Търсене:

 

Начало > Инфо > Дете > Да се научим да казваме "Довиждане"

Да се научим да казваме "Довиждане"

Време е да тръгнете на работа, или трябва да оставите вашето дете с гледачка за няколко часа.

Когато се опитате да прекрачите прага на вратата, вашето дете започва да плаче, рита, и крещи. Вие можете да се почувствате виновни за това, че излизате и притеснени от поведението на вашето дете в този момент. Но какво може да направите?

Това поведение може да Ви кара да се чувствате много зле, но помнете, че поведението на вашето дете е нормално. Малките деца често не обичат да се разделят с родителите си, но те трябва да се научат да казват довиждане.

Трябва да дадете на вашето дете възможност да научи, че въпреки че излизате сега, ще се върнете. Помнете също, че тези лоши настроения са знак, че вашето дете ви обича. Когато децата научат, че родител, който излиза, ще се върне, те се чувстват по-сигурни и сбогуването става по-лесно.

Как да направим сбогуването по-лесно?

Има някои неща, които можете да направите, за да помогнете на вашето дете да се подготви за излизането ви:

 1. Обяснете на вашето дете какво да очаква. Кажете му какво ще се случи докато Ви няма: “Ще отидеш при баба. Заедно ще правите бисквити днес.”
 2. Обяснете на вашето дете кога се връщате, за да знае. Използувайте времеви период, който детето ще разбере, като например след обичайна дейност: “Аз ще се върна, когато се събудиш от следобедния сън.”
 3. Ако взимате вашето дете някъде извън дома, позволете му да вземе със себе си любимо одеяло или играчка. Нещо познато ще помогне на детето да се пребори с чувството на несигурност.
 4. Кажете на вашето дете, че излизате – недейте просто да изчезвате. Това ще помогне на вашето дете да развива сигурността, от която има нужда, и ще прави сбогуванията по-лесни.
 5. Нека сбогуването да е кратко. Прегърнете и целунете детето и тръгвайте. Дългите сбогувания могат да направят нещата по-трудни.
 6. Спазвайте рутината. Ако оставяте детето всеки ден, казването на довиждане по един и същ начин всеки път му помага да знае какво да очаква и то се усеща по-сигурно.
 7. Обадете се, ако плановете се променят или ако ще закъснеете, за да предпазите вашето дете от притесненията и страха, че няма да се върнете. Поддържането на връзка ще изгради доверие.

Какво да направите ако се чувствате притеснени?

Може да има сълзи когато тръгвате, но запомнете, че няколко минути по-късно вашето дете вероятно ще си играе щастливо .
Ако сте тъжни или се притеснявате, когато оставите вашето дете, вие можете да направите някои неща за да успокоите тревогите си:

 1. Нека детегледачката е наясно със специалните нужди или желания, които вашето дете има, като любима играчка при заспиване, специална закуска, или любима приказка.
 2. След като пристигнете за където сте тръгнали, телефонирайте на детегледачката да ви каже как се справя вашето дете.

Какво да направите когато се върнете?

Връщането при вашето дете трябва да бъде приятно преживяване.
Има начини да направите това време част от обучението за сбогуване:

 1. Когато се приберете, отделете няколко минути, за да обърнете на вашето дете специално внимание: “Тейлър, радвам се да те видя! Дай да видя твоя пъзел.”
 2. Споделете с вашето дете това, което се е случило докато ви нямаше.
 3. Попитайте детегледачката как е минал деня. Разберете това, което вашето дете е правило, докато ви е нямало, за да можете заедно да си говорите за него.
 4. Не бъдете изненадани, ако детето ви игнорира. Запомнете, то може да бъде заето с игра, или може все още да ви е ядосано, че сте го оставили. Вашето дете все още се учи  да се сбогува.

Какво да направите ако ще бъдете надалеч за по-дълго време

Може да има моменти, когато разделите са по-трудни за вас и вашето дете.
Понякога родителите трябва да отсъстват за няколко дни или повече. За да направите дългите раздели по-лесни, пробвайте тези идеи:

 1. Дайте на вашето дете семейни снимки, които да гледа докато сте надалеч.
 2. Оставете любимия пуловер на майката или фланелката на татко, понякога познат предмет утешава детето.
 3. Запишете любимата приказка на вашето дете на касета, която да слуша, докато ви няма.
 4. Обаждайте се на вашето дете докато сте надалеч, но имайте предвид, че вашият глас може да го разстрои.

Децата трудно понасят разделите, през това време те могат да показват скръб, загуба, гняв, болезнено привързване, хленчене, или бебешко поведение като да си смучат палеца? или да се напикават. Помнете, че е нужно време за да се научи детето да приема промяната. Бъдете търпеливи и насърчителни. Децата имат нужда от спокойни и уверени родители, докато се учат да казват довиждане.

По материали на http://www.urbanext.uiuc.edu
превод от английски: Надка Стоянова