Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бременност > Косата и бременността

Косата и бременността

Жената е най-красива по време на бременността и няма нищо по-хубаво от добре поддържаната бременна. В този период, когато тялото търпи съществени изменения е от особена важност да се полагат грижи за перфектен външен вид, който разбира се включва грижи за косата.
Да оставим назад в дистанцията на годините поверията на нашите баби и прабаби, които са смятали, че с отрязването на косата се реже от късмета на бъдещото дете. Всички знаят, че пола на детето няма нищо общо с процеса подстригване. Показателен е факта, че в английските и френските дворове за бременните са поръчвани най-красивите и помпозни перуки, които да допринесат за по-добър външен вид на жената. Така бъдещата майка доставяла удоволствие, не само на себе си, но и на своето обкръжение.
По време на бременността в организма на жената настъпват биологични и хормонални промени, засягащи и косата. Може би това е един от малкото периоди, през които трябва да полагате особено съществени грижи за нея.
От горепосоченото става ясно, че трябва да се полагат особени грижи за косата и прическата по време на бременността. Как да става това?
Всеизвестен е факта, че косата трябва да се подстригва на всеки 2-3 седмици. Това и осигурява постоянен растеж, отстраняване на старите, изкъсани или "нацъфтели" краища, които придават нездрав вид на косъма, а в последствие дори обезформят фризурата.
В случай, че косата Ви е оформена в къса прическа, а Вие желаете да я пуснете в по-дълъг вариант, точно сега имате благоприятна възможност за това. Можете да опитате няколко вида фризури (до като постигнете желаната дължина) и по този начин да разнообразите ежедневието си. Модерните времена в които живеем дават достатъчен простор на фантазията, чрез използването на ефектни аксесоари - декоративни шноли, тупета, фиби, изкуствени тупета и отделни кичури.
В случай, че желаете да намалите косата си в тип "момчешка фризура", аз не бих Ви го препоръчала - не би отивало на фигурата Ви. Не бих съветвала и за драстична промяна, била тя откъм цвят или фризура - не е нужно да експериментирате точно в този етап от живота си, може да се огорчите, вместо да се зарадвате.
При условие, че нямате личен фризьор или желаете да се откажете от Вашия, не се оставяйте да бъдете убедена от приятелка, която познава "страхотен фризьор". Идете и проверете сама. Вероятно ще имате възможност да погледате отстрани работата, стила и начина му на работа, дори отношението му към клиентите и само, ако харесате постигнато се оставете в ръцете му.
Решите ли да се промените - направете го плавно, бавно. От начало намалете дължината с няколко сантиметра и едва по-късно, ако одобрите вида си, преминете към по-къс вариант. Същото се отнася за тоналностите на цветовете. От начало нека бъдат близки до основния цвят на косата или този, в който се боядисвате.
Ако депресията Ви налегне в последните месеци от бременността, никога не влизайте спонтанно във фризьорски салон и не решавайте да се промените основно. Това може да е само във Ваша вреда. Обмислете старателно решението си. Когато разглеждате списанията преценете дали Вие искате такава фризура или просто желаете по някакъв начин да приличате на жената от снимката. Реално е да знаете, че това е невъзможно - всяко лице има собствена идентичност. Ваша е задачата (с помощта на коафьора) да я откриете, а той да свърши останалото. Оригинално е да приличате единствено на себе си.
Ако сте спортен тип, носещ дънкови гащеризони, не би Ви отивала строга, резервирана прическа. Наблегнете на движението в косата, изразяващо собствения Ви стил, без да изглеждате разбира се несресани. Можете да подсилите ефекта с някоя фиба или шнола, но не прекалявайте.
Ако пък сте от тези жени, които предпочитат строг и делови външен вид и косата Ви се нуждае от постоянно поддържане на фризурата, бих препоръчала по-слабите стилизиращи продукти. Още повече, че на другия ден след употребата на силни силиконови препарати, косъмът изглежда сплъстен и е поел всички миризми на кухнята или цигарения дим от заведението, което сте посетили.
Би било добре, ако лакът или гелът за коса, които използвате са лишени от силна миризма - има вероятност да Ви прилошава от нея. На пазара може да намерите редица стилизиращи продукти, които освен, че са ефикасни, имат уникалното свойство да предпазват косата от неприятните миризми на ежедневието. Препоръчвам Ви вечер да разресвате косата си с дървен гребен, който не накъсва косъма и по този начин отстранявате част от лака и пяната.
Ако с напредване на бременността косата Ви започва да се омазнява прекалено бързо - решение също има. През тези последни месеци е малко рисковано да се къдри или изрусява косата за да се отнеме от естественото замазване и в този случай бихте могли през ден (между задължителното измиване) да слагате капка подходящ шампоан в чаша топла вода. С така приготвеният разтвор измивате косата и я изплаквате. Използването на впръскан лак близо до корена, също ще придаде по-голяма сухота на косата.
Тези от Вас, които имат проблеми със сухата коса, могат да използват стилизиращи продукти с кондициониращ ефект. Първо - те също не трябва да бъдат силни и второ, балсамът в тях придава известна мекота на сухата и чуплива коса. След разресване тя става и по-блестяща.
Надявам се да съм Ви помогнала в желанието да изглеждате по-привлекателни за себе си и Вашите партньори, които в това деликатно положение да Ви желаят и не поглеждат встрани.

Толя Бояджийска - Фризьор

Толя Бояджийска - родена през 1974 год. в гр. Плевен
През 1995-96 год. завършва Професионален курс по фризьорство при стилист "Капанов".