Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бременност > Усещане за живот

Усещане за живот

Евдокия Тонева

Дните и седмиците след положителния тест за бременност се нижат бавно като мъниста на броеница. Нищо не подсказва за зараждащия се в теб живот, освен пробягващата по лицето ти усмивка – понякога без видима причина. Сред ежедневните, понякога досадни задължения и мисли се прокрадва споменът за малкото човече, растящо в теб - неволно устните се размърдват и усмивката грейва неусетно на лицето ти – неканена, таен израз на радост и задоволство.

Нетърпението да усетиш движенията на малкото човече в теб нараства с всеки изминал ден и тайничко вечер напрягаш сетивата си за да усетиш признаците на живот. Въпросите се редят един след друг и неизвестността кара тялото ти да потръпва. Какво е усещането? Дали ще мога да уловя първите движения на бебето в мен? Кога ще започне да рита? Всичко ли е наред с мен?

И ето, че така дългоочакваният ден настъпва – усещането е едно от най-невероятните за теб! Подобно на нежна пеперуда улавяш леко пърхане в теб и не можеш да разбереш дали това е наистина знак, че бебето е живо и здраво. Неволно новото усещане се превръща в нещо толкова естествено и познато – усещане за живот. Наистина, чудото ненатрапчиво, но много ясно ти напомня – ставаш майка. След несигурността бавно, но все по-осезаемо ще долавяш сигналите на зараждащия се живот. Все по-често бебето ще напомня за съществуването си – с всеки ден все по-силно и уверено ще ти дава сигнали – ефирните и нежни докосвания съвсем скоро ще прераснат в движения, които могат да се уловят и от партньора. Предложете му да долепи ухо до корема и да се опита да усети хаотичните движения на бебето. Невероятни са тези ваши толкова лични моменти, в които нищо и никой не може да ви раздели. Говорете на вашето дете, галете го и дори малко фалшиво му пейте или просто му тананикайте вашите любими мелодии. По този начин ще създадете една неразрушима връзка помежду си – усещането е невероятно и за трима ви. Не пропускайте тези интимни и така съкровени мигове на близост и принадлежност един на друг. Насладете се на всеки един ден заедно, на всяко ново усещане и развитие на връзката помежду си – тези мигове няма да се върнат. Усмихвайте се и показвайте радостта от новото и тъй сладко усещане за живот. Дайте воля на чувствата си и не се опитвайте да прикривате внезапния порив на сълзи – те също са част от бавното ви израстване и превъплъщението ви в ролята на родители.

Дори и в случаите, когато очакваш дете за втори (трети) път – усещането от първите движения на бебето е ново и неповторимо. Всеки път напомнянето за живот ще те учудва и вълнува по свой, необичаен начин – не можеш да го сравниш с предишното или да не откриеш със задоволство радостта от разликата да чувстваш себе си майка. Оставете настрана всички опити за сравнения между бременностите си, между поведението на бебетата, между трепетите и чувствата си. Всяка бременност е неповторима, както всяко едно от децата и хората под слънцето! Отдайте се на сладките мигове на бременността, на трепетното очакване и незабравимите усещания на живота – броените дни ще се изнижат бързо и неусетно, оставяйки след себе си сладкия вкус на радостта от единственото тайнство на Земята – да дадеш живот, плод на любовта.

Ева Тонева - food stylist and photographer