Търсене:

 

Начало > Инфо > Дете > Баба, дядо и внуче - една специална връзка

Баба, дядо и внуче - една специална връзка

Ако вие някога сте се обърнали към вашите родители, родителите на вашият партньор, или по-старите роднини за помощ и поддръжка относно тяхното внуче, вие вероятно сте забелязали, колко щастливи могат да бъдат те. Въпреки физическото разстояние и разликите в начина на отглеждане между бабите, дядовците и техните внучета, насърчителната близка връзка между тях помага на всички в семейството.

Ползите на връзката с бабите и дядовците

Децата, които установяват близка връзка между техните баби и дядовци имат възможност да черпят от тяхното културно наследство и да научат историята на семейството. Това от своя страна би могло да им даде по-силен стимул на приобщаване към фамилията. В допълнение, безусловната любов, която предоставят бабите и дядовците позволява на деца да развиват доверие и да се чувстват в безопасност, с хора които не са техни родители.

Друга полза - бабите и дядовците вероятно имат много повече свободно време, което да прекарват в сътрудничене и четене на книжки, игри и забавления. Такова внимание само подобрява еволюционните и обучаващи умения на Вашето дете.

Но ползите от поддържането на връзка между детето и бабите (дядовците) не са едностранни. Родителите също биха могли да спечелят от поддържането на близки взаимоотношения (да получат помощ или съвет) за това как да общуват с децата, освен това дядовците и бабите, които стават близки с внучета си могат да бъдат по-здрави, по-щастливи, и по активни.

Съвети за поддържане на връзка между поколенията

В днешното забързано ежедневие, когато не рядко семействата са разделени от хиляди километри, претоварени училищни програми, сложни графици на работа могат да помогнат много бабите и дядовците. Въпреки физическо разстояние или заети графици, вие можете да насърчавате Вашето дете да изгради по-близка връзка с неговите баба и дядо, като използвате някои от следните методи:

Чести посещения. Ако Вие и Вашето дете живеете близо до бабите (дядовците), опитайте се да отделите време от заетия си график за обикновени посещения. Насърчете бабите (дядовците) също да наминават край дома. Планирайте обикновени пътувания за да виждате бабите и дядовците, които живеят извън града. Дори, когато посещенията са редки, очаквайки и планирайки следващото пътуването можете да помогнете на Вашето дете да вижда радостта в прекарване на времето с роднини.

Поддържайте връзка с помощта на съвременните технологии. Използувайте телефонът или записи на разговорите Ви, пишете писма или изпратете илюстрации и файлове със звук на Вашето растящо дете на неговите баби и дядовци. Ако те не разполагат с компютър, бихте могли да им изпратите видеофилм на детето с неговите любими игри, занимания, като къпане, рисуване или по време на разходка. Бихте могли да пускате запис с гласа на баба (четейки любима детска приказка) на детето преди лягане.

Усмивки от семейната снимка. Бихте могли да изпратите на бабите(дядовците) снимки на детето. Семейна снимка, по която да назовавате всеки член на фамилията, също би могла да помогне. Направете си специален фото албум, в който да отредите място за снимките на бабите и дядовците.

Имаш поща! Обича ли Вашето дете да получава поща? Вероятно. Бихте могли да съпровождате получаването на писмо(картичка) от баба или дядо със звука на камбанка. Чудесна идея е да насърчавате детето и да му помагате да пише в седмицата (по едно и също време), поне по едно писмо до баба и дядо. По този начин и детето и бабите ще се научат да поддържат постоянна връзка помежду си.

Предайте нещо на децата. Бабите и дядовците имат много ценни умения или хобита, които биха могли да предадат на своите внуци - плетене, дърводелство, готварство. Предоставете на детето време и необходимите му инструменти, за да усвои тези умения. Баба или дядо ще са безкрайно щастливи от този си нова роля на учители.

Направете си родословно дърво. И по-малките и по-големите деца се наслаждават, научавайки за техните предшественици и роднини. Насърчавайте децата да се интересуват от фамилната история, а бабите и дядовците към това да я споделят. Бихте могли да им дадете бои и картон, с чиято помощ да направят родословното дърво. Колажът или апликациациите ще ги забавляват много.

Безопасност далеч от дома

Независимо дали баба (дядо) са наблизо или планирате тяхното посещение извън града, направете безопасността на детето свой приоритет. Често бабите (дядовците) са отвикнали от присъствието на деца около себе си и съществуването на възможни опасности в домакинството за детето могат да развалят настроението от плануваното посещение (например, като Ви се наложи да посетите болница или спешно отделение). Използвайте списък с изисквания към дома на Вашите родители, когато ги посещавате. Вземете мерки да отстраните опасните за детето предмети (лекарства, ножове, бръсначи, игли) да са прибрани или заключени на недостъпни за него места. Често бабите и дядовците не осъзнават, че малките или чупливи елементи могат да предизвикат задушаване или са риск за безопасността на Вашето дете. Бихте могли да си изградите навик в началото на всяко посещение да направите един бърз оглед на къщата за да откриете опасни за детето предмети - съберете ги и ги сложете на недостъпно за него място.

В допълнение, стъпалата трябва да бъдат обезопасени, за де не може детето да падне по тях, контейнерите за вода трябва да бъдат добре източени, заключени или изпразнени за да елиминирате опасността от удавяне. Необходимо е използването на предпазни капаци за всички контакти.

Имайки грижа за безопасността на къщата, Вие бихте могли да си спестите непредвидени, нещастни стечения на обстоятелствата и ще се насладите на плануваната семейна почивка.

По материали на http://www.kidshealth.org