Търсене:

 

Начало > Инфо > Дете > Битките за лека нощ и как да бъде наистина лека за всички

Битките за лека нощ и как да бъде наистина лека за всички

Ако сте като повечето родители, този сценарий несъмнено ви е познат: Слагате детето в леглото в 8 часа, прегръщате го и го целувате и му пожелавате приятни сънища. Денят е бил дълъг, но чиниите в мивката все още чакат, имате да оправяте сметки, трябва да се изведе кучето, котката да се нахрани и не сте имали нито секунда да подвиете крак. Но вместо да прекарате остатъка от вечерта да наваксате необходимото и да имате малко скъпоценно време с партньора си, вие само влизате и излизате от детската стая, подлъгвайки детето да заспи. Накрая то задрямва – около 3 часа след като сте го сложили в леглото за първи път.

Понякога е очевидно, че то се бори със съня – търка очи, прозява се постоянно и заспива насред тръшкане. Друг път изглежда съвсем будно и даже хиперактивно – но вие знаете, че това е само още един признак, че детето е преуморено. Това, което става, когато детето не иска да спи е просто детската версия на “много неща за правене, а толкова малко време”. Около него все се случва нещо – таткото преглежда пощата в хола, животните вкъщи търчат наоколо, вие прелитате от стая в стая – и вашето дете иска да бъде част от това. В същото време то започва да разбира, че е отделено от вас и иска да затвърди своята независимост. Отказвайки да си ляга е само един от многото начини, по които го прави.

Какво можете да направите срещу битките по време на лягане

Двегодишните:

Научете детето да заспива само. Ако двегодишното ви дете може да заспи само когато вие сте наоколо, то си формира трудни за преодоляване навици и колкото повече време минава, толкова по-трудно ще е да ги премахнете. Едно от най-добрите неща, на които можете да го научите, е само да се приспива. Следвайте вечерния ритуал за лягане ( например баня, книжка и в леглото), така че то да знае какво да очаква. Можете да му кажете, че ако стои мирно в леглото, вие ще дойдете да го погледнете пак след 5 минути. Нека то да знае, че е на сигурно място и вие сте наоколо.

Не го оставяйте да се мотае. 2-3–годишните деца са отличници във воденето на преговори, особено по време на лягане. И понеже им харесва времето, прекарано с вас, ще направят всичко възможно да го удължат. Така че не се учудвайте, че детето р-а-з-т-е-г-л-я вечерния ритуал, постоянно иска чаша с вода, или непрекъснато ви вика, защото има нужда от нещо. Не го оставяйте да ви води за носа. Кажете му, че е време за лягане и че може да привърши рисунката си, а плюшеното зайче ще намерите утре.
Ако наистина искате вие да ръководите играта, опитайте се да изпреварите обичайните (и основателни) молби на детето и да ги включите като част от вечерния ритуал. Напълнете чаша с вода преди да изгасите лампата и я сложете на нощното шкафче. Подсетете го да използва гърнето още веднъж, преди да се е мушнало под завивките и му дайте много допълнителни прегръдки и целувки да му стигнат за цялата нощ. След това (както предлага Джоди Миндел, асоцииран професор по психология към университета “Св.Джоузеф” във Филаделфия  и автор на книгата “Как да спим през цялата нощ”) позволете на детето още една последна молба – но бъдете пределно ясни, че една е границата. Така детето ще се чувства сякаш става неговата, но вие ще знаете, че става вашето.

Предлагайте избор. На този етап двегодишното дете се опитва да изпробва границите на новооткритата си независимост. За да му помогнете да се чувства по-силно, дайте на детето възможност за избор при лягане, когато е възможно – нека то да избере коя приказка ще четете или коя пижама ще облече например. Трикът е да предлагате само две или три възможности, които са приемливи и за вас. Ако попитате “Искаш ли да си лягаш?”, е ясно, че детето най-вероятно ще откаже. Вместо това, попитайте “Какво искаш да прочетем днес – “Трите прасенца” или “Червената шапчица?” или “Коя пижама искаш да облечеш – червената или синята?”. Така детето прави своя избор, но независимо от това печелите вие.

Бъдете спокойни, но твърди. Опитайте се да отстоявате решението си, ако детето плаче или моли за изключение от правилата за лягане. Дори ако сте ядосани, не се впускайте в борба за надмощие. Говорете спокойно и не повишавайте тон, но настоявайте, че когато е време, значи е време. Ако веднъж се поддадете на молбите за “още пет минутки, моля”, ще го чувате отново и отново. Ако детето се тръшка, останете любящи, но твърди, както се справяте и с другите буйства. Да се втурвате в стаята му – дори ако сте изтощени от ревовете му – само ще затвърди това поведение.

Преместете детето от бебешкото легло в голямо. Когато наближи 3-годишна възраст, детето може да е готово да бъде преместено в голямо легло (ако вече не сте го направили). Използвайте преместването в “легло за голямо дете” за да го научите, че да си голям означава също да си лягаш сам. Хвалете го винаги, когато остане в леглото си през цялата нощ.
Все пак не очаквайте постоянен успех. След като махнете бебешкото креватче с решетки, за детето е много изкушаващо да става просто защото може. Когато това се случи, опитайте да не се ядосвате. Просто отведете детето обратно в леглото, кажете му, че е време за сън, пожелайте му отново лека нощ и го оставете. Ще е нужно постоянство от ваша страна, но ако сте последователни и твърди (независимо колко прелестно изглежда детето в сладката си пижамка), много скоро то ще спи като къпано по цяла нощ.

Три до петгодишните:

Лягането може да бъде време за изпитания за вашето 3-годишно дете. От една страна, то се учи да отстоява себе си и новооткритата си независимост (откъдето се появява и непрекъснатото скачане от леглото), а от друга страна се страхува от това да остане само. “Да се съпротивлява на съня е начин да осъществява контрол, но също и начин да държи настрана страховете, които идват с нощта”, казва споменатата вече Джоди Миндел, асоцииран професор по психология към университета “Св.Джоузеф”  във Филаделфия  и автор на книгата “Как да спим през цялата нощ”. Чудовищата под леглото, страшилището в тоалетната, бурята, насекомите – това са доста страшни неща, ако трябва да се справяш с тях, когато си съвсем сам в тъмното!

Какво можете да направите:

Отделете време да поговорите с детето си за това как е минал денят му. Детето ви може да се съпротивлява на съня просто защото има нужда да си обръщате внимание в края на деня. Особено ако работите много, оставете малко време преди лягане, в което да поговорите с детето за това как е било в детската градина и да съпреживеете последните драми в социалния му живот. Може да установите, че детето е по-склонно да си легне, ако е имало възможност да се разтовари от впечатленията.

Придържайте се към вечерния ритуал и час. Направете за детето си картинно табло, което да следвате – включващо банята, миенето на зъби, четенето на приказка и целувката за лека нощ.Включете също и обичайните (и оправдани) молби на детето – като втората чаша вода или желанието да види луната. Предупредете го малко преди да стане време да започнете с вечерния ритуал (“Софи, остават пет минути преди къпане”). Опитайте да не го оставяте да се мотае или да се опитва да вмъква неща, които не са част от вечерния ритуал – никаква трета чаша вода или гледане на анимационно филмче например. Мотивирайте детето. Ако детето ви си ляга навреме, предимствата за вас са очевидни. Направете всичко възможно да са очевидни и за детето. На следващата сутрин, след като се е придържало към ритуала, го похвалете и му дайте например да залепи стикерче в специална таблица. Предложете награда – например нова книжка или посещение на любимо място – всеки път, когато е останало в леглото три поредни нощи. (Започнете с малки крачки – за дете на тази възраст няколко дни са много дълго време!)

Предлагайте избор. Да отказва да си легне за вашето дете е мощен начин да се налага. Така че може да е от полза да намерите приемливи начини да позволите налагането. Нека да реши коя книжка ще четете за лека нощ например или пък питайте дали ще иска да пие вода преди или след като се мушне между завивките. Бъдете внимателни и предлагайте само неща, които можете да преживеете! Ако попитате “Искаш ли да си лягаш?”сигурно няма да получите отговора, който желаете.

Бъдете спокойни, но твърди. Дори ако детето плаче или моли за изключение от правилата за лягане, отстоявайте решението си. Ако сте ядосани, не се впускайте в борба за надмощие. Говорете спокойно и не повишавайте тон, но настоявайте, че когато е време, значи е време. Ако веднъж се поддадете на молбите за “още пет минутки, моля”, просто ще го чуете отново на следващата вечер.

Вървете стъпка по стъпка към успеха. Не можете да очаквате, че вашето дете ще научи изведнъж да си ляга и да спи по цяла нощ според вашия перфектен сценарий. Правете нещата едно по едно – ако детето е свикнало да заспива във вашето легло, първата стъпка е да се научи да заспива в своето. Втората може да е да ограничи нощните си бягства във вашето легло до едно на нощ или да ви вика само веднъж, без да става от леглото. Планирайте пътя си към голямата цел (да спите цяла нощ без гък) на малки успешни етапи.

Решавайте проблемите. Открийте причината защо на детето му е трудно да държи главата си на възглавницата през нощта. Питайте го какви са възраженията му срещу лягането – защото не е уморено? Уплашено е? Много му е тихо? Предложете му фенерче, ако се страхува от тъмното. Елиминирайте гледането на телевизия вечер, ако филмите го плашат. Пускайте му запис на приспивни песнички, ако му е много тихо в стаята. И изслушвайте обясненията му за това какво може да му помогне. В края на краищата, изграждането на план, в който детето е взело участие, има по-добри шансове за успех.
Уверете се също така, че детето прекарва достатъчно време  на чист въздух и в игри навън през деня. Ако то си ляга твърде рано, това може да е причината да не спи добре през нощта (на възраст 3-4 години детето има нужда от 10-12 часа сън общо за денонощието), така че може да решите да изместите часа за лягане с един час по-късно. Малко повече физическа активност и лека промяна в дневния режим понякога е всичко, което е нужно детето да е послушно и достатъчно уморено, когато наближи времето за лягане.

По материали на http://www.parentcenter.co
превод от английски: Христина  Янева