Търсене:Баба, дядо и внуче
Независимо дали баба (дядо) са наблизо...

Позитивно родителство
Като родители, основната ни роля е да даваме пример...

Играта: развиващ фактор
В нея и чрез нея главно се усвоява обществения опит...

Как да правим сполучливи фотографии на бебетата и децата
Голямо предизвикателство е да се направят добри снимки на толкова подвижни субекти, като децата...


Инфо - дете

Възпитанието на децата е една от най-трудните и най-отговорни задачи в целия свят, за която вие можете да се чувствате най-малко подготвени. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да се справите с възпитанието, поставяйки си отговорности, които ще Ви направят по-подготвен за родителската роля.


повече


Как да помогнем на детето и на себе си в преодоляването на негативните емоции? Как да научим детето да се владее?
Много възрастни, да не говорим за децата, не могат да обяснят какво става в душата им, от какво са недоволни. Но нали ако човек умее да прецени душевното си състояние, ще бъде по-леко и за околните, и за него самия.


Ласкавото възпитание

Този метод е съвсем естествен и прост, не изисква специални знания и умения. Какво по-просто от това да обичаш детенцето си, частичката от теб? Но в нашето “напреднало” време за много родители е толкова сложно да обичат децата си!

Хранене при децата

Млякото и млечните продукти играят важна роля в храненето на децата. Те съдържат ценни хранителни вещества за растежа и доставят енергия за игри и спорт. Защо това е така, узнайте тук.


Онанизмът при малкото дете. Какво да правим?

Детето ви расте и ето веднъж забелязвате, че синът или дъщеря ви пипа половите си органи. Какво е това? Естествено детско любопитство или патологичен навик – онанизъм (мастурбация)?

Норми и забавяне на речевото развитие

Много родители се безпокоят: “Дали детето ми не е със забавено развитие на говора – говори по-малко, отколкото приятелчето, с което играе?”. Развитието на децата е строго индивидуално, няма смисъл да ги сравнявате с връстниците им. Това се отнася и за развитието на речта.

Периоди на говорното развитие
Мами и татковци, баби и дядовци! В писмата си често питате: “Кога детето трябва да може да казва  р?, “На 2 години не казва л, р...”, “Внучката ми е на година и половина, но не произнася  щ, л, р.”

Игри и упражнения, подпомагащи развитието на речта
Детето постоянно изучава, покорява околния свят и основният метод за събиране на информация е докосването. Нужно му е постоянно да докосва, хваща, гали и дори пробва на вкус! Ако възрастните поддържат този стремеж, като предлагат на детето различни играчки (меки, твърди, мъхести, гладки, студени и т.н.), парцалчета, предмети за изследване, то получава необходимия стимул за развитие. Доказано е, че речта на детето и сензорният (“докосващият”) му опит са взаимосвързани. Затова, ако искате детето да говори добре, развивайте ръчичките му.

Първо юношество - първа част
Възрастта на първите стъпки, за която говорихме, започва, когато детето ви проходи, тоест на около една година и продължава горе-долу до края на втората година.

Първо юношество - втора част
Съществуват две фази в овладяването на езика: пасивна (разбира­не) и активна (говорене). От една до двегодишна възраст преобладава пасивната, но между две и три години се налага активната.

Тригодишното дете
Да започнем с тригодишното дете. То е много по-уравнове­сено и само по себе си, и в отношенията си със заобикаля­щия го свят. Извършило е прехода между бебе и дете.

Когато всичко, което чуватe е “НЕ!”
Вие молите двегодишното си дете да дойде при вас. Вместо това то поглежда към вас, разтърсва глава и крещи “НЕ!”

Нашето дете е избухливо
Те хапят, удрят, дърпат – някои деца се развиват като истински разбойници. Така можете да помогнете срещу агресивността на рокаджиите на пясъчника.

Как да научим децата си на ред
Подът е покрит с кубчета, автомобилчета и плюшени играчки. Страхотно място за игра – намират децата. Пълен хаос – родителите.

Нощни страхове
В средата на нощта сте събудени от вашето дете, което пищи от неговата стая. Втурвате се да видите какво не е в ред и го намирате седнало в леглото с празен втренчен поглед и много развълнувано

Спорт и упражнения за деца
Някой деца стоят в страни от спорта, защото се боят от неуспехи или лесно се разстройват.

Лечение с любов
Уникален метод, основан на традициите на руската психотерапия, педагогика и на опита на народната медицита, помага на майките да се справят с болшинството детски болести.

Майчина хипноза за щастие
Всяка любяща майка може самостойтелно да „заговорничи /внуши/” на своето дете и да му помогне да се справи с всеки проблем и даже с най-тежката болест. Майката за болното дете – това е лекарство по-силно от всякакви таблетки, прахчета и сиропи.

Грешки на семейното възпитание
Развитието на детето и благополучието му пряко зависят от родителите му, от характерите им, отношението им към детето, личностните им особености (описани в статията “Личността на родителите и развитието на детето”). Този път ще разгледаме по-подробно често срещани грешки на домашното възпитание.

Баба, дядо и внуче - една специална връзка
Ако вие някога сте се обърнали към вашите родители, родителите на вашият партньор, или по-старите роднини за помощ и поддръжка относно тяхното внуче, вие вероятно сте забелязали, колко щастливи могат да бъдат те.

Битките за лека нощ и как да бъде наистина лека за всички
Слагате детето в леглото в 8 часа, прегръщате го и го целувате и му пожелавате приятни сънища.

Съня на вашето дете – кога и колко
Изискванията за продължителността на детския сън включват в себе си диапазон от часове, базиран на тяхна възраст, но помнете, че вашето дете е уникален индивид с отделена индивидуална необходимост от сън.

Какво ще ядем днес?
Децата се различават по нуждите си от храна и усещанията, свързани с нея. Някои са големи лакомници, докато други са придирчиви. Някои деца винаги ядат по много, другите изяждат малки количества, но по-често през деня.

Деца придирчиви към храната
Много от децата минават през периоди на придерчивост към храната и това е нормална част от растежа. Децата често искат да ядат определени храни, в определено време и по определен начин, който е сигурен и добре познат за тях.

Четенето заедно
Изследванията са установили, че ако започнете да четете на детето в ранна възраст действително повишава коефициента на интелигентност.

Как телевизията се отразява на Вашето дете?
Няма никакво съмнение  - телевизията може да бъде страхотен учител и домакин, ако я гледате заедно с Вашето дете. Но въпреки нейните преимущества, телевизия може да бъде пагубна.

Зодиакa и любимите занимания на децата
Игри с топки, каране на велосипед, спортни и други подобни подвижни игри доставят радост на малкия Овен.

Как да помогнем на детето да приеме развода?
Разводът е стресиращ, както за родителите, така и за децата. Въпреки, че емоционалните реакции на децата зависят от тяхната възраст по време на развода, много деца изпитват чувство на тъга, гняв и тревога - и не рядко тези чувства оказват влияние върху техния характер.

Защо децата стават агресивни?
Представете си следната ситуация – стоите и гледате малкото си ангелче от вратата на детската градина и си мислите колко сте щастливи, че го имате. И изведнъж то замахва с ръка и удря някое дете по носа.

Как да научим детето на честност
За едно двегодишно дете линията между истина и измислица е много неясна. Докато не стане на 3-4 години, вашето дете няма да е в състояние да разбере концепцията за истина – нещо, което почива на факти – и затова то няма да разбира и какво е лъжа.

Как да научим детето на уважение
Да се опитвате да получите уважение от двегодишното дете е все едно да опитвате да вземете кръв от камък.

Сексуалното образование на децата
Вие не можете да избегнете разговорите с детето си за секс, дори само заради умственото здраве и настройката на детето.

Полово малтретиране на деца
Полово малтретиране на деца е термин, който е използуван когато нарушителят, който е или не е член на семейството, използува дете за задоволяване на свое сексуално удоволствие.

Ревността между децата
Един от най-травматичните периоди в живота на вашето дете може да бъде появата на бебе в семейството. За него, адаптирането към новия член на семейството може да бъде твърде трудно и стресиращо.

Ревността у децата
Всеки път, когато малко братче или сестриче се появи в семейството, детето ви реагира по определен начин. Изоб­що не вярвам на майка, която ми казва: „Томи обикна сест­ра си още от първия ден", защото това е психологически невъзможно.

Позитивно родителство
Като родители, основната ни роля е да даваме пример и да предложим добър модел, към който нашето дете да се обръща, защото колкото и да не ни се иска да го вярваме, крушата не пада по-далеч от дървото.

Да се научим да казваме "Довиждане"
Когато се опитате да прекрачите прага на вратата, вашето дете започва да плаче, рита, и крещи. Вие можете да се почувствате виновни за това, че излизате и притеснени от поведението на вашето дете в този момент. Но какво може да направите?

Детето в училище
Много хора мислят, че училището е само място, където детето се научава да чете, пише, смята, запомня факти от географията, историята и науката. То е много повече.

Да помогнем на децата в училище
Децата, които изпитват силна тревога при мисълта за полагане на изпит, често убеждават сами себе си, че ще се провалят.

Внушаване на любов към ученето
Децата, които имат широка база от знания и подготовка по много предмети, ще намерят училището и ученето за по-лесни и по-интересни от останалите деца.

Как да говорите с децата  за безопасността им в днешния свят
Страхът отново витае във въздуха. Явява се всеки път, когато до очите или ушите ви достигне новина за отвличане на дете. Всеки родител, във всяко кътче на света, се чуди „Какво мога да направя, за да опазя детето си в тези времена, когато отвличането на деца ни се струва обичайно явление?”.
 
Какво е левичар? Как да разберем дали детето е левичар?
Скъпи мами и татковци, дядовци и баби! Неведнъж сте наблюдавали действият а на малчугана си, който на ден разглежда десетки предмети, лапа ги, хвърля ги, носи ги. И си служи ту с лявата ръка, ту с дясната, а и с двете едновременно. Но до 4,5-5 години на детето му е съвсем безразлично коя ръка използва.
 
Левичарят – човекът загадка?
Обикновено доминира една от двете половини, освен това нещата са кръстосани, т.е. дясната половина на човешкото тяло се управлява от лявото полукълбо на главния мозък, а лявата – от дясното.

Преучване на детето левичар и подготвянето му за училище
Вече сте на ясно, че детето ви е левичар. И неволно си задавате въпроси: „Как ще живее в свят, направен за дясна ръка?”, „Трябва ли да го преучваме?”