Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Как да правим по-сполучливи фотографии на нашите бебенца и деца

Как да правим по-сполучливи фотографии на нашите бебенца и деца

Всеки в къщи има лични снимки – на приятели и любими хора, на самите нас, когато сме били по-млади. Тези фотографии са нашите спомени, физическо доказателство за нашата връзка с времето и са сред най-ценните ни притежания.

Хората са най-честият ни фотографски обект, а навярно и най-сложният. Сполучливите снимки на човек, близък или непознат, предават както външността, така и характера му. Те оставят у нас впечатление за този човек.

Голямо предизвикателство е да се направят добри снимки на толкова подвижни субекти, като децата, но може да бъде голямо забавление за всички участници (дори и за тях) и отделеното време да си заслужава. Могат да се направят доста забавни снимки, но никога не се знае какво ще е следващото нещо, което едно дете ще направи.

Ето няколко полезни съвети при снимането на тези малки чудеса, за да може Вие и Вашите деца да се забавлявате по време на създаването на някои прекрасни снимки и спомени.

Снимка: Димитър Карабойчев

 1. Снимайте, колкото се може повече – нищо не може да замести правенето на купища снимки и малко други неща са толкова забавни. Освен това, една от най-добрите страни на цифровите фотоапарати е лесното изтриване на лошите снимки, както от самия апарат, така и, след свалянето им на компютъра.
 2. Запознайте се с апарата си. Прочетете инструкциите от книжката и научете всички  функции и възможности, които предлага. Научете се да държите здраво фотоапарата, докато натискате спусъка, защото всяко движение ще доведе до неясно очертание на предметите и хората. За целта дръжте ръцете си прилепнати до тялото или намерете опора, където да поставите апарата.
 3. Слезте на тяхното ниво. Нека снимката да показва света от детска гледна точка. Това също помага за по-равномерно разпределяне на светлината от светкавицата върху лицето на детето. Запълнете кадъра с Вашият модел и със сигурност ще подобрите снимката.
 4. Обмислете купуването на малък автоматичен фотоапарат за бързи снимки (‘сапунерка’) за импровизирани снимки. Тези фотоапарати винаги правят страхотни снимки, когато става въпрос за деца. Не им показвайте, че сте извадили апарата. Само гледайте и чакайте да направят нещо интересно, което обикновено отнема доста време. Този метод също показва индивидуалността на детето (или една хубава гневна снимка също може да послужи за доказателство, когато след време, като тийнейджър, детето Ви твърди че е много послушно и желае да му бъде купено нещо).
 5. Портретите понякога могат да бъдат изтощителна задача, дори когато снимате възрастни. За да мине тази процедура по-гладко, оставете децата да позират, както желаят. За тях това е по-удобно и ще ги направи по-щастливи. Настроението на детето ще бъде предадено на снимката, а никой не желае портрет на собственото му дете гледащо втренчено във фотоапарата. Позволете на детето да участва в изграждането на портрета. Ако детето Ви се почувства отегчено и започне да се изнервя, направете почивка и продължете по-късно.
 6. Подготовката преди действителната снимка е много полезна. Решете къде искате да направите потрета, преди да вземете детето и апарата си. Реквизит, като шапки, шалове, цветя, кошници, различни дрехи, както и играчки биха били много полезни за композицията на интересни снимки, особено, когато не знаете как ще ги използват децата. Не търсете усмивката за всяка снимка, уловете гама от различни емоции.
 7. Снимайте децата си в естествената им среда. Може би си имат любима играчка, която можете да използвате като реквизит? А може би това е домашния Ви любимец? Снимайте ги в техните стаи, заобиколени с играчки, в двора, на площадката, когато са омърляни или нацупени, както и когато да облечени в най-новите си дрехи. Тези фотографии ще станат по-сполучливи от тези, с нагласени пози и изкуствени усмивки.
 8. Правете снимките, когато има достатъчно естествена светлина. Разсеяната светлина идваща от прозореца е най-подходяща за правенето на портретни снимки, снимайте по възможност без светкавица, тя прави снимката “плоска”. Многократното използване на светкавица може да ядоса всяко дете (или възрастен).  Избягвайте източника на светлина да бъде зад детето, защото резултата ще бъде само един силует, в такъв случай използвайте запълваща светкавица. За външни снимки, малко по-облачното време е по-добре от слънчевите обедни часове, (които създават неприятни сенки).
 9. Избягвайте хаос и бъркотия на заден фон и се опитайте детето да запълва кадъра, колкото се може повече. Огледайте фона за премети, които не са толкова очевидни, но биха развалили снимката. Сменете позицията си, ако не можете да промените позицията на детето или обърнете верикално апарата, за да избегнете нежелани части от фона, а така също ще избегнете и ‘отрязването’ на части от главите или краката на своите модели.
 10. Спортни и снимки, показващи движение. Ако фотографирате дете, което върви, бяга или дори само гледа в кадъра, обичайният подход е да се остави повече пространство пред детето, отколкото зад него, за да има място за извършване на движението, което снимката предава. Можете да използвате висока скорост на затвора, но това ще замръзи движението, макар снимката да бъде ясна, но ще се загуби динамиката. Вторият метод е да проследите детето с апарата. Фокусирайте на мястото, където детето ще пристигне и проследете действието, като натискате спусъка много плавно и задържите, продължавате да следите детето като се стараете да запазвате разположението му в кадъра. По този начин детето на снимката ще бъде ясно заснето, а фона леко размазан, придавайки чувството за движение.
 11. Море, пясък и небе. За да избегнете получаването на морски снимки с черни силуети на фона на перфектно небе, когато голямото количество светлина в гръб е ‘излъгала’ фотоапарата, че цялата сцена е добре осветена, но лицата остават в сянка, се използва запълзваща светкавица, за осветяване на сенките. Проверете в ръководството на фотоапарата си, защото някои апарати имат функции за компенсация на светлината в гръб, за решаването на такива проблеми. Избягвайте да снимате по обед, тъй като сенките ще бъдат резки и се опитайте, ако е възможно, да преместите детето си, така че светлината да пада от една страна.
 12. Бъдете търпеливи! Не викайте по децата, ако са много активни или притеснителни. Реагирайте и се дръжте естествено по време на снимките.
 13. Отпечатайте снимките или ги качете на компютър. Изберете най-добрите и ги поставете в рамки, за да им се наслаждавате всеки ден. Направете си скрийсейвър или тапет за десктопа на компютъра. Можете също да използвате най-сполучливите снимки за направата на картички, покани, календари, постери, пъзели, дори върху фланелки или чаши. Радвайте се на резултата и децата си!

Димитър Карабойчев

Роден: 31.01.1967 в гр. Панагюрище
Образование:
1982 - 1986 - Техникум по механотехника, гр. Панагюрище
988 - 1994 - Институт по точна механика и оптика, гр. Санкт Петербург, Русия,  специалност: Оптически прибори и системи, специализация:Оптико-електронни прибори, квалификация: Инженер оптик разработчикРаботил като инженер-конструктор на оптикоелектронни прибори, някои от които: уреди за нощно виждане, оптичен тест за зачеване и др.
Любител-фотограф - повече от 20 години.