Търсене:

 

Начало > Инфо > Дете > Съня на вашето дете – кога и колко

Съня на вашето дете – кога и колко

"Аз ще стана този път."
С облекчение Мари се обръща в леглото след отговора на нейния съпруг, когато бебето плаче. "Дали някога пак ще мога да спя непробудно цяла нощ?" си мисли тя.
Спите или нямате възможност за това -  вероятно е най-обсъждания въпрос след грижите за бебето. Новите родители откриват жизнената важност от съня още първите няколко седмици след раждането. Качеството и количеството на бебешкия сън засягат съществено всеки в домакинството, и естествено е да има разлика в поведението и настроението на бодри и отпочинали родители и членовете на семейството, които са недоспали.
Нерядко, борейки се със съня трябва да станете и отидете до креватчето на бебето. Тези промени просто се налагат. С плача си бебето ви вика. Вместо хранене в 3 часа през нощта, то може би иска вода.
Мрънкането или плачът на детето не позволяват на родителите да спят спокойно през нощта, докато техните хлапета не се отделят в своя собствена стая. Всъщност, това не е всичко. Как реагирате ви не детския плач - вземате ли детето на легло при вас, крещите ли, пренебрегвате ли го или използвате необорими доводи? Как вие реагирате, когато сте събудени посред нощ? И колко сън е необходим на вашето бебе?
Това зависи от неговата възраст.

Колко е достатъчно?

Диаграмите, които показват необходимите часовете за сън на бебето (детето), при новородено или 2-годишен малчуган вероятно могат да ви създадат грижи, когато не за взети под внимание индивидуалните различия. Тези числа са просто едни усреднени стойности, получени чрез наблюдението на съня на големи групи деца на определена възраст. Няма точно определено време за сън, изисквано от всички хлапета в определена възрастова група. Две годишната Сара може да спи от 20 до 8 часа, докато две годишният Джон е точно толкова буден и енергичен като нея на следващия ден, след сън от 22 до 5 часа.
Изискванията за продължителността на детския сън включват в себе си диапазон от часове, базиран на тяхна възраст, но помнете, че вашето дете е уникален индивид с отделена индивидуална необходимост от сън. Ето някои приблизителни стойности, базирани на възрастта, съпроводени от подходящата тактика за заместване на съня.

Първите 6 месеца

Новородените общо спят или дремят от 16 да 20 часа дневно, разделен на равни интервали в денонощието. Техният най-дълъг период, прекаран в сън е общо около 4 или 5 часа, защото толкова могат да издържат без храна. Обаче, някой бебета  могат понякога да спят почти 10 часа непробудно, докато други спят единствено по 2 часа. Няма формула, по която бихте могли да определите колко трябва да спи новороденото, защото техните вътрешни часовници не са напълно разработени. Докато бебето е здраво, нещата вървят добре и режимът, който то си изгражда е подходящ за него.
Точно когато родителите имат чувството, че са успели да постигнат непробуден сън на детето през цялата нощта, техните бебета обикновено започват да преместват времето за почивка към по-късните вечерни часове. Обикновено три месечните бебета спят средно около 5 часа през деня и 10 часа през нощта, обикновено с едно или две прекъсвания. За 90% от бебетата на тази възраст биха могли да спят непробудно през нощта от 6 до 8 часа.
Бебето не се буди винаги когато чуе шум, то може да плаче и произвежда различни видове шум, дори и когато спи на светната лампа през нощта. Независимо, че новородените се събуждат през нощта, те могат да останат будни за няколко минути преди отново да заспят. Желателно е сами да се опитват да заспят.
Ако бебе под 6 месечна възраст продължава да плаче, след като сте му оставили поне няколко минути за да се успокои и заспи само, отидете при него. То може да има нужда от вас: гладно е, мокро, студено му е, топло му е или дори е болно. Обичайно нощното пробуждане за смяна на пелените и хранене трябва да е колкото може по-кратко и спокойно. Не си позволявайте никакво ненужно стимулиране, като например говор, игра или въртене. Насърчавайте представата, че времето през нощта е за спане. Вие трябва да обучавате бебето си за какво служи това време, защото него не го е грижа, щом неговите потребности са задоволени.
Този период от развитието на бебето е подходящ за да установите неговия режим и времето за лягане. Всяка успокояваща дейност, изпълнявана съвместимо и в една и съща последователност всяка вечер, може да се превърне в режим. Бебето ще свързва дейностите със съня и те ще помагат да се настрои и приготви за него. Идеалният вариант е да го поставяте в негово креватче преди да заспи. Рутинните действия, които ще извършвате преди лягане ще го накарат да се отпусне, но вие може би все още ще трябва да му помагате да заспива.

От 6 до 12 месеца

На 6 месеца пеленачето може да прекарва в дрямка около 3 часа през деня и да спи около 11 часа нощем. В тази възраст, вие бихте могли да започнете да променяте вашия отговор на неговите пробуждания и плач през нощта. Давайте му 5 минути да се успокои само и се връщайте да спите в своето легло. Ако то не може да заспи отново, опитайте се да го успокойте и да му осигурите комфорт без да използвате изброените по-горе (говорете му нежно и тихо, галете го нежно по гръбчето) средства, след това нежно, но непоколебимо го оставете обратно в леглото - освен ако то не показва призиви да повръща. Болните бебета се нуждаят от повече прегръдки и утешаване.
Ако бебето не е болно и продължава да плаче, изчакайте повече от 5 минути преди да отидете при него, ако продължава да плаче тогава повторете отново посещението си. След няколко дни вашето бебе по-лесно ще започне да заспива само. Ако 6 месечното ви бебе продължава да се буди по 5-6 пъти през нощта, би трябвало да се консултирате с лекар.
Между 6 и 12 месеца, безпокойството на вашето бебе от раздялата с вас може да нарасне. За да намалите напрежението и страха бихте могли да разрешите на бебето да вземе в леглото си любимата плюшена играчка или завивка и да ги използва като другар през нощта, за да се утешава и заспива. Правилата за нощното събуждане на едногодишното дете са същите, както за бебетата: не позволявайте песни, приказки, въртене в леглото или приемане на храна. Чрез всяка една от тези дейности насърчавате повторно поведение. Спирайте по възможност в самото начало плачещото бебе и се уверете, че то не е болно или не е необходима смяна на пелената. След 5 минутна пауза отидете при него, ако то продължава да плаче.

От 1 до 3 години

На възраст между 1 до 3 години, повечето малки деца спят от 10 до 13 часа в денонощието. Безпокойството на детето, причинено от отделянето му от вас, или по-точно желанието да бъде с мама и татко (и да не пропусне нещо) може да мотивира детето да стои будно. Това може да бъде начин просто малкото дете да протестира срещу заспиването и оставането му само.
Забележете времето, когато вашето малко дете започва да показва признаци на умора и му се приспива, опитайте се да го установите като негово време за лягане и нощен сън. Вие няма нужда да принуждавате 2 или 3 годишно дете да си почива през деня, освен ако то не показва раздразнителност или е прекалено уморено.
Установяването на режим и точно време за лягане може да помогне на детето да се  отпусне и да се подготви за сън. За малкото дете подготовката за сън може да продължи от 15 до 30 минути и включва успокояващи дейности, като например четене на приказка, къпане или слушане на нежна музика. Всичко, което включва вечерния ритуал преди лягане е важно за вашето дете и то вероятно ще настоява да бъде така всяка вечер за продължителни периоди от време. Важно е да не позволявате вечерният ритуал да бъде много дълъг или объркан. Всеки път, когато е възможно, позволявайте на вашето дете да направи само избора преди лягане: коя пижама да облече, коя плюшена играчка да вземе със себе си в леглото, какво музика да слуша. Това му дава чувството за контрол върху протокола.
Дори спящите по цяла нощ деца, понякога могат да будят родителите си и да ги викат при себе си. Поникването на зъбите може да събуди детето, прочее то може да сънува - активното сънуване започва именно в тази възраст и за неподготвените, липсата на сънища може да бъде твърде тревожен факт. Допълнително, наличието на кошмари може да уплаши вашето дете. (Поради тази причина би трябвало внимателно да избирате какви телевизионни програми може да гледа вашето дете преди времето за лягане). Утешавайте и прегръщайте повече вашето дете в тези периоди от време на уплаха или объркване. Обсъждайте с него това, което е сънувало, ако то иска и останете при него докато се успокои. Насърчавайте връщането му в леглото за да заспи възможно най-бързо.

Деца в предучилищна възраст

Децата в предучилищна възраст спят от 10 до 12 часа на нощ, но няма причина да се придържате строго към това време. Ако 5 годишното дете взима съответната си почивка нощем, то вече не се нуждае от дрямка през деня. В замяна на следобедната почивка бихте могли да използвате това време за отмора. Това могат да са кратки спокойни периоди, когато детето лежи или извършва по-спокойни дейности.
Пет годишното дете може да има кошмари и заради тях да има затруднение със заспиването през нощта. Бихте могли да си подготвите "екипировка за нощно време" и към нея да включите дейности за отпускане и успокояване на вашето дете. За помощ можете да предвидите включване на фенерче, книга, касетофон или четенето на приказка. Използвайте екипировката заедно, след това я сложете на специално място в детската стая, където то може да я взима през нощта, когато се наложи.

Деца в училищна възраст

Едно шест годишно дете може да се нуждае от 11 или 12 часа сън. Възможна е появата на затруднения с детето относно времето за лягане. Проблемите по време на лягане в тази възраст са в резултат от необходимостта на детето да прекара известно време с негови родители, без братята или сестрите наоколо. Добре е да му отделите това време малко преди да си легне и то да знае, че е само за него. То може да се използува за споделяне на милувки, нежности, случки от изминалия ден или малки дискусии, които също ще го подготвят за сън.
Необходимостта от сън намалява с увеличаване на възрастта. Общо, до навършване на 12 годишна възраст на детето са необходими около 10 часа сън, и вие като родител би трябвало  да следите за това, дали детето има достатъчно време за почивка и дали то е в леглото за да получи необходимото му  количество сън. Позволявайте на детето в училищна възраст да избира само времето за лягане през уикендите, в зависимост от плановете ви за следващия ден.
Докато няма открит универсален начин за осигуряването на добър сън за вашето дете, всяка информация затова трябва да бъде използвана за да знаете повече и да насърчавате детето да спи през цялата нощ. Ключът е в постоянството ви отрано да установявате в детето навици да спи само.

Установяване на време за лягане - режим

  • Включвайте в режима период на подготовка за лягане.
  • Придържайте се към времето за лягане, започнете подготовката за сън на вашето дете поне 40 минути по-рано.
  • Позволявайте на вашето дете да избира коя пижама да облече,  коя плюшена играчка да вземе в леглото и т.н.
  • Планирайте за края на вечерта спокойни игри, които да не превъзбуждат допълнително детето, бихте могли заедно да послушате успокояваща музика.
  • Завийте добре вашето дете в леглото, така то ще се чувства уютно и защитено.

По материали на www.kidshealth.org