Търсене:Баба, дядо и внуче
Независимо дали баба (дядо) са наблизо...

Позитивно родителство
Като родители, основната ни роля е да даваме пример...

Играта: развиващ фактор
В нея и чрез нея главно се усвоява обществения опит...

Как да правим сполучливи фотографии на бебетата и децата
Голямо предизвикателство е да се направят добри снимки на толкова подвижни субекти, като децата...


Инфо - здраве

Последните научни изследвания потвърждават това, което работещите родители вече знаят – децата, дадени на градина, боледуват по-често от настинки, отити, хрема и други респираторни заболявания отколкото тези, гледани вкъщи.Дори и да не е в група с много деца, възможно е детето ви да боледува 6 до 12 пъти в годината.

повечеИзбор на педиатър
Повечето родители и деца развиват близки и дълготрайни взаимоотношения с техните педиатри. Изборът на подходящ педиатър е един много важен фактор за осигуряване на добро здраве на детето.

Децата и ароматерапията
При спазване на някои мерки за сигурност може безопасно и ефективно да използваме етеричните масла при лечение на деца. Децата като цяло много добре реагират на ароматерапията и всички натурални методи на лечение.

Алтернативната медицина и вашето дете
Въпреки че няма строго определена дефиниция за алтернативната медицина, тя обхваща всякакви оздравяващи методи, които не са част от традиционната медицина – тоест всякакви начини на лекуване, които не се преподават обстойно в медицинските заведения и не се използват често от лекарите.

Варицела
Въпреки, че се среща по-често при деца под 15 години, всеки може да се разболее от варицела. Обикновено човек се разболява само веднъж в живота си. Но вирусът, който причинява варицелата може да остане в организма без да е болестотворен и може да причини друга кожна болест на по-късен етап, наречена херпес зостер.

Изисквания към личния лекар
Диспансерното наблюдение е метод за активно динамично наблюдение и въздействие върху здравното състояние на бременните и на лица със заболявания, който включва лечение, рехабилитация и медико-социална адаптация.

Повръщането при детето и как да се справим с него
Вашето обикновено весело и игриво двегодишно дете не прилича на себе си цял ден. Мрънка, приревава и отказва да яде любимите си неща. И изведнъж повръща нещо, за което си мислите, че е закуската. Но не спира дотук. През следващите 3 часа детето повръща на всеки 10 минути.

Разстройството и как да се справим с него

Има много причини за редки изпражнения, повечето от които не са сериозни. Повечето болести, свързани с разстройство са по-скоро неудобства, отколкото истински медицински проблем и лесно се лекуват с допълнителен прием на течности и леки промени в диетата. Основното притеснение при разстройство е обезводняването.

Възпаление на ушите
Отитите са една от най-притеснителните инфекции и за родителите, и за децата, особено ако се случват често. Те са също така най-честата причина за предписването на антибиотици.

Температурата при детето и как да се справим
Детето ви се събужда през нощта, плачейки неутешимо. Усеща се горещо на пипане и вие бързо измервате температурата. 39,5 ! Разбираемо е, че сте притеснени! Трябва ли да се обадите на доктора? Трябва ли да се втурнете към спешното отделение?

Конюнктивит
Конюнктивитът е възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана,която покрива бялата част на окото и обгръща вътрешната повърхност на клепача.

Ваксини
Имунизациите създават защита на детето срещу някои заболявания, които имат неблагоприятни последствия върху растежа и развитието му. Чрез тях се повишава устойчивостта на организма спрямо инфекции.

Смущения на речта при децата
Смущенията на речта се обясняват с трудности в издаването на звуци или проблеми с качеството на гласа. Може да има проблем с потокът на думи (заекване), неясно произнасяне на думите или проблем със силата на звука и тоналност на гласа.

Безопасност на бебето и малкото дете
Всички родители се стремят да предпазят децата си от грозящите ги опасности в околния свят. Но най-големият източник на рискове, и най-често пренебрегваният, си остава собственият ви дом.

Астма и хранене при бебета
Храната е малко вероятно да утежни симптомите на бебетата, които вече дишат трудно. При повечето бебета алергиите не са причина за появата на астма и затруднено дишане. Далеч по-чести причинители са настинките (и други вируси) и тютюневият дим.

Хранителни алергии

Заедно с млякото, яйцата,  пшеницата, соята и ракообразните, фъстъците са сред най-честите причинители на алергии. При някои деца хранителните алергии могат да причинят само слаб дискомфорт, като леко гъделичкане в устата. Но при други те могат да бъдат по-жестоки, причинявайки затруднено дишане, например.

Ред на въвеждане на храните при захранване на алергичното дете
В зависимост от индивидуалните си характеристики, хората реагират различно и в различна степен на отделните храни. За хората, спазващи някаква етническа диета, обикновено редът на алергените е друг. Алергенността зависи от множество фактори, вкл. честотата на излагане на дадена храна.

Анорексия през юношеството
Развилата анорексия девойка по свой особен начин се про­тивопоставя на родителите си. За нея обичайното за юно­шеството оспорване на всичко (някои такива девойки вече са били трудни бебета, други създават проблеми през пу­бертета си) не е достатъчно и тя директно заплашва роди­телите си, че ще умре, ако нищо не се промени.

Остра лимфоцитна левкемия
Острата лимфоцитна левкемия е резултат от придобито генетично увреждане на ДНК на единична клетка в костния мозък.