Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бременност > Боядисване на косата през бременността

Къдрене, боядисване или изрусяване - с какво и как можете да третирате косата си през бременността?

Едно е ясно - от първите дни на нашето съществуване до залеза на живота ни, косата се нуждае от непрестанни грижи. Тя е основна част от визуалното изразяване на нашата индивидуалност. Начинът, по който носим прическата си, съчетана с грима и дрехите е образа, с който ни забелязват и оценяват другите.
Независимо от това, дали е боядисана, къдрена или естествена, здравата, блестяща и обемна коса винаги ще повиши настроението Ви и ще накара околните да Ви забележат. Не виждам никакви причини, които биха могли да променят това положение по време на бременността.
Има моменти, когато косата се оцветява по-трудно и не се подлага на трайно къдрене или изрусяване, но при съвременните материали и новите технологии, които се употребяват, това не е голям проблем. Още повече, че "ситното къдрене", както и боядисването в един единствен цвят вече са отживелица. Какво от това, че косата не е изобилно накъдрена - достатъчно е да придобие естествена вълниста форма, която да послужи за основа на по-нататъшно навиване на ролки. В този случай няма да сте всеки ден с "традиционно" накъдрена фризура. В зависимост от вида на ролките и тяхната форма, бихте могли да раздвижите въображението си и всеки ден да сте с различна прическа.
За добро или лошо, характерно за повечето жени е желанието да променят външността си, особено по време на бременността. Една от тези промени, при това с доказан ефект е боядисването на косата. На пръв поглед то изглежда лесно и безпроблемно, но за да си спестите излишни изненади, кошмарния вид и съсипаната поне за няколко месеца коса, трябва да сте наясно с елементарните правила на тази процедура.
Ако сте решили да се лишите от услугите на фризьорските салони и да осъществите боядисването в домашни условия, внимателно прочетете упътванията на производителя (те не случайно са написани) и абсолютно задължително направете теста за поносимост, препоръчан от него.
Би било добре (поне при първо боядисване с нова марка боя) да разтворите минимално количество от боята и оксиданта (в равни дози), като боядисате малък кичур от косата си. Постойте според оказаното в брошурата време, след което измийте и изсушете със сешоар, за да видите резултата от боядисването. Ако резултатът Ви удовлетворява - спокойно можете да нанесете боята върху цялата коса. В случай, че полученият цвят не отговаря на желанието Ви, препоръчително е да изберете друг нюанс или марка боя, като направите отново проба.
На пазара съществува голямо разнообразие от оцветяващи продукти - амонячни и безамонячни бои, тонизиращи балсами и оцветяващи шампоани, оцветители, къни и др. В зависимост от това за колко време се задържа цвета на косата, те биват няколко вида - за няколко дни, за седмица, за няколко месеца.
За удобство на жените, които се боядисват, към повечето бои за коси са произведени и оцветители в същия цвят (те се измиват за много кратко време), с които бихте могли да решите проблема с избора на цвят. Благодарение на тях Вие можете да експериментирате до безкрайност, тъй като те не увреждат структурата на косъма, а също така и не притежават неприятна, силна миризма, от която да получавате допълнително пристъпи на гадене, особено в този деликатен момент от живота си, като бременността. Единственият недостатък на оцветяващите временно косата препарати е този, че ако имате естествен тъмен цвят на косата (брюнетка), те не могат да изсветлят косите Ви, за целта са необходими много по-силни средства. В случая това са боите изрусители - те са на амонячна основа. Поне за тези девет месеца, не бих Ви посъветвала да се използват подобни силно обезцветяващи продукти. Освен, че има голяма вероятност да не постигнете желания ефект, рискът от обриви и нежелателни последици за кожата е още по-голям. Ако все пак се налага да се изрусите (корените на косата са в голям контраст с останалата дължина) опитайте да завоалирате разликите с помощта на кичури. Днес всички известни коафьори препоръчват отказ от монохромността, т.е. от боядисването в един единствен цвят - то вече не е модерно.
Всяка жена би трябвало да знае, че косата трябва да си "почива" от химикалите, с които се третира. Ако не можете да си позволите такова отлагане на боядисването, бихте могли да подновите цвета с помощта на оцветители на растителна основа или много по-слаби по химичен състав продукти. За Вас са препоръчителни боите от растителен произход, без амоняк, или боята крем-маска, която значително ще предпази косата , като същевременно ще осигури желания цвят. Освен всичко това, тези бои са направени в комбинация с подхранващи масла и витамини, които значително подобряват вида на косъма. Вярно е, че те се отмиват по-бързо, но за сметка на това могат да се употребяват доста по-често и с минимален за косата риск.
Сред оцветителите с растителен произход най-популярна е къната, която въздейства благотворно, както върху косата, така и върху скалпа на главата (докато боята може да предизвика алергии и дразнения), нормализира работата на мастните жлези и се бори срещу косопада. Освен всичко друго, тя полепва върху косъма, с което по фин начин го удебелява и косата оптически изглежда по-гъста. Но за постигане на по-дълготраен и наситен цвят, тя би трябвало да се полага системно и редовно.
Ако искате да предпазите косата си от ежемесечното третиране с химикали, бих могла да Ви препоръчам да редувате използването на трайна боя за коса, с шампоан-оцветители или къна в същия нюанс.
С разумни действия и известни грижи, бихте могли да поддържате косата си в добра форма, дори когато сте бременна. В случай, че не прекалявате и се възползвате от многообразието на предлаганите продукти, бихте запазили едно от най-големите преимущества на жената - красивата коса.

Толя Бояджийска - Фризьор

Толя Бояджийска - родена през 1974 год. в гр. Плевен
През 1995-96 год. завършва Професионален курс по фризьорство при стилист "Капанов".