Търсене:

Начало > Инфо > Дете > Как да говорите с децата за безопасността им в днешния свят

Как да говорите с децата  за безопасността им в днешния свят

Томас Холър и Чик Мурман

Страхът отново витае във въздуха. Явява се всеки път, когато до очите или ушите ви достигне новина за отвличане на дете. Всеки родител, във всяко кътче на света, се чуди „Какво мога да направя, за да опазя детето си в тези времена, когато отвличането на деца ни се струва обичайно явление?”. 

Какво да кажа на детето си? Как да го накарам да усеща опасността? Кои думи ще достигнат съзнанието му?  Какво точно да кажа, когато седнем, за да водим този важен разговор? 

Да, това, което ще кажете на децата си по този важен въпрос, е жизненоважно. Нещата, които казвате на децата си, и начинът, по който говорите, са съществени стъпки в подготовката им да се придържат здраво към безопасността. По-надолу ще намерите ценни предложения как и кога да предизвикате разговор с децата си, за да изпълните най-важното си задължение на родител – да се погрижите за сигурността им.

1. Не гледайте на ролята си да помогнете на детето си да научи за опасността да се загуби, да бъде отвлечено или малтретирано, като на случайно събитие. Задълбоченото първоначално обсъждане е само толкова – първоначално обсъждане.  Тази тема трябва да бъде преповтаряна от вас и детето ви много пъти. Търсете удобни случаи за изследване на въпроса от различни страни.

2. Уверете се, че децата ви знаят, че ако изчезнат или бъдат отвлечени, ще ги търсите непрестанно, докато ги откриете. Често им напомняйте за любовта и желанието си да сте с тях през целия си живот. Накарайте ги да разберат, че ги обичате, без значение какво казват или правят, че винаги ще сте до тях и ще се стараете да бъдат защитени и здрави.

3. Напомняйте на децата си, че светът ни е място, където повечето хора обичат децата и хората, които помагат, са навсякъде. Когато се намирате в търговски център или супермаркет, посочете хората, които биха им помогнали: охраната, някоя възрастна жена, служителят на Информацията. Статистиките показват, че жените по-често биха завели дете, което се нуждае от помощ, при когото трябва. Мъжете ще го упътят, но ще го оставят да се ориентира само.

4. Не използвайте израза „никога не говори с непознати”. Ако детето ви се изгуби в увеселителен парк или търговски център, всички наоколо ще са непознати. Ако не трябва да говорят с непознати, към кого да се обърнат? Вместо да казвате така, учете децата си как да разпознават хората, които най-много биха им помогнали. Точно тези хора може да се окажат непознати.

5. Когато забелязвате ситуация с потенциален риск, обръщайте внимание на децата си. Поговорете каква е опасността  и какво може да се направи, за да се намали. Кажете им защо вечер спирате на осветените места на паркинга. Обяснете им защо се дърпате навътре от бордюра на тротоара, когато се движите покрай натоварена или заледена улица. Поговорете защо не е безопасно да помагат на някого да намери загубеното си куче или котка.

6. Не учете детето си, че „моля” е вълшебна дума. Някои родители казват на децата си: „Кажи вълшебната думичка и ще получиш още сладолед” И? Досетихте ли се? Похитителите на деца също използват вълшебни думички. Могат да са изключително мили, докато достигнат главната си цел.

7. Научете детето си, че човек, даващ подарък, е сигнал за опасност. Сладоледът, бонбоните, видеоигрите са добри подкупи. Помогнете на детето си да ги разпознава като предупредителен знак.

8. Накарайте децата си да разберат, че има моменти, в които трябва да са учтиви с възрастните, и моменти, когато не трябва. Кажете, че могат да се защитават с ритници, нокти и хапане. Научете ги да се хващат здраво за нещо, ако някой се опитва да ги отведе. Кажете, че няма нищо лошо в това да крещят: „Това не е моят баща! Помощ!”, ако някой възрастен ги сграбчи. Опитвайте да разигравате тази стратегия с децата си.

9. Научете децата си на „теста с коремчето”. Ако коремчето е свито заради несигурност или страх, научете ги да бягат. Логиката не е важна. А интуицията и вътрешната убеденост. Помогнете на децата си да развиват тази мъдра способност. Научете ги да й вярват.

10. Учете детето си да е самоуверено. Ако някой възрастен навлезе в личното му пространство или каже нещо, предизвикващо неприятни усещания, научете го да му вика силно. Предложете и думи, които да използва. „Остави ме намира”,  „Не ме приближавай” вършат добра работа в такива ситуации.

11. Измислете парола, която да използвате всеки път, когато сте помолили някого, който не е от семейството, да вземе или кара с кола децата ви. Възможно е често да не успявате да отидете до училище, тренировката или църквата. Обяснете, че ако мъжа/жената, който казва , че идва да го прибере, не знае паролата, то детето веднага трябва да отиде при друг възрастен, на когото има доверие.

12. Картината, която рисувате, трябва да е изпълнена по-скоро с надежда, отколкото със страх. Искаме децата ни да виждат, че могат да са защитени навсякъде. Когато децата приемат света като безопасен вместо плашещ, те по-добре биха усетили опасната ситуация, когато попаднат в нея. Ако всичко изглежда страшно, лошо или опасно, то всеки изникнал страшен инцидент е просто като всички останали и изглежда в реда на нещата.

Най-важната ви задача като родител е да се грижите децата ви да са здрави и защитени. Това включва и да ги научите да се пазят от потенциалните опасности, съществуващи в нашия свят. Използвайте горните предложения, за да въоръжите децата си със стратегии, които ще им помагат да се защитят.

Thomas Haller и Chick Moorman са автори на 10-те отговорности: Родителство с цел (The 10 Commitments: Parenting with Purpose). Те са двама изтъкнати световноизвестни специалисти по проблемите в отглеждането на разумни,отговорни и уверени деца. Издават безплатен електронен ежемесечник за родители. За да се регистрирате или за да получите повече информация за това как могат да помогнат на вас или курса, който водите, да се справяте като родители, посетете сайта им: www.personalpowerpress.com.

По материали на http://www.personalpowerpress.com
© Превод от английски език: Екатерина Атанасова