Търсене:

 

Home ->Инфо ->Дете ->Преучване на детето левичар и подготвянето му за училище ->


Преучване на детето левичар и подготвянето му за училище

Ольга Анисимович, педагог-психолог

Вече сте на ясно, че детето ви е левичар. И неволно си задавате въпроси: „Как ще живее в свят, направен за дясна ръка?”, „Трябва ли да го преучваме?”

В тази статия ще се опитам да ви дам отговор.

На въпроса за преучването – еднозначният отговор е НЕ. Необходимо е да се откажете от идеите за преучване, тъй като произволната смяна на водещата ръка води до грубо вмешателство в най-тънките механизми на мозъка. А последствията на това вмешателство е невъзможно се контролират. Факторът преучване (декстрастрес) по същество се явява високоспецифичен психогенен фактор за възникване на неврози при децата левичари.Човешкият организъм е голяма загадка за самия човек.
Какво е левичар? Това е човек, у когото доминира дясната половина на главния мозък.

Видовете неврози и проявлението им е разнообразно. Искам да се спра на това подробно, за да си представите реалните последствия от преучването и за да не ви се струва преувеличена опасността.

 1. Астеническа невроза
  Симптомите на този вид невроза се проявяват в следното: повишена изморяемост, изтощение на нервната система, рязко намаляване на работоспособността. Децата могат да работят активно само през първите два учебни часа, след това е много трудно да им се привлече вниманието, но за това пък са превъзбудени. Подготвянето на уроците вкъщи обикновено е забавено, а резултатите не са добри. С особена трудност се изпълняват писмените задачи. Почеркът е неустойчив (буквите са с различна големина, различен наклон, не се следва реда, има много допълнителни черти, поправки).
  При момчетата и момичетата, по правило, се изявява различно. За момчетата е характерна превъзбуденост, нетърпеливост, неспокойни движения. За момичетата е характерно понижено настроение, отпуснатост, плачливост.
 2. Натрапчива невроза.
  Този вид невроза се проявява в семейства, където родителите се тревожат заради това, че детето е левичар, и считат, че това може да е пречка в по-нататъшното му развитие. Ако родителите заставят децата си да изпълняват всички действия с дясна ръка, те обикновено ги слушат и се стараят, но резултатът не е добър. Много често родителите виждат в това непослушание, капризи, упорство и ги наказват. У такива деца се появява тревожно очакване на неуспех, а в по-далечен план – натрапчиви мисли за непълноценност. Такива деца често се страхуват от неуспех в училище, при тестове.
 3. Енуреза
  В повечето случаи се получава само нощна енуреза (напишкване), но може да се наблюдава и през деня. Енурезата предизвиква чувство на вина, страх от наказание. Работоспособността пада още повече, детето не може да се съсредоточава, образува се затворен кръг.
 4. Невротични тикове
  Към тиковете отнасяме: мигане, облизване на устните, бръчкане на челото, подръпване на носа. Те рядко предизвикват безпокойство у родителите. Учителите най-често ги приемат за кривене, подигравка. А детето не може да контролира тези движения. Тиковете не са непосредствено свързани с изпълняване на задачите с дясна ръка, но се усилват, когато детето е уморено или нервничи.
 5. Истерическа невроза
  Проявленията на този вид невроза са твърде различни: от истерична слепота до психомоторни припадъци. При истерична слепота децата се оплакват, че не виждат тетрадката си. Преди училище детето може да започва да повръща. При психомоторните припадъци децата със силен плач падат по гръб, като се удрят безразборно по ръцете и краката.

Резюме

От написаното по-горе ще отделя основните симптоми, на които родителите следва да обърнат внимание:

 • нарушение на съня;
 • нарушение на апетита;
 • главоболие;
 • коремни болки, повръщане;
 • страхове;
 • енуреза;
 • заекване;
 • натрапчиви движения;
 • повишена възбудимост, раздразнителност;
 • прилошаване при пътуване;
 • повишена чувствителност към топлина, задух, миризми;
 • неспокойни движения;
 • отпуснатост;
 • уморен вид

Подготовка на детето левичар за училище

За децата левичари са необходими занимания с действия, развиващи и двете ръце. Детето може да тренира плуване, баскетбол, тенис.
Много полезни са заниманията с лепене, шиене, плетене. Когато рисувате, може да използвате декорации, апликации, основани на подреждане и редуване на елементи. Може да правите шарки върху намазана с пластилин повърхност (картон, бутилка), като украсявате със семенца.
Важен елемент при предучилищната подготовка на левичарите са зрителните диктовки, за които се използват геометрични фигури или шаблони.

Диктовките се провеждат по следния начин:

 1. детето разглежда ред фигури или изображения;
 2. преброява ги няколко пъти и запомня последователността;
 3. образецът се закрива и детето го възпроизвежда по памет;
 4. сверявате с образеца.

 Запомнете, че при проверката е необходимо да се следи подреждането да е отляво-надясно!

Първото, на което ни учат в училище е да четем и пишем. Ако детето ви отиде в първи клас и вече умее тези неща достатъчно добре, ще се чувства по-уверено сред връстниците си. От това следва, че трябва да му отделите колкото може повече внимание. Но при обучаването на левичар е необходимо, преди всичко, да се опирате на образното мислене. В началото може да представяте буквите, които му показвате, като живи картинки и изображения, които са му интересни и се запомнят лесно. Така детето без усилие ще научи азбуката, а след това от наученото ще съставя цели изречения. Например буквата “Х” можете да представите като ходещ човек, “Ф” – като очила и т.н.

Ако по време на занятията забележите, че детето пише с огледални букви, то за предотвратяването на проблеми като оптична дисграфия препоръчвам следните упражнения:

 • изпълнете цял ред с една повтаряща се буква, като няколко от буквите напишете огледално; след това помолете детето да открие правилно написаните букви;
 • “забравете” да допишете някой елемент от буква и предложете на детето то да я възстанови.

 Когато малчуганът се научи да пише, преди всичко ще забележите, че написаните букви са с ляв наклон или изобщо нямат наклон. Не си струва да се опитвате да карате детето левичар да пише непременно с наклон. Ще му бъде много трудно. Също така не трябва да изисквате от детето да пише свързано (без разстояние между буквите).

Децата левичари в предучилищна възраст изпитват трудности при общуване с книгите. Обикновено трудностите при формирането на навици за четене са заради нарушения в зрително-пространствените възприятия, в зрителната памет. Съчетанието на нарушения в зрително-пространственото възприятие и в зрително-моторната координация провокира трудности при овладяването на навици за четене и писане.

Нивото на зрително-моторната координация може да се определи много лесно. Дете, при което зрително-моторната координация не е нарушена, по правило, към 6 години може точно да прерисува кръг, триъгълник и други геометрични фигури.

Не е трудно и да се провери и за нарушения в зрително-пространственото възприятие. Достатъчно е да се даде на детето лист и молив и да му кажете да си представи, че управлява автомобил. Детето ще чертае маршрута, който вие му казвате. Начертаните върху листа линии ще ви подскажат къде бърка във възприятията си.

Не всички деца проявяват жив интерес към книгите, но пък картинките обикновено са интересни за децата. Когато избирате книга, се постарайте не толкова да е с интересен сюжет, а да е с такива  картинки, които да увлекат детето; след това го помолете да ви разкаже какво е нарисувано в книжката.

Помнете: ако се работите с детето на изкуствено осветление, светлината трябва да пада отляво. А ако не пишете, а четете книга заедно, е много важно да не забравяте една от особеностите на левичарите: възприемат по-лошо това, което е разположено вляво от тях. Затова, когато показвате книжка с картинки, я оставете вдясно от детето.

Искам да дам няколко съвета за провеждане на занятията с децата левичари:

 1. Формата на занятията може да е различна: миниуроци по 10-20 минути в зависимост от възрастта, игрови елементи.
 2. Между занятията е нужна почивка от 5 минути.
 3. Започвайте и завършвайте заниманията със задачи, с които детето се справя лесно.
 4. Не бързайте да преминавате към следваща задача, докато не изпълните започнатата.

Но дори и след като сте се занимавали с детето, бъдете готови за това, че дъщерята или синът ви ще среща проблеми в училище. Задължително поговорете с бъдещите учители (класни ръководители) на детето, тъй като от отношението към детето ви ще зависи много. Също така е необходимо отрано да прецените тактичността на учителя и отношението му към левичарите като такива. Ако не успеете да намерите общ език, по-добре преместете детето в друг клас.

Мами и татковци, баби и дядовци! Ако искате да разберете как детето ви възприема света, съветвам ви да прочетете “Приключенията на Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол. Малко хора знаят, че тази книга е написана от математика левичар специално за шестгодишната Алис Лидл, също левичар. Отначало книгата не е била предназначена за други хора. Авторът не е предполагал, че историята ще стане любима на деца и възрастни, просто е искал да сподели емоциите си и под формата на игра да изрази как възприема света.

Като заключение искам да ви препоръчам литература, от която можете да научите повече за децата левичари, а също и учебни помагала, които ще ви помогнат при заниманията за училищна подготовка.

Оксана Макерова, логопед-дефектолог
По материали на http://www.solnet.ee/
превод от руски език: Екатерина Атанасова