Търсене:

 

Начало > Инфо > Дете > Детето в училище

Детето в училище

Много хора мислят, че училището е само място, където детето се научава да чете, пише, смята, запомня факти от географията, историята и науката. То е много повече. Училището не е само място, където детето учи тези неща. То е място, където детето се научава да общува с хора и по този начин се приготвя за съзнателния си живот. Търгването на училище за много деца е първото преживяване извън дома. Детето ще бъде част от група извън неговото семейство. Училището играе много важна роля в изграждането на характера на детето. Преживяванията в училище са много и разнообразни. Детето контактува с други деца от различни религии, убеждения и стойности. Училищата са основните елементи, градящи бъдещето на нашите деца.

Кое училище да избира?

Когато родителите решат, че детето е готово за редовно училище и искат да изберат най-подходящото, те трябва не само да гледат за училищните резултати, но също така за доброто ниво на учениците, които завършват там. Също е важно да се провери до колко и как училището помага и подготвя децата за изграждане на тяхното бъдеще.

За по-малките деца е за предпочитане, училището да бъде в района или квартала където живеят. Дългото пътуване с училищните автобуси или градския транспорт за час може да измори и изтощи детето, причиняващо апатия, главоболие и много други болести.
Различните училища имат различни условия за образование. Средата на общуване е много важна. Добър ученик в английско средно училище може да се окаже неподготвен, ако средата е променена. Родителите понякога обсъждат относно изпращането на техните деца в пансион, може да има специални причини за това. Важно е да се обърне внимание, че в ранните години, детето има нужда от топлината и сигурноста на семейството. След десет или единадесет години повечето деца са независими и могат да се грижат за себе си. Деца с трудни характери или недисциплинирани са често изпращани в пансиони за да подобрят поведението си. Това не е правилния път и детето го приема като наказание, развива враждебност или чувство за вина, то се дистанцира от семейството и са възможни по-къстни проблеми с приобщаването му към него.

Кога да запишем детето на училище (детска градина)?

Няма проблем за три годишно дете да се запише на детска градина в квартала където има други деца за да си играят, да говорят и да се веселят. Такива училища позволяват на детето да посреща проблемите само, без защитата на родителите. Детската градина е главно за игра и социално преспособяване. Ако вие мислите, че вашето дете е щастливо, играейки у дома и с деца в квартала, то не е необходимо да го записвате на градина в този ранен етап. Вие можете да изчакате до пет годишена възраст за да го запишите на детска градина или предучилищна.

Какви са проблемите, които децата срещат за първи път в училище?

Някои деца са нервни или дори изплашени през първия учебен ден заради всички нови неща: нови учители, нови приятели, и може би дори ново училище. Когато детето за първи път отива на училище, то може да се чувства неохотно или да плаче, когато го оставяте пред вратите на училището. Не всяко дете е готово да тръгне на училище в тази възраст. Много зависи от това, дали преди е играло с други деца и е срещало непознати. Дете, което си играе с други деца няма да срещне трудност с отиването на училище, докато дете, което няма много приятелчета, с които да си играе, а си играе винаги с майка си, ще мрази идеята за разделянето от нея. Нормално е, първото дете да има проблеми при тръгването на училище(градина). В такива случаи на възмущение от детето, най-добре е да не го насилвате, в противен случай е вероятно да се загнезди в него постоянна неохота към училището. Водете детето до училище няколко дни и го успокойте, че вие ще го посрещнете след училище. Бавно то ще се адаптира към неговата нова околна среда.

При по-голямото дете, неохотата да отива на училище може да се дължи на насилие или дразнене в училище. То може да боледува, да отсъства от училище или да е наказано от учител. То може да  има проблеми като главоболие, болка в корема, повръщане. Промяната на училището обикновено не е полезно в тези случай. Понякога дразненето в училище може да бъде прекалено и причинява нещастие. Дразненето в училище може да е заради неспособност да се изговарят правилно определени думи или звуци, непохватност, затлъстяване и с деца, които се опитват да се харесат на учителя. Такива деца обикновено са твърде защитени у дома и нямат нормалното агресивно поведение за да се защитят.

Каква е ролята на родителите?

Родителят трябваше да бъде загрижен и активно да проявява инререс какво детето прави в училище, какви са неговите резултати на изпитите и да обсъжда и дискутира всичко за училище с него. Разберете какво детето мисли за присъствието в училище и кои са неговите приятели. Повечето училища имат родителска среща всеки срок и родителите трябва да посещават на тях. Многото родители не се интересуват в кой клас или на какво ниво са децата им. Повечето родители си представят детето в училище от техния собствен опит. Това може да не е най-добрият вариянт. Те трябва да гледат на училището от гледната точка на детето, как то се държи в новото обкръжение, какво мисли, как се справя и разрешава различните въпроси и проблеми.

Какво да правя, ако детето се представя зле в училище?

Когато детето се представя зле в училище, не обвинявайте училището или учителя. Може да има много причини за това. Детето може да е записано на училище твърде рано и трябва да се състезава с по-големите деца. Друга причина може да бъде, че то е пропуснало много дни от училище заради болест.

Понякога и домашната околна среда е отговорна за лошото представяне на детето в училище. Каращите се родители или дом, където детето не получава достатъчно любов или раждането на друго дете, което получава цялото внимание на родителите, също могат да бъдат причина за лошото представяне на детето. Съществува също така възможност, то да не се разбира с учителя. Ако вие забележите това, говорете с директора и дискутирайте проблема тактично.

Някои родители дават погрешната информация на училищното ръководство за възрастта на детето, с цел да го запишат в по-горен клас. Това не е здравословно за детето. Ако то е година или две по-малко, отколкото другите деца в класа, може да има трудности с приспособяването и нагласата. Едно четери-годишно дете ще бъде много по-малко зряло и ще разбира далеч по-малко отколкото едно пет-годишно дете. Подобно лъжливо преминаване в по-горен клас спестява година, но поставя детето на изпитание. Дете, справящо се добре в един клас, може да не е толкова добро в другия, по-горен клас. Това създава ненужна обида, напрежение и чувство за неспособност и некомпетентност в детето.

Как да помогна на детето да се справи с изпитите?

Това са дни, като на състезание. Детето трябва да успее в много състезания и изпити. Важността от изпитите нараства до такъв размер, че годините на детето между десет и двадесет са прекарани в постоянен страх от тях. Родителите, вместо да помагат неизменно увеличават психозата и страха в децата, завършвайки с сериозни проблеми на личноста. Родителите трябва да успокояват децата си отностно изпитите, а не да увеличават тревогата им. Те трябва да помогнат на детето, когато то среща някаква трудност със задачите или уроците в училище . Въпреки, че вие можете да помогнете като направите домашното, вие не можете да се явите на изпитите вместо него. В крайна сметка това само ще направи нещата по-трудни за него. Вие трябва да му помогнете, когато то не може да разбере или не схваща нещо, но не го правете зависим от вас за абсолютно всичко и го насърчавайте да прави домашното си редовно.

По материали на http://www.doctorndtv.com
превод от английски: Краси Николова