Търсене:

Начало > Инфо > Дете > Хранене при децата

Хранене при децата

Млякото – важен хранителен градивен материал за децата
Млякото и млечните продукти играят важна роля в храненето на децата. Те съдържат ценни хранителни вещества за растежа и доставят енергия за игри и спорт. Защо това е така, узнайте тук.

Какво е здравословното в млякото? 

  • Масленост – лесна смилаемост и много добра поносимост
  • Млечна белтъчина (протеин) – пълноценен и много полезен за хората, важен за изграждане на мускулите
  • Млечна захар (лактоза) – за продължителен прилив на енергия, здравословна чревна флора и много добър прием на калций
  • Минерални вещества: калций за здрави кости и зъби, калий за регулиран воден баланс в организма, магнезий за мускулите и нервите, йод за щитовидната жлеза, цинк за различните процеси при обмяната на веществата.
  • Витамини: витамин А за добро зрение и здрава кожа, витамини от В-групата (В1, В2, В6 и В12) за безпроблемни реакции при обмяната на веществата, витамин D за оптимален прием на калций.

Най-важните хранителни вещества в млякото за растежа на децата

Белтъчина (протеин) – ваятелят на мускулите
Тялото на едно дете трябва да поддържа наличната телесна субстанция от една страна, от друга (поради растежа) да изгражда нова мускулна субстанция и поради това има нужда от ежедневен прием на пълноценни протеини. Приетите протеини се разграждат в организма на своите съставни части, аминокиселините, и се свързват от организма в собствени протеини, които са от голямо значение за изграждането на мускулите.

Калций – за здрави кости
Калцият е нужен като жизнено необходима субстанция във всяка клетка на организма. Достатъчният прием на калций е важен най-вече при децата и младежите, в периода на техния растеж, тъй като именно тук се полага основата за здрави през целия живот и устойчиви на натоварване кости.  Млякото и млечните продукти се нареждат сред най-добрите доставчици на калций сред хранителните продукти. Независимо от съдържанието на масленост, в една чаша мляко (250 ml) се съдържат 300 mg калций. При това организмът може особено добре да употреби и да съхрани в костите съдържащият се в млякото калций. Това, което мнозина не знаят: костна маса чрез достатъчен прием на калций може да бъде изградена само до около 25-35-тата година от живота на човека.

Йод – многостранният мотор в обмяната на веществата
Йодът се използва от организма за изграждане на хормоните на щитовидната жлеза. Те преминават в кръвта и по този начин достигат до необходимите органи. Хормоните на щитовидната жлеза участват в растена на мозъка и костите, те влияят върху много процеси при обмяната на веществата и действието на други хормони.

Витамин В2 (рибофлавин) – добър за растежа
Витамин В2 участва в образуването на ензими, които се използват в различни моменти от обмяната на веществата. Движенията на тялото подтикват обмяната на веществата и повишават нуждата от витамин В2.

От колко от тези хранителни вещества се нуждаят децата?

Дневна нужда на едно дете от хранителни вещества - белтъчини, калций, йод и витамин В2 в един поглед

възраст

белтъчини
(g/ден)

калций
(mg/ ден)

йод
(µg/ден)

витамин В2
(mg/ден)

 

м

м

 

 

м

м

1-4 години

14

13

600

100

0,7

 

4-7 години

18

17

700

120

0,9

 

7-10 години

24

24

900

140

1,1

 

10-13 години

34

35

1100

180

1,4

1,2

13-15 години

46

45

1200

200

1,6

1,3

м  – момчета; м  – момичета; g –  грам; mg –  милиграм; µg –  микрограм

Силата, която се крие в млякото
Млякото и млечните продукти пасват идеално към закуската сутрин или през междучасието на децата. Именно тези две хранения допринасят значително за духовния фитнес на децата в детската градина или училището и покриват една трета от дневния прилив на енергия у децата. Млякото или мътеницата с мюсли, комбинирани с пресни плодове за закуска, доставят необходимата концентрация, от която се нуждае например един ученик до междучасието. Затова сред експертите по хранене се дискутира продължителното предлагане на мляко в училищата, тъй като дори и една чаша мляко покрива част от дневната нужда на децата от белтъчини, калций, йод и витамин В2. Мътеницата, киселото мляко и т.н. са идеални за всички, които се нуждаят от много сила и енергия – например при играта на футбол, катеренето и спортуването, в детската градина или просто при лудуването с приятели.

Това се крие в чаша мляко (250 ml):

Вид мляко

Белтъчини(g)

Калций(mg)

Йод(µg)

Витамин В2(mg)

Енергия(KJ/KCAL)

мляко 0,3%

8,75

300

18,75

0,45

377,50(90)

мляко 1,5%

8,50

300

18,75

0,45

507,50(120)

мляко 3,5%

8,25

300

18,75

0,43

672,50(160)

мътеница

8,00

275

12,50

0,40

375,00(90)

Млякото и млечните продукти са много подходящи и като съставна част от закуската през междучасието или при малките междинни хранения. Филийките, намазани с меки или твърди сирена и кашкавал, сирене с чепка грозде, дори миксирани напитки с мътеница или ястия с извара – всички те допринасят за покриване нуждата от хранителни вещества при децата и ги снабдяват с достатъчно енергия за деня.

По материали на http://www.eltern.de
превод от немски: Йорданка Иванова