Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Педиатърът ми каза...

Педиатърът ми каза... 

Или как българските педиатри пречат на бебетата да бъдат естествено хранени...

Няма да забравя как моя позната ми разказа за края на кърменето на нейния син, едва на 20 дни. При посещение при педиатъра, тя споделила, че когато изтиска кърма, цветът наподобява фанта лимон. Той й казал веднага да спре да дава на детето “това нещо”. “Това нещо” е именно майчината кърма в началото на храненето, нарича се предно мляко и има такъв цвят, тъй като началното мляко е бедно на мазнини, за разлика от кърмата в края на храненето, която е жълтеникава. Именно незнанието на лекаря и неговия некомпетентен съвет е накарал тази майка да отбие детето и да го лиши от най-добрия старт в неговия живот.
Това съвсем не е единствен пример как педиатрите са причина бебето да яде изкуствено мляко, което кърмата превъзхожда стотици пъти. Всички казват колко е полезна кърмата, но щом се стигне до практическата част на кърменето, веднага се приключва с полезността и за по-лесно се преминава на изкуствено мляко.

Съветите, които противоречат на всякаква логика и пречат на успешното кърмене, започват още от родилните домове. Там акушерките не дават бебетата веднага да бъдат сложени на майчината гърда минути след като са родени и когато рефлексът на сучене е най-силен. Бебетата се държат най-често отделно от майките и се носят нахранени с големи биберони и с изкуствено мляко, спящи и не е възможно родилката да нахрани бебето. Това е причина за недостатъчно стимулиране на гърдите, съответно възпрепятства слизането на коластрата и млякото. По-късна грешка, но дори още-по значителна е храненето под час. На новородените им се дава да сучат в точно определени часове. Едно новородено има твърде малко стомахче, за да погълне достатъчно храна, която да го засити за 3 часа - колкото е паузата между храненията. Освен това, кърмата е много лесно усвоима (но в никакъв случай нехранителна!), и бебето може да огладнее половин час след като е сукало. След като лекарите и акушерките казват да се чака 3 часа след последното хранене, неопитната майка оставя детето да реве от глад и омаломощено и гладно, то най-накрая заспива. Резултатът е недобро наддаване и съответно съвет за добавка на мляко. Всичко това би могло да се избегне ако съветите към родилките са да хранят бебетата си колкото често желаят. В такъв случай гърдите ще бъдат стимулирани, за да произвеждат напълно достатъчно мляко за бебето. То няма да бъде оставяно да реве гладно и ще поема на често малки порции мляко, което ще съдържа повече мазнини от това, което би произвеждал организмът ако интервалите между храненията са по-големи.

Следващ погрешен съвет, който майките получават първо в родилния дом, а и после, е изцеждането след всяко кърмене. Това досадно и трудно за кърмачките занимание отнема от силите на майката, която трябва да си почива и възстановява след раждането. Изцеждането е напълно излишен процес при условие че детето е при майката и е способно да суче активно. Ако гърдите са болезнени и препълнени, тогава се налага изцеждане, но не след всяко кърмене, а само малко за облекчение. Бебето изсуква необходимото му количество мляко и по този начин то само регулира кърмата, която майчиният организъм трябва да произвежда.

В родилния дом казват гърдите да се мият преди всяко кърмене с вода и сапун. Абсолютно погрешно! Сапунът отмива естествената защита на зърната, той ги изсушава. В последствие зърната се напукват, стават болезнени и нерядко голямата болка е причина майката да се откаже от кърменето като нещо безкрайно болезнено и неприятно.

Педиатрите много често неправилно отсъждат, че кърмата не стига и предписват добавка от адаптирано мляко. Те намират странни знаци, според които кърмата недостига. Моя позната сподели, че педиатърът на бебето й казал, че ако не изцежда 40-50 мл след кърмене, то кърмата не достига. Това твърдение оставям без коментар, в него няма никаква логика. Ако бебето плаче, то непременно е гладно и кърмата не достига. Интересното е, че дори бебетата изцяло на изкуствено хранене плачат! Има много причини, поради които бебето може да плаче. Един добър съвет от педиатъра би бил при всеки плач на новороденото, майката да проверява дали то не е гладно чрез предлагане на гърдата. Това е наистина съвет, който би спомогнал за едно успешно кърмене.

“Кърмата е рядка и бебето е гладно.” Колкото и да е странно, това не са думи на някоя баба, а на педиатър. Самото понятие “рядка кърма” е абсурдно, кърмата е кърма и тя е най-доброто за бебето.

Препоръчването да се дава подсладена вода, чай, сокове и други течности през първите седмици от живота на бебето е причина то да запълва стомахчето си с ненужни нему течности, следователно при кърмене то поема по-малко мляко. Резултатът е отново същият: недостатъчно наддаване, дохранване и в последствие отбиване. Препоръките на Световната Здравна Организация, както и на Американската Педиатрична Асоциация,  а и на редица световноизвестни лекари, са бебето да е изключително кърмено през първите 6 месеца от живота си. Това означава, че то не се нуждае от вода, чай, сок, пюре, или каша през първите 6 месеца от живота си. Бебето набавя всички хранителни вещества, вода, витамини и минерали от кърмата и тя е напълно достатъчна докато бебето не започне да проявява саму интерес към храната на възрастните.

Пробното кърмене. Това е любим метод, чрез който българските педиатри доказват на младата и съмняваща се в себе си майка, че гърдите й не могат да изхранват детето й. Процедурата е известна с това, че бебето и майката са поставени в непозната и неспокойна среда: докато се правят имунизации на други пищящи деца, бебето трябва да изяде определено количество мляко за определено време. Бебето не знае, че от него се изискват милилитри. То яде толкова, колкото иска. Ако изкуствено-хранените бебета имат определено количество за изяждане, то това е поради естеството на тяхната храна: адаптираното мляко е трудно смилаемо и стомахът има тежката работа няколко часа. Поради това се препоръчва 3 часов интервал между храненията с биберон. При кърменето това съвсем не е така: бебето няма определено количество мляко за изяждане, а на гърдите на майката не са разграфени милилитри. Ако на едно хранене бебето е изяло по-малко, то непременно ще си навакса на останалите. Ако вместо 110 мл, кърменото бебе изяжда 80 мл на контролното кърмене, то това е причина веднага да се предпише добавка. Даването на шише е причина за ранното отбиване на кърмачето, начинът на сукане от шише и гърда значително се различава и кърмачето бива объркано.

Педиатрите поставят срокове, както при захранването, така и при отбиването на кърмачетата. При захранването те препоръчват твърдата храна да се предлага преди кърменето като всъщност правилния подход е около час след него. До първата година на детето кърмата е основната храна и твърдата храна само я допълва. Кърменията не се заместват, както се препоръчва у нас.

Някои педиатри твърдят, че кърмата не съдържа нищо полезно след дадена възраст на бебето. Например 6 месеца. Или след 1 година. Това съвсем не е така. Кърмата продължава да бъде хранителна, тя продължава да съдържа витамини и антитела, тя дори “запълва  дупките” в храненето на по-голямото дете. Кърмата е винаги съобразена според възрастта на детето. Например кърмата съдържа по-голямо количества антитела в периода преди отбиване, за да се запаси организма и да се предпази от боледуване. Световната здравна организация препоръчва детето да бъде кърмено най-малко 1 година. И кърменето да продължи дотогава, докато то е нужно на детето или е приятно на майката.

Тъй като в България няма консултанти по кърмене, първата инстанция, на която младите майки имат доверие, това са лекарите. Оправдават ли те това доверие като се визира храненето на детето? Имайки предвид горните примери: не.

Именно педиатрите са причина за ниския процент на кърмени бебета в България. Те са хората, които веднага препоръчват смесено или изцяло изкуствено хранене.

Чрез изключително кърменето може да се поведе профилактика на много отрицателни явления и болести в по-късен етап от развитието на детето: наднормено тегло, детски диабет, внезапната детска смърт, запек, алергии, диария, ушни инфекции, астма, полиомиелит, дифтерия, респираторни вирусни инфекции.
Нашите деца заслужават най-добрата храна за тях!                                                                             

Анелия Донева Карагьозян

Образование:
1997-2001 ВТУ Св. Св. Кирил и Методий, англ. филология
2002-2003 ВТУ Св. Св. Кирил и Методий, публична администрация.
Успешно продължава да кърми 24 месечния си син!