Търсене:

 

Home ->Инфо ->Дете ->Как да научим детето да се владее? ->

Как да помогнем на детето и на себе си в преодоляването на негативните емоции? Как да научим детето да се владее?

Много възрастни, да не говорим за децата, не могат да обяснят какво става в душата им, от какво са недоволни. Но нали ако човек умее да прецени душевното си състояние, ще бъде по-леко и за околните, и за него самия.

Опитайте следните упражнения за развиване способността да разбираме себе си
(Вие също можете да ги правите заедно с детето).

 • Кажете на детето: “Вслушай се в себе си. Ако можеш да оцветиш настроението си, какъв цвят ще бъде? На кое животно или растение прилича настроението ти? А какъв цвят са радостта, тъгата, тревогата, страхът?” Може да водите “дневник на настроението”. В него детето всеки ден (или няколко пъти на ден) ще рисува настроението си. Може да са личица, пейзажи, човечета, това, което би му харесало най-много.
 • Нарисувайте контур на човече. Сега детето да си представи, че човечето се радва и нека защрихова с молив това място в тялото, където според него се намира това чувство. След това “почувствайте” и обида, гняв, страх, щастие, тревога и т.н. За всяко чувство детето трябва само да си избира цвят. Може да нарисувате едно или няколко човечета (ако детето поиска да разположи щастието и радостта, например, на едно и също място).
 • Поговорете с детето за начините за изразяване на гнева. Нека то (и вие самите) опита да отговори на въпросите:
 1. Какво може да те ядоса?
 2. Как се държиш, когато си ядосан?
 3. Какво чувстваш, когато изпитваш гняв?
 4. Какво ще направиш, за да избегнеш неприятностите в тези моменти?
 5. Изброй някои думи, които казват хората, когато са ядосани.
 6. А когато чуеш обидни за теб думи, какво чувстваш, какво правиш?
 7. Кои думи за теб са най-обидни?

Желателно е да записвате отговорите, за да ги обсъдите с детето след това. Например кои думи може да се използват, когато човек е ядосан, и кои не може, защото са прекалено резки и неприятни.

Съществуват специални методи и упражнения, за да се научите да се справяте с гнева

1.  Заедно с детето правете “муцунки” пред огледалото. Изобразявайте различни емоции и обърнете особено внимание на мимиката на гневния човек.

2.  Нарисувайте заедно забранителен знак “СТОП” и се разберете, че в момента, в който детето почувства, че започва да се сърди силно, веднага ще го вземе и ще каже (може и само наум) “Стоп!”. И вие самите можете да използвате такъв знак за обуздаване на гнева си. Усвояването на този метод изисква тренировки в течение на няколко дни, за да се затвърди навикът.

3.  За да научите детето да общува свободно с други хора, поиграйте на това: вземете някакъв привлекателен предмет (играчка, книжка), а задачата на детето е да ви убеди да му дадете предмета, а вие го давате, когато поискате. Може да усложните играта – детето моли само с жестове и мимики, без думи. Може да си смените местата и вие да молите детето. След края на играта обсъдете как е по-лесно да се помоли, какви похвати и действия са повлияли на решението ви да дадете играчката, поговорете за това, какво са чувствали играчите.

4.  Учете детето (и себе си) да изразявате гнева си в приемлива форма.
Обяснете, че задължително трябва да говори за всички негативни ситуации с родителите или с приятелите. Научете детето на словесни форми за изразяване на гнева и раздразнението (“Дразня се”, “Това ми е обидно”).

Предложете му да използва “вълшебни вещи” за изливане на негативните емоции:

 • чашка (в нея може да се крещи);
 • леген с вода (в нея може да мята гумени играчки);
  листове хартия (може да се мачкат, късат, да се хвърлят със сила по мишена на стената);
 • моливи (с тях може да се нарисува неприятна ситуация, а след това да се задраска или да се смачка рисунката);
 • пластилин (от него може да се направи фигурка на този, който ни е обидил, а после да се смачка или да се преправи);
 • възглавничка “Бобо’ (може да се хвърля, бие, рита). Определете отделна възглавница “за разтоварване”, може да й пришиете очи, уста; няма смисъл да вземате за целта играчки или кукли, но пък боксова круша ще свърши работа.

Всички тези “вълшебни вещи” може да се използват и от възрастни!!!

5.  Средство за “бързо разтоварване” – ако виждате, че детето е превъзбудено, че е “на границата”, помолете го да потича бързо, да поскача или да изпее песничка (много силно).

6.  Игра “Ти си ...”.

За да изключите от ежедневното общуване обидните думи, наричайте се! Подхвърляйки си топка се наричайте с думи, които не са обидни. Може да са имена на плодове, цветя, зеленчуци. Например: “Ти си глухарче!”, “А тогава ти си праскова!”. И така дотогава, докато не секне потокът от думи.

Как помага тази игра? Ако се ядосате на детето и ви се прииска “да му дадете да разбере”, спомнете си за веселите “названия”, дори може и да наречете детето с някое от тях, така то няма да се обиди, а вие ще се разтоварите емоционално. Когато по навик от тази игра детето нарече човека, който го е обидил, “краставица” (а не ...), несъмнено ще се почувствате удовлетворени.

Учете детето да управлява емоциите си

 • Може да стисне силно юмруци, да стегне мускулите на ръцете, а след това постепенно да ги отпусне и да “разтовари” отрицателната енергия.
 • Може да ди представи, че е лъв! “Той е красив, спокоен, уверен в силите си, главата му е гордо вдигната, раменете изправени. Той се казва като теб, учите и тялото му са като твоите. Ти си лъв!”
 • Много силно да натисне пети в пода, цялото тяло, ръцете, краката са напрегнати, зъбите са стиснати здраво. “Ти си могъщо дърво, много здраво, имаш силни корени, които са дълбоко в земята, не те е страх от никого. Това е позата на уверения човек.”
 • Ако детето започва да се гневи, накарайте го да направи няколко бавни вдишвания и издишвания или да преброи до 10.

Вече разбрахте ли, че да задържате емоциите в себе си и да се опитвате да ги скриете е много вредно? Следствието на тези действия е невроза, сърдечни заболявания, високо кръвно в по-късна възраст плюс неразбирателство с околните, висока раздразнителност, агресивност, проблеми с общуването. Затова учете децата и себе си, че емоциите се показват, трябва да се изливат, без да се вреди на околните. Емоционалното разтоварване е необходимо, за да съхраните здравето си (физическото и психическото), а умението да говорите за проблемите си ще ви помогне да подобрите отношенията си с околните, да разбирате себе си.

Олга Анисимович, педагог психолог
По материали на http://www.solnet.ee/
превод от руски език: Екатерина Атанасова