Търсене:

 

Home ->Инфо ->Дете ->Онанизмът при малкото дете ->

Онанизмът при малкото дете. Какво да правим?

Детето ви расте и ето веднъж забелязвате, че синът или дъщеря ви пипа половите си органи. Какво е това? Естествено детско любопитство или патологичен навик – онанизъм (мастурбация)?

Ако детето се отвлича лесно от разглеждането и опипването на частите на тялото си, открито задава въпроси (например за строежа на тялото, за разликите между мъжете и жените, между момичетата и жените), поведението му не е нарушено, сънят му е нормален, то това е естествена стъпка от развитието на психиката, опознаването на околния свят и на самия себе си. Бумът на този интерес е около възрастта от 3 до 6 години, след това изчезва и се появява към пубертета. В тази ситуация е достатъчно родителите да се държат тактично, да не засрамват детето заради естественото му любопитство и да отговарят на въпросите му.

Но ако такова поведение на детето е нормално и дори разглеждането на деца от противоположния пол се счита за напълно допустимо, кое тогава се счита за мастурбация? Кога нормата преминава в патология?

Ще започнем с това, че на 2-3 години детето не разбира какво е това мастурбация, не знае, че да пипа себе си или другите на някои места се счита за неприлично, затова на тази възраст е още рано да се говори за мастурбация. Мастурбацията е начин за самозадоволяване, при който детето се довежда до емоционален разряд (преди сън, криейки се на закътано място) и го прави редовно – ето тогава може да говорим за патологичен навик.

Този навик се среща в открита форма, която възрастните могат да забележат, при 5% от момчетата и при 3% от момичетата в предучилищна възраст (по А. И. Захаров).

Предпоставки за възникване на мастурбацията

Физиологични

 • Активен, неукротим темперамент (холерик) и като следствие повишена потребност от премахване на психичното напрежение.
 • Ако момичето не обича да играе с кукли, предпочита да дружи с момчета; ако при момчето момчешките черти на поведението са ярко изразени.

Психологически

 • Неправилно възпитание – излишна строгост, ограничаване на активността, много забрани, физически наказания (особено плeсници, бой с ремък).
 • Проблемен емоционален контакт с родителите – недостиг на нежност, внимание, положителни емоции, ранно отделяне от майката (когато дават детето рано на ясли, майката отива на работа и прехвърля грижите за детето на друг възрастен). Такива деца крият чувствата, емоциите, преживяванията си, често живеят в свой измислен свят.
 • Поява на второ дете в семейството и по-голямото се усеща ненужно и необичано.
 • Насилственото хранене също способства за възникване на мастурбацията. В този случай произтича сложен компенсаторен процес – рефлекторната зона на устата и устните “мълчи” (детето не получава удоволствие от храната), при което започва да “говори” гениталната зона, която създава напрежение, нуждаещо се от разтоварване (по А. И. Захаров).
 • Психологическа зараза – възрастните често вземат детето при себе си в леглото, показват излишна нежност, целуват го по устните; или се престарават с грижите за хигиената му (чести измивания на половите органи и т.н.). Случва се и детето да повтаря видяно от връстници или по телевизията.

Клинични

Поява на невропатии – разстройство на съня, трудно заспиване, което води до натрупване на безпокойство, което се отстранява по такъв начин. Прекалено увиване, тесни дрехи.

Какво още може да провокира поява на мастурбация?

 • Единствено дете в семейството, изолирано от детското общество.
 • Висока емоционалност на детето.
 • Повишена възбудимост.
 • Патологии на бременността, нежелана бременност.
 • Когато родителите са искали дете от единия пол, а се е “получило” от другия.
 • Прекомерна принципност на родителите.
 • Импулсивност, несдържаност на бащата.
 • Студенина у майката.

Как да помогнем на детето?

Преди всичко изяснете причината за възникване на навика (вж. по-горе).
В никакъв случай не го засрамвайте, наказвайте, не му се карайте.
Може дори да не говорите с детето на тази тема, а коренно да промените възпитателните си методи и отношенията с детето.
Дайте на детето повече свобода и възможности да действа самостоятелно.
По-често го хвалете.
Обстановката в семейството трябва да е спокойна и доброжелателна.
Ако детето иска да тича и скача, не го спирайте, а точно обратното – осигурете му физическо натоварване (разходки на чист въздух, спортни или танцови занимания).
Поощрявайте изразяването на чувства и емоции, ако не умее да реагира адекватно на негативните си емоции, научете го (вж. статията “Как да помогнем на детето и на себе си в преодоляването на негативните емоции”).
По-често търсете неутрални теми, избягвайте забележките и поученията.
Лекувайте навреме болести като потница, диатеза, глисти, урологични и гинекологични заболявания.
Дрехите трябва да са чисти, свободни, да не се търкат в тялото.
Не заплашвайте детето с последствия от неговите “мръсни”действия. Това ще доведе до възникване на комплекс за малоценност, което в бъдеще ще прерасне в проблеми с опознаване на тялото и проблеми със секса като възрастен.
Не унижавайте детето с разпити, огледи и обсъждане на темата пред други хора.
Помислете за храненето (намалете сладкото, соленото и пикантното).
Обърнете се за помощ към невропатолог и психолог, те ще ви помогнат да откриете причината и да изберете комплекс от мерки.
Помнете!
 Мастурбацията е начин за разтоварване на нервното напрежение. Ако се справите с напрежението, мастурбацията ще си “отиде”.

Обичайте детето си! Най-често от проблема мастурбация страдат децата в детските домове, които чувстват, че не са нужни на никого, никой не ги обича, нямат възможности за самоизява. Направете си извод!!!

Олга Анисимович, педагог психолог
По материали на http://www.solnet.ee/
превод от руски език: Екатерина Атанасова