Търсене:

 

Начало > Инфо > Дете > Лечение с любов

Лечение с любов

Уникален метод, основан на традициите на руската психотерапия, педагогика и на опита на народната медицита, помага на майките да се справят с болшинството детски болести.

Малкият Илюша имал забавяне на речевото развитие. Това звучи така невинно – забавяне. А в крайна сметка, момченцето до  4 години просто не е говорил. Въобще! При какви ли не лекари го водила майката Рина – безрезултатно. Нищо сериозно не откривали у момченцето, просто всеки специалист считал за свой дълг да назначи медикаментозно лечение. На пет години Илюша накрая проговорил, но тук дошла новата беда – започнал да заеква. И отново по кабинените на лекарите, логопедична детска градина, център за речево развитие... Специалистите с лекота изписвали нови препарати. По-нататък ставало все по-зле. При заекването детето започнало да получава гърчове. Майката била просто в отчаяние!

Надя растяла подвижна, весела и развито не за годините си момиченце. И всичко щяло да е наред, ако нямала и традиционната вече за съвременните градски деца болест – атопичен дерматит /невродермит/.  Какви ли не специалисти не търсели родителите! Запознали се с всички известни методи – от традиционните антихистаминови препарати до диета в зависимост от кръвната група. А без да обясняваме колко пари били изхарчени за 6 годишното лечение на Надя! А подобренията били просто незначителни..

Кое е безопасно?

Можем само с тъга да констатираме, че с всяка година расте броят на децата с неврози, с нервно-вегетативна дистония /дистонията е заболяване, което се характеризира с нарушение на вътрешното равновесие на организма – кръвообращение, топлообмен, храносмилане; проявите на дистония могат да имат постоянен или кризисен характер – панически пристъпи, припадъци и други пристъпообразни състояния/, заекване, нощно напикаване, функционални заболявания на вътрешните органи, в основата на които стоят нервни фактори /патология на сърдечно-съдовата, храносмилателната, дихателната система/. За съжаление, практикуващите психолози не винаги са способни да помогнат на такива деца, доколкото в лечението на много психосоматични заболявания обезателно са нужни медицински познания и опит. Днес много деца до ученическа възраст просто се нуждаят от консултация с психиатър, но това плаши родителите!  Но колкото повече се отлага срещата със специалиста, толкова по-сложно е след това да се справите с проблема. Сложността при лечението на съвсем малките деца се заключава и още в това, че при тях са възможни съвършено непредсказуеми, парадоксални и различаващи се от възрастните реакции на лекарства и психологически намеси. Така изпивайки успокоителното, детето вместо да се отпусне, може рязко да се възбуди. Опасни за децата са и толкова популярните днес хипноза и екстрасензорика. Какво остава? Ако говорим за психотерапевтични методи, то остават семейната и игрова терапия, но те са ефективни само в определени ситуации. И съвършено точно може да определем като абсолютно безопасна за детето единствено неговата майка. Известно е че майката и детето до определен момент са едно цяло, имат единно психоемоционално поле. А майчината интуиция е в състояние да направи чудеса. Любящата майка, даже да се намира далече от детето си, може да почувства, че с него нещо се е случило. Всичко това е в областта на „фината” материя и подобна общност има още с неговото зачеване. Как в семейството се готвят за раждането на детето? Желано ли е то? Не по-малко е важна настройката на майката в периода на бременността: какво има в кръвта й – химия на радост или депресия? Как протича моментът на раждането? Как майката се грижи за вече роденото дете? Детето постоянно усеща степента на общност с майката и реагира и на най-малките изменения. И нерядко – именно заболяването е призив, с който детето казва: обърнете ми внимание, поправете грешката! И колко важно е в този момент да се обърнете към грамотен специалист!

Методът-чудо...

Професорът по психотерапия Борис Зиновиевич Драпкин вече много години лекува деца от подобен род заболявания. Той е създал уникален метод, основан на традициите на руската психотерапия и педагогика, а също така и на опита на народната медицина. Методът отчита дълбочинната психоемоционална връзка между майката и детето, използвайки ресурсите на майчината любов и огромните възможности, възникващи по време на общуването с детето й. „Всички ние обичаме децата си, – казва проф. Драпкин – но е тъжно, че го правим не както е нужно на детето. Представете си, че вашето дете има в себе си резервоар, който винаги трябва да бъде пълнен с майчина любов. Ако тя не достига, резервоарът пресъхва, детето боледува – с тялото си то крещи за възникващите проблеми”. Има няколко начина да запълваме този резервоар:

 • Трябва по-често да се гали с ръка, да се прегръща, потупва, поглажда, да се занимаваме с него, да се борим – но с мярка. Внимателният родител вижда, когато на детето са му достатъчни такива физически контакти.
 • Трябва колкото се може по-често да се вглеждаме в очите на своето дете с любов и нежност, независимо то неговите прояви /особености на характера/.
 • Има и още един път, един от най-ефективните – активизиране на вербалния, разговорния способ на общуване. МАЙЧИНИЯТ ГЛАС – това е великолепно и толкова необходимо на детето лекарство! „Ние се стремим, маминият глас да стане вътрешен глас на детето – подчертава проф. Драпкин – Майката дава на своето дете определени позитивни постановки, въздействайки на целия му организъм . Те се утвърждават на съзнателно ниво  и влияят на всички органи на детето”

Рита, майката на петгодишният Илюша, разбрала за метода на проф. Драпкин случайно и в началото се отнесла към него доста скептично. Но тя била готова на всичко, само за да спрат мъченията на детето й. „Стори ми се прекалено просто, за да бъде истина и за да действа, - спомня си Рита – Но когато след две седмици в течение на които аз старателно следвах методиката и пристъпите на сина ми престанаха – аз просто не можах да повярвам. В началото си мислех, че толкова мечтая за подобряване на състоянието му, че съм готова да видя дори това, което не съществува в действителност! Но логопедът от детската градина, който не знаеше за експериментите ми, ме попита „ Какво става? Какви са тези чудеса?” И тогава повярвах в това вълшебство и подължих с удвоени сили. След три месдеца голяма част от проблемите изчезна”

Катя, майката на Надя, признава, че в началото също не се е надявала на особен успех, но помислила: даже да кажа излишно много пъти на дъщеря си, колко я обичам, това ще бъде само от полза. След няколко месеца подобрението било вече видимо и Надя престанала да се чувства различна от другите деца.

Флуидите на любовта

Естествено, не всеки може да отиде на прием при проф. Драпкин, но разбирайки, колко е необходим неговият метод на хиляди деца, проф. Драпкин с готовност споделя основните положения. Базовата програма, полезна за всеки, в това число и на здравите деца, се състои от четири блока. Фразите, които трябва да се произнасят не са случайни. Всяка дума е премислена и проверена, така че заменянето разместването им в изреченията не се препоръчва.

И така, 20-30 минути след като детето ви е заспало, майката сяда на неговото креватче с тескта в ръце и чете по три пъти всяка фраза. В началото за себе си, за да се запознае с нея, после мислено. Тези фрази трябва да се четат всеки ден. Колко дълго? 1-2 месеца... Тук всичко зависи от състоянието на детето. Нито високата температура, нито каквито и да било други прояви на болестни състояния у детето не се явяват противопоказания. Но ако самата майка не е във форма – ако е болна, напрегната, раздразнена – тогава сеансът е по-добре да не се провежда. В краен случай може да се проведе от бабата по майчина страна.

1 блок.  Витаминът на майчината любов.

С помощта на тези думи майката излива своята любов към детето:

 • Аз много, много силно те обичам;
 • Ти си най-скъпото ми и родно нещо, което имам;
 • Ти си моя родна частичка, родна кръв;
 • Без теб, аз не мога да живея;
 • Ние с тати много силно те обичаме.

2 блок.  Физическото здраве.

Майката мислено си представя идеалният образ на своето дете. Тук е събрана /заключена/ цялата педиатрия:

 • Ти си силно, здраво, красиво дете, момченце/момиченце мое;
 • Ти се храниш добре и затова бързо растеш и се развиваш /тази фраза работипрекрасно. У детето се появява добър апетит/;
 • Ти имаш силно и здраво сърце, гърди, коремче /произтича пресичане на всички психосоматични заболявания – астма, сърдечни неврози, дискинезия на жлъчните пътища.../ ;
 • Ти се движиш леко и красиво /пресича всички двигателни нарушения/;
 • Ти си кален, рядко и малко боледуваш.

3 блок.  Нервно-психично здраве.

 • Ти си спокойно момченце/момиченце;
 • Ти имаш хубави, здрави нерви;
 • Ти си търпелив, ти си добър, ти си общителен;
 • Ти си умно момче/момиче;
 • Твоята главичка се развива отлично, всичко разбираш и запомняш;
 • Ти винаги си в добро настроение и обичаш да се усмихваш /ограничаваме детските депресии и цяла група психически нарушения/;
 • Ти добре спиш /това внушение много бързо започва да действа/;
 • Ти заспиваш леко и бързо, ти сънуваш само хубави и добри сънища;
 • Ти си почиваш добре, когато спиш;
 • Говорът ти се развива добре и бързо.

4 блок. Емоционален ефект, пречистване от болестите /от народната медицина/.

 • Аз вземам и изхвърлям твоята болест и твоите трудности. /По-нататък майката назовава конкретните проблеми на детето/
 • Аз вземам и изхвърлям твоят лош сън /ако детето спи лошо/;
 • Аз вземам и изхвърлям твоите страшни сънища;
 • Аз вземам и изхвърлям твоята плачнилост;
 • Аз вземам и изхвърлям твоята неохота за хранене;
 • Аз много, много силно те обичам – заключителната и най-важна фраза!

Най-важното е винаги да завършваме с уверението в безграничната ни майчина любов. Обърнете внимание: цялата програма е абсолютно позитивна, няма никакво НЕ, вие просто пробуждате в детето желание да бъде добро, щастливо, здраво и затвърждавате увереността му, че това е възможно.

Дневник

Още една от важните съставки на метода на лечение с майчина любов – това е воденето на дневник. Всеки ден, вие трябва да виждате в детето си нещо ново, някакво израстване, напредък, който по-рано не сте забелязали, макар и малко подобрение на неговото състояние. Миналото не съществува! Главното е да живеете на принципа „Днес и сега”. Има само днешен ден и зоркият майчин поглед навярно вижда какви изменения са настъпили. В началото може да ви се стори глупаво или излишно – навярно от детството си не сте водили дневник. И много често се получава, че на втората-третата среща с майката проф. Драпкин е принуден отново и отново да подчертава важността на тези записки. Рита си спомня:”Аз в началото даже не разбрах какво точно се иска от мен. Но после открих особено удоволствие, когато пишех:”Харесва ми, че Илюша стана такъв..”, „Страхотно е, че успехите на детето ми се забелязват и от близки хора и те се радват заедно с нас”.

Болшинството майки, възползвали се от този метод, говорят, че детето за кратко време се е успокоявало, ставало е далеч по-малко раздразнително. Подобрението на физическото състояние настъпва при някои по-бързо, при други по-бавно, някой се излекува от проблемите напълно, друг частично. Но всички майки, като една разказват за това удивително усещане за съединение с детето, благодарение на което се променя атмосферата в цялото семейство. Отношенията стават по-топли и близки. Рита разказва, че продължава да използва този метод, защото е открила най-главното му преимущество – съвършено промененото вътрешно отношение към детето. „Днес аз го възприемат такъв, какъвто е. Престанаха да ме дразнят неговите естествени детски реакции, отнасям се значително по-спокойно и виждам, как в отговор на това се променя и моето дете.”

В крайна сметка в прилагането на този удивителен метод няма никакви особени сложности. Най-важното е да настроите себе си и да използвате ресурсите, които са във вас самите, които са заложени в майките от самата Природа. И всичко ще се получи!       

По материали на http://asu.mich.ru
превод от руски: Златина Димитрова