат решения какво трябва да се промени в начина на живот и какво трябва да се запази.