Търсене:

 

Начало > Инфо > Дете > Деца придирчиви към храната

Деца придирчиви към храната

Всеки родител знае, че е трудно да се накарат децата да ядат хранителна и здравословна храна, дали това ще е дете което не иска нищо друго, освен  макарони и юфки или тиинейджър, който живее на консервирани храни и безалкохолни напитки. Децата трябва да ядат често за да поддържат високо ниво на енергия и да подхранват растежа на телата си.
Много от децата минават през периоди на придерчивост към храната и това е нормална част от растежа. Децата често искат да ядат определени храни, в определено време и по определен начин, който е сигурен и добре познат за тях. Много деца, особено тези от 1,5 до 5 годишна възраст понякога са придирчиви. Те ядат някакво количество храна, което изглежда на възрастния малко и все пак те са добре, активни и растящи нормално. Изразът  “Деца придирчиви към храната" не е използуван за бебета на кърма, а за деца над една година и тинейджъри, запознали се вече със солидната храна.

Някои бебета също са много претенциозни когато се хранят, докато други имат склонност да задремват за няколко минути след като е започнало храненето. Майката не е сигурна дали детето е яло достатъчно, но не много след като тя го е поставила в креватчето, то се събужда и отново плаче за храна.

Каква е причината?

Причината може да бъде, че докато се храни детето не е в удобна позиция, носът му е запушен от секрети или от гръдта на майката. При изкуствено хранените бебета, проблемът може да е в дупката на биберона на бутилката, тя може да бъде толкова малка, че детето бързо да се уморява.

Дребнавите навици по време на ядене са често придобити. Неспокойната майка е вероятно да има неспокойно, придирчиво към храната дете. Ако превърнете времето за храна в полесражение, това може да влоши положението. Често, причината може да бъде очевидна. Нервната система на детето не може да осъзнае и да прецени кога неговият стомах е заситен. Независимо от причината, това кара майката да се изнерви, което прави храненето още по–трудно. Майката се обезсърчава от храненето всеки половин час, а детето остава недоволно и раздразнително.

Какво родителите трябва да направят, ако тяхното дете не изглежда здраво и не расте нормално?

В такава ситуация, е важно майката да остане спокойна и да утеши детето. Да го премести от едната гърда на другата. Ако то все още спи, върнете го в кошарата много нежно и внимателно. Ако то заплаче скоро след това, опитайте се да го утешите. Може би, ще е добре да му дадете няколко лъжици вода за да го успокоят. Понякога нищо не работи и трябва да сте търпеливи докато бебето се успокой.
Ако вашето дете е придирчиво към храната и не изглежда здраво или растящо нормално,  трябва да го заведете на лекар. Детето никога не трябва да бъде принуждавано да яде специфична храна. Както и да е, ако детето е гладно и има избор на храна, е по-вероятно да хапне нещо. Ролята на родителите е само да гарантира, че храните от които детето може да избере са изцяло хранителни и привлекателни.

Как родителите трябва да насърчават детето да яде?

Всички ние знаем, че здравословната, разнообразна храна е важна за растящите нужди на нашите деца. Но какво трябва да правите, ако вашето дете не поглежда почти нищо.

Предложете му широко разнообразие от храни, то ще получи балансирана диета. По-доброто за него е да яде нещо, което то иска дори, ако вие не одобрявате, отколкото изобщо нищо да не яде.

Ако дете отказва да яде плодове и зеленчуци, опитайте се да ги направите по-превликателни, по-изкушителни или още по-забавни, но не прикривайте ненавижданата от детето храна като я смесвате с нещо друго. Детето трябва да яде защото то иска и защото няма друга причина. Насърчете вашето дете да се храни.

 • Сервирайте храна, която е свежа и представена по привлекателен начин.
 • Създайте времето за храна така, че да е приятно и отпускащо.
 • Говорете за храна, това може да насърчи детето да яде. Винаги когато е възможно, позволявайте на детето да избира от един или два елемента на менюто (например, избор на грахови зърна или моркови).
 • Дайте на вашето дете същата храна, която вие ядете.

Трябва да бъдете внимателни, че детето не е с наднормено тегло. Децата с такова тегло е по-вероятно да останат с наднормено тегло и като възрастни. Това може да доведе до здравословни проблеми.

Вашето дете трябва да яде повече балансирана храна. Покажете добър пример. Ако другите членове на семейството ви ядат много плодове, зеленчуци, зърнени храни и нискомаслени млечни продукти, вашето дете ще се научи да яде добра храна. Децата имат склонност да копират техните родители, затова, ако вие ядете добре, е много вероятно и дацата ви да ядат добре. Не се ядосвайте и не се паникьосвайте, ако детето отказва да яде. Ако вие сте загрижени за храненето на вашето дете, говорете с доктор или диетолог. Сложете малко храна в чинията на детето и го похвалете дори да е яло само няколко хапки. Опитайте се да направите храненията приятни с разговори не само около яденето. Ограничете закуските, снакса и напитките между храненията. Пиенето на твърде много течност може да намали апетита на детето. Ограничаването на тези неща ще помогне на детето да огладнее дотатъчно и да яде твърди храни. Не го прехранвайте! Затлъстялостта у децата е рядко разпозната от родителите и е главен проблем на здравето.

Вкусовете на децата се променят. Един ден те ще мразят нещо и месец по-късно те ще го обичат. Деца придирчиви към храната често са бавно ядящи, които се разтакават над чинията. Безсмислени са опитите да ги пришпорвате. Не изгубвайте спокойствие на вечеря. Просто махнете неизядената храна.
Ако вие намирате тези техники за неработещи, има хора, които могат да помогнат. Детският диетолог, който се е специализирал в хранителните нужди на децата може да прицени вашето положение и предложи стратегии за занимание с придирчиви към храната деца.

Съвети за справяне с придирчиви към храната деца.

Това е списък на неща, които вие можете да правите за да ви бъде по-лесно да се справяте с деца придирчиви към храната:

 1. Опитайте се да предлагате ястия, на които останалата част от семейството се наслаждава. Включете един или два елемента, които детето избягва, то може да ги изяде без да заподозре, че те са там.
 2. Опитайте се да сервирате по-малки количества храна на детето.
 3. Поканете приятел на детето, който има голям апетит. Това понякога работи добре.
 4. Поканете възрастен за обед, който детето харесва, като чичо или приятел. Понякога детето ще яде за някой друг без каквато и да е врява.
 5. Не принуждавайте детето да яде.
 6. Ако вашето дете играе с храната, тихо махнете чинията без никаква врява.
 7. Правете яденето приятно и говорете за това, което на детето му харесва.
 8. Ограничете закуските и напитките между храненията така, че детето да усеща глад когато става въпрос за ядене.
 9. Предложете напитки след ядене, така те не развалят апетита.
 10. Предложете нови храни, когато знаете, че детето е гладно и по- възприемчиво към нови вкусове.
 11. Не заменяйте мляко за хранения.

По материали на http://www.doctorndtv.com
превод от английски: Краси Николова