Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бременност > Радост и страх

Радост и страх

Спомняте ли си момента, в който разбрахте, че сте бременна? Несъмнено, той е един от най-вълнуващите в живота на една жена – тръпката от радост, която преминава през цялото тяло не може да се сравни и сбърка. Желанието да извикаш силно на всички радостната вест за очакваното дете е толкова силно, че трудно може да се овладее. Сълзите издайнически сами надничат от очите ти, усмивката огрява цялото лице и трепетът от тайнството е неудържим. Усещаш тялото си леко и ефирно, готово за полет. Единственото, което можеш да направиш е да се отдадеш на възбудата и да се оставиш да те завладее напълно – без зрители, без маска и преиграване – толкова е естествено чувството, което изпитваш, че неминуемо нахлува в теб въпросът “Как съм живяла без това?”. Усещането е невероятно – толкова ново и едновременно с това толкова познато. Толкова лична и тайнствена е тръпката преминаваща през тялото ти от положителния тест за бременност. Толкова силна е радостта святото чудо да те докосне – да дадеш началото на нов живот, на ново дихание и дух! Да отдадеш частица от себе си и да сътвориш човек – има ли нещо по-прекрасно от това? Вълнението е толкова силно, че си неспособна да чувстваш нищо друго освен възторг, щастие и любов към всичко и всички.

Сред бурните чувства на щастие неусетно се промъкват страхът и съмнението. В главата ти нахлуват много въпроси: “Ще бъда ли добра майка?”, “Здраво ли ще бъде бебето?”, “Как ще се справим финансово?”, “Бременността ми ще протече ли нормално и безпроблемно?”, “Какво трябва да направя първо за бебето?”.  Ето, че много бързо положителните емоции, изпитвани преди броени минути са изчезнали и на тяхно място се е повил страх. Съвсем нормално е да се прокрадне в душата ти и изведнъж да те разтърси от сладкото опиянение на радостта. Съмненията неканени те сграбчват и те люшват в съвсем друга посока – на мрачните мисли и терзания, на безсмислени притеснения и догадки. Всичко това е отговорът на първия ти въпрос: “Ти несъмнено ще бъдеш най-добрата, грижовна и даряваща обич майка за своето дете, щом от първия миг започваш да си задаваш въпроси, да търсиш отговори и да се притесняваш за него! Няма на света друга жена, която да бъде по-добра майка за твоето дете! Ти си единствена и незаменима за него, защото му даваш възможност да поеме въздух за първи път и си готова да го обгражда с нежност и грижи!” Постепенно всичко ще си дойде на мястото и бъдещето няма да те плаши. С помощта на партньора ти притесненията ще изглеждат все по-преодолими и подкрепата му ще те окрили. Заедно по-леко ще преминете през критичните етапи на бременността, болките при раждането, трудностите да бъдеш родител. Не крий чувствата и мислите си от него – той е единственият човек, който се притеснява колкото и често повече от теб самата за очакваното бебе.

Много рядко радостната новина за желаната бременност не е помрачавана от хиляди въпроси, притеснения и страх от неизвестността. Вместо тях се опитайте заедно с бъдещият татко да мечтаете и разгадавате други въпроси: “Дали бебето ще е момче или момиче?”, “Какъв цвят ще бъдат очите му?”, “На кого ще прилича повече?”, “Какво име ще носи?”… Заменете страха с трепетно очакване и се радвайте на чудото, което заедно, с много любов сте сътворили! Подкрепяйте се и се обичайте – отдайте се един на друг и чакайте новия член на семейството! Наслаждавайте се заедно на най-прекрасните девет месеца от живота ви – трепетът и сладкото очакване са неповторими!

Ева Тонева - food stylist and photographer