Търсене:

 

Начало > Инфо > Дете > Четенето заедно

Четенето заедно

Четенето на приказка за “лека нощ” е любим вечерен ритуал за родителите и малките им деца. Да се гушкате заедно в леглото, прелиствайки страниците, показвайки любимите си картинки и учейки детето да разпознава предметите и думите е преживяване, което едновременно учи и свързва. Изследванията са установили, че да започнете да четете на детето в ранна възраст действително повишава коефициента на интелигентност. Ето няколко начина да извлечете максимума от четенето на детето си.

  • Започнете отрано. Никога не е твърде рано да започнете да четете на детето. Бебетата започват да проявяват интерес към черно-бели контрастни мотиви още през втория месец след раждането. Седнете с бебето на скута си и дръжте подходяща за възрастта и развитието на детето книжка с картинки на 30-35см от лицето му. Очертавайте фигурите с пръста си. Използвайте гласа си, за да задържите вниманието на бебето. Бързо ще установите, че способността на бебето да се концентрира на тази възраст трае много кратко, така че не карайте бебето да се съсредоточава. Нека това да е игра и удоволствие.
  • Направете го част от дневната рутина. Когато бебето стане на 4 – 6 месеца, то ще обича да протяга ръчички, да хваща и да се занимава с книжки с картинки. Направете това занимание обичайна част от деня, така че детето да свикне и дори да започне да го очаква. Изберете време, когато детето е кротко и спокойно. Колкото повече расте детето, му показвайте как да действа правилно с предметите, например да откопчава и закопчава ципове и копчета, да дърпа лепенки и отново да ги залепва, да докосва бебето в огледалото и да издава различни звуци.
  • Казвайте на глас. Направете така, че постоянно да ангажирате вниманието на бебето с гласа си. “Обърни страницата”, “Къде е топката?”, “Отвори вратата” и всички други фрази, които се свързавт с книжката, която гледате, наистина ще накарат ума на бебето да работи. Когато детето ви порасне повече – някъде през втората година от живота му – можете да въведете концепцията за цветовете. Изберете един или два цвята, върху които да се концентрирате и ги повтаряйте отново и отново. Също така няма по-добър начин да научите животните и звуците, които издават, от това да ги показвате в книжка и да имитирате гласовете им.
  • Съобразявайте се с нивото на детето. Когато започнете да четете истории, не четете просто думите. Изиграйте историята така, че да задържите интереса и да събудите любопитството на детето. Да четете книжки с любимите на вашето дете герои от анимационните или детски филмчета наистина ще го накара да заобича четенето. С порастването на детето започнете да четете думите от книжките както смятате, че е подходящо за възрастта му. Прости стихчета и приспивни песнички са перфектни за начало.
  • През годините. Продължавайте с това необвързано с определена възраст занимание и когато детето вече посещава детска градина и училище - толкова дълго, колкото успеете. Четете на детето по една глава от книжка всяка вечер и после накарайте детето и то да ви прочете една на свой ред. Това ще продължава да ви държи във връзка с въображението на детето. По този начин не само ще поощрявате любовта към четенето, което ще има положително отражение върху образованието, но и ще създадете у детето спомени, към които то ще се връща с удоволствие и на свой ред ще поиска някой ден да ги сподели със собствените си деца.

По материали на http://www.askdrsears.com
превод от английски: Христина  Янева