Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бременност > Разширените вени - какво трябва да знаем?

Разширените вени - какво трябва да знаем?  

Mного са жените, които недоволни от появилите се (най-често след втората бременност) разширени вени, търсят лекарска помощ. За съжаление този проблем все още търси перфектното решение. Причините за това заболяване се крият не само в съвременния начин на живот, който е доста заседнал, но и са еволюционно предопределени. Човек изправяйки своето тяло е поставил в изключително неблагоприятни условия кръвообращението на долните си крайници. Това важи особено за венозната система, където движението на кръвта се извършва в съдове в които няма налягане. На практика това става основно с помощта на т.н. мускулна помпа-работата на мускулите на подбедрицата създава натиск върху венозните стени и с помощта на клапния апарат на големите вени този натиск благоприятства венозния оток в правилната посока, макар и срещу силите на гравитацията. Съвременните условия на труд и живот, постиженията на техническата революция значително обездвижиха homo sapiens, a както казва Аристотел – нищо не изтощава и разрушава човека, така както продължителното физическо бездействие.

Предпоставки за поява и развитие на разширени вени:

  • НАМАЛЕНАТА ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ е основната предпоставка за появата на толкова разпространените заболявания на венозната система на долните крайници. Статистиката показва, че тези заболявания обхващат около 1/5 от населението на развитите страни и там те са на 3 място като причина за трудозагуба. Като се добави и факта, че такива пациенти рядко успяват да бъдат подходящо трудоустроени се вижда социалната значимост на този проблем.
  • НАСЛЕДСТВЕНОТО ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИЕ - често се говори за слабост на съединителната тъкан, когато разширените вени се комбинират с плоски стъпала, хернии, хемороиди.
  • БРЕМЕННОСТИТЕ - когато плода нарастне коремът притиска дълбоките венозни съдове и създава сериозно препятствие за венозния оток.
  • ПРОФЕСИЯТА - предразположени са хората работещи статично на крак - готвачи, фризьори, шивачи, хирурзи, пекари.
  • От значение са и прекалените топлинни провокации и злоупотребата с АЛКОХОЛ.

КЛИНИЧНА КАРТИНА

По правило оплакванията на пациентите НЕ кореспондират с тежестта на заболяването. Обикновено болните чувстват тежест и напрегнатост в краката, лесна уморяемост, болки, сърбежи, нерядко получават мускулни крампи на подбедрицата , но може да липсват каквито и да е оплаквания. Обективно най-често се засягат кожните вени по вътрешната повърхност на долния крайник, зад и под коляното. Кожата обикновено е пигментирана, суха, често екзематозно променена, космите по-често намаляват, понякога се нарушава потоотделянето. Чест е отокът около глезените, който при покой в хоризонтално положение изчезва. Понякога променените изтънени стени на болните вени се пукат и обилно кървят, което е по- безобидно отколкото обикновено се възприема. Ако не се лекуват своевременно и правилно разширените вени, често се стига до усложнения - екземи, тромбози, варикозни рани, тромбофлебити , нарушения на лимфния оток.

ЛЕЧЕНИЕ

Най- разпространено е оперативното отстраняване на разширените вени. Важно е добре да се прецени доколко това е оправдано, тъй като за съжаление рецидивите са чести, което до някъде компрометира този метод. Многобройните мазила и хапчета в някои случай могат да намалят субективните оплаквания, но не и да премахнат болните вени. Прилагането на склерозиращи (тромбозиращи) медикаменти успешно замества оперативното отстраняване на вените. Те се инжектират в разширените вени и предизвикват реакция в стената им, която води до тяхното облитериране т.е. до отстраняването им.. Освен че се извършва амбулаторно и пациентите не губят работоспособноста си, този метод има и други предимства - липсват козметичните белези от операцията и рискът от рецидиви е относително по-малък. Носенето на компресивни превръзки и ластични чорапи във възстановителния период е задължително независимо от метода на лечение. Разширените и уголемени капиляри, понякога даже метловидни, на практика са без значение за здравето, но не и за самочувствието.Те също могат да се склерозират или отстранят с лазер.

МОЖЕМ ЛИ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Вече подробно изтъкнахме значението на движението като основен фактор осъществяващ венозния ток. Затова – ХОДЕТЕ, ХОДЕТЕ и пак ХОДЕТЕ! Особено важно е това да става с ПОДХОДЯЩИТЕ ОБУВКИ. Те трябва да са с малък ток - до 3-4 см. и по възможност с ортопедична подметка. Тoвa e съществено, тъй като високият ток или равните обувки променят позицията на стъпалото и нарушават работата на мускулната помпа. Чорапите, които носите винаги трябва да са с хлабав ластик.

Всеки СПОРТ е препоръчителен, освен прекалено силовите. Плуването в най-голяма степен подпомага работата на венозния апарат - мускулите работят пълноценно, полухоризонталното положение намалява ефекта на земното притегляне, а водата масажира кожата.

НЕ НАПЪЛНЯВАЙТЕ – всяко увеличение на теглото, особено рязкото се отразява неблагоприятно на венозния оток. За бременните има значение дали по време на бременността си качват 15 или 30 килограма. В последните месеци на бременността (особено ако са предразположени) е полезно да се помага на работата на вените с ластични чорапи или още по-добре с подходящите за целта чорапогащници.

Избягвайте прекаленото НАГРЯВАНЕ - целодневното излагане на слънце, продължителното стоене в сауни, горещи басейни и вани, епилацията с горещ парафин. И обратно-топенето на краката в хладка вода, особено ходенето в морето облекчава застоя. Ако се налага дълго пътуване и имате възможност – прекъсвайте го на всеки 1-2 часа за да се раздвижите макар и за 5 минути .

НЕ ПРЕЯЖДАЙТЕ! Спазването на специални диети обикновено не е необходимо  

Д-р Георги Николов Милев

Завършва МА през 1984 г., а през периода 1988 до 1991г. работи като научен  сътрудник в МА.
От 1991г. до сега работи на свободна практика. Той е трето поколение лекар - специалист е по заболявания на вените и лекува разширени вени, тромбофлебити, варикозни рани и хемороиди. Специализирал в Германия - има пациенти по цял свят.

Кабинет: гр. София, ул. "Светослав Тертер" 11,
след предварително записан час на тел.: (02) 9449013.
e-mail:
gogomil@yahoo.com