Търсене:

 

Начало > Инфо > Дете > Сексуалното образование на децата

Сексуалното образование на децата

Развитието на вашето дете в юношеството може да подложи на тест вашите родителски и комуникативни умения. Сексуалното образование варира според убежденията на заобикалящата ни среда. Това зависи от много фактори - религиозни, културни, икономически и социални.
Мнозина смятат, че сексът е нещо частно и лично и не трябва да бъде дискутиран публично. Но в наши дни, наличието на все повече и повече информация и осъзнаването на необходимостта от предпазване от СПИН и употребата на презервативи, доведе до дискусии на въпросите за секса във всяко семейство. Вие не можете да избегнете разговорите с детето си за секс, дори само заради умственото здраве и настройката на детето. Необходимо е открито да му обясните за действителноста на живота, когато то задава въпроси отностно секса.

Как да постъпвам с деца между две и четери години?

В този период детето задава въпроси за света около него и те ще включват и такива относно разликите между момче и момиче. Неговите полови органи за него са такива, кактвито са носът или пръстите. То не отдава никакво специялно значение на тях. Не избягвайте неговите въпроси и не отказвайте да отговаряте, в противен случай то ще мисли, че има нещо потайно относно тях, така или иначе детето ще разбере когато порастне. Затова е много добре да чуе за секса от своите родители.
Въпрос като "От къде идват бебетата?" очевидно ще трябва да получи по-различен отговор когато детето е 4-годишно и друг, когато е зададен от 14-годишно дете. Отговаряйте простичко на неговите въпроси и така, че да ви разбере. Винаги казвайте истината. Не трябва да се опитвате да покривате действителноста за секса във вашия отговор, а отговорете простичко, но достатъчно за да задоволите за сега неговото любопитство. Процесът на раждането е достатъчно сложен за дете, така че не го обърквайте допелнително. Ако имате домашен любимец в къщи може да ви помогне - дискутирате въпроса за кученцата и котетата с него.
Понякога детето може да зададе един и същ въпрос два пъти. Родителите могат да си помислят, че то е завладяно от секса. Елементарната причина е, че то е забравило отговорите и иска да ги получи отново. Когато то е задоволено от получените отговори на въпросите си в момента, може да се върне по-късно при вас с още въпроси.

Кога детето се идентифицира с един от двата пола?

Около три годинки детето осъзнава, дали е момче или е момиче. То осъзнава, че има нещо допълнително, което неговата сестра няма. Подобно, момичето е осъзнало, че тя няма притурката, която нейния брат има. Кажете им, че има разлика и за да ги успокоите, кажете им, че момчето ще порастне и ще стане като бащата, а момичето - като майката.

Как вие можете да им помогнете да се справят със сексуалността си?

От две или три годинишна възраст, детето ще изследва своите полови органи точно така, както то изследва гърлото, носът и други части от тялото си. Много родители са притеснени и загрижени от този факт. Не заплашвайте детето, не го пляскайте и не му се смейте и подигравайте. Това може да е много обезпокойтелно за детето. Това може да предизвика чуство на страх и вина в детето или може да го накара да мисли, че частта на неговото тяло е неприлична и срамна.
Някои родители мислят, че прекомерното боравене с органите при момченцата може би се дължи на неговия препуциум (кожа, покриваща пениса), дразнейки детето и понякога прибягват до обрязане. Изследването на половите органи е нормално за всяко дете и няма място за притеснения. Дайте му играчки за да отвлечете и насочете вниманието му другаде. Всеки път, когато детето е голо, не го дразнете, голотата му помага за осъзнаването на пола му. Интимността трябва да бъде почитана. Тези положения ще го ръководят в съзнателния му живот и може да създадат психично-сексуални проблеми.
Всъщност, вие трябва да се безпокоите, ако детето не задава въпроси за секса. Това може да значи, че неговото нормално любопитство някак е било обуздано и то прибягва до приятели, роднини, книги или реклами, така то може да получи неправилна информация. В някои училища, сексуалното образование е част от програмата. Най-добре е въпросите отностно секса да са дискутирани с детето от родителите или някой друг възрастен член на семейството, с когото детето се разбира добре.
На детето-юноша трябва да бъде дадена правилна информация за секса. Кажете на вашата дъщеря за менструацията, преди това да й се случи. Подобно, кажете на вашия син за нощните емисии (отделяне). Обяснете на момчето, че природата предоставя излишък от сперма и, че това е съвършено нормално, а на момичето, че менструацията е начинът на природата за образуване на яйцеклетки от яйчниците.
Вие трябва да осъзнаете важността да се говори с децата. Има много малко тиинейджъри, които ще задават въпроси отностно секса на техните родители, затова не ги пренебрегвайте. Емоционалната зрялост на тази възраст е необичайна и трудна за възприемане от юношата. Вмъквайки дискусии на полови теми във всекидневието чрез тв-шоута, разговори, статии от списания и книгите - могат да помогнат на детето да възприеме секса за нормална част от живота.

Какво е мастурбация?

Понякога малките деца от две до четиригодинишна възраст търкат техните бедра или си играят с половите си органи и намират усещането за приятно, което е придружено с руменина по лицето. Това е известно като мастурбация. Както смученето на палеца, така и това също ще спре когато детето израстне и прояви други интереси. Отклонете го, но не го гълчете или бийте. Мастурбацията също е обичайна сред юношите. Това само по себе си не е нездравословно физическо действие, а вината, която го придружава. Дарете детето си с много внимание, карайте го да се чувства търсено и желано, и след като то е изцяло заобиколено от внимание, може да престане да мастурбира. Удовлетворението от получаване на повече  занимания, информация и внимание в и извън дома ще намали желанието на детето за мастурбация.
Както родителите, така и децата е нужно да знаят, че мастурбацията е естествен и безвреден път за сексуално удоволствие и облекчаване на чувството за сексуално напрежение. Вие трябва да се опитате да отговаряте на директните или заобиколни въпроси на вашето дете, помагайки му да се развива, информира и мисли положителено за секса и сексуалността.

По материали на http://www.doctorndtv.com
превод от английски: Краси Николова