Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бременност > Жената след четиридесетте

Жената след четиридесетте

Много жени определят 40 – те години като важна точка в живота си. Това е време, когато се вземат решения какво трябва да се промени в начина на живот и какво трябва да се запази. Необходимо е да се потърси помощ или информация как да се заобиколят препятствията на стареенето.
Тази информация цели да Ви помогне предстоящите години да са добри за Вас, защото не е изключено те да се окажат най – ползотворните ваши десетилетия.

Какво представлява климактериума?

В резултат на увеличената преживяемост близо1/3 от живота на съвременната жена преминава след прекратяването на менструалния цикъл. По данни от 1996 година жените в България на възраст между 40 и 60 години са повече от 1 200 000.
В периода преди настъпване на менопаузата най – често се наблюдават смущения в цикъла, както и напрежение в млечните жлези, главоболие и тревожност непосредствено преди мензис.
По време на климактериума най – често се срещат следните симптоми:

  • Горещи вълни
  • Безсъние, депресия
  • Сухота на влагалището
  • Често уриниране
  • Възпаление на пикочния мехур
  • Атрофия на кожата
  • Намалена обмяна на веществата в организма

Повечето от тези оплаквания се дължат на отпадането на функцията на яйчниците, респективно от недостига и дисбаланса на полови хормони в организма. Това не е болестно състояние, а един естествен, възрастово обусловен процес. Възникналите смущения могат да бъдат до голяма степен овладяни с приемането на хормонални препарати.

Полза и рискове от заместваща хормонална терапия

Това лечение днес повече или по – малко се е наложило. Освен облекчаване на описаните симптоми при менопауза, с него се предотвратява загубата на костна маса, намалява риска от атеросклероза и сърдечно – съдови заболявания.
Същевременно при продължителен прием на хормони над 5 години се съобщава малко по – висок от поява на тумори на млечната жлеза, което е и най – честата причина жените да прекъсват или да не започват това лечение. Заместващата терапия изисква провеждане на внимателен и редовен медицински контрол при наличие на някои от следните заболявания; мигрена, епилепсия, астма и лабилно повишаване на кръвното налягане.
Само специалист може да прецени дали хормоналното лечение е подходящо или не за Вас. Колкото по – добре сте информирана, толкова по – уверена ще бъдете в решението си. Ако в семейството Ви има случаи на сърдечно болни или страдащи от остеопороза, вероятно ще се решите на такава терапия, а ако имате майка или сестра с карцином на гърдата – вероятно ще се откажете.

Климактериумът не е и не бива да се разглежда като негативен период в живота на жената. Важно е да се отнесете към него сериозно и да знаете с какво евентуално би Ви помогнала медицината за да посрещнете естествените биологични промени в своето тяло.

Профилактични гинекологични прегледи

Те позволяват да се открият промени в детеродните органи на жената преди измененията да са се превърнали в злокачествени. Диагностицираните на този етап състояния обикновено са лечими и са с благоприятна прогноза.
При прегледа се взимат клетки, които се нанасят върху предметно стъкло и се изпращат за анализ в лаборатория. В някои случаи се налага допълнително колпоскопско изследване, при което с помощта на оптичен апарат се прави оглед на маточната шийка.
Повечето специалисти препоръчват ежегодно гинекологичен преглед с цитонамазка за жените над 40 години.
Ако забележите кървене от влагалището между менструалните цикли или след навлизане в менопауза информирайте вашия гинеколог.

Редовните прегледи при него са само малки стъпки, но те могат да се окажат най – важните за вашето здраве.

Жените и ракът на млечната жлеза

Карциномът на гърдата е едно от най – често срещаните злокачествени заболявания. Непрекъснатото нарастване на честотата му след 40 – годишна възраст и сериозните медицински, социални и икономически проблеми, които поставя това нарастващо предизвикателство на природата правят ранното откриване на й – ефективното средство в борбата с болестта.
Същевременно поради липса на знания или поради опасения да не открият рак много жени не самоизследват периодично гърдите си и се въздържат от консултация с лекар.
Четиридесетте Ви години са времето да установите постоянен контакт с лекаря си, ако още не сте го сторили. Той ще се запознае с историята на заболяванията в семейството Ви, ще вземе предвид рисковите фактори и направените изследвания ще го улеснят в решението какви процедури са нужни и подходящи за Вас.
Като проявявате системни грижи за здравето си, ще повишите значително шансовете си за по – продължителен, активен и приятен живот.

Доц. Д-р Георги Байчев д. м.

Онкологичен център, Медицински университет, гр. Плевен.
Специалист по хирургия и онкология.
Области на професионални интереси: доброкачествени заболявания и рак на млечната жлеза; пластична и реконструктивна хирургия на гърдата; лимфогенно метастазиране; рани и ранево зарастване.