Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бременност > Грижи за кожата през бременността и след това

Грижи за кожата през бременността и след това

Бременността е физиологично състояние при жените, при което настъпват важни промени не само в дейността на половите жлези, но и на всички жлези с вътрешна секреция. Тези промени се отразяват върху функциите на всички органи, което пък често намира отражение върху кожата. Физиологичните промени на кожата през време на бременността са разнообразни. Стимулиран е растежът на клетките в епидермата, което намира израз в надебеляването и хиперпигментирането на кожата, свръхокосмяване и усилена функция на мастните и потните жлези.
По време на бременността силно се пигментират гръдните зърна и ареолите около тях, както и областта на външните полови органи. По лицето се появява характерна пигментация, т. нар. хлоазма, която се среща при 75 % от бременните жени. Цветът й варира, в зависимост от индивидуалните пигментни особености, а слънчевата светлина може да засили пигментацията. След раждането хлоазмите обикновено изчезват, но при известен брой жени те остават с години.

Честа проява на бременността са сриите. Те представляват ивици, широки 0.5-1 см и дълги няколко см. В началото сриите имат розов цвят, по-късно стават седефено бели или кафеникаво червени. Разположени са главно в областта на корема, седалището, бедрата и кръстната област. Наблюдават се при около 90 % от жените. Продължителното използване на кортикостероидни кремове също може да причини образуването им. Те се появяват и след бързо отслабване при хора с наднормено тегло, при което е налице разкъсване на еластичните влакна на кожата в резултат на разтягането.

Често срещана последица от бременността и раждането са увисналите корем и гърди.
През време на бременността слабо изразените отоци в кожата и подкожната тъкан трябва да се приемат като нормално физиологично явление. Те се дължат на промени във водния метаболизъм, предизвикани от хормоналните влияния.
Факторите, които причиняват промените в еластичната тъкан на кожата, действат и върху съдовите стени. Ето защо при 50 % от жените се срещат т. нар. варици (разширени вени). Често е смутено и периферното кръвообращение. Обичайни прояви са бързата смяна на цвета на лицето и чувството на топло и студено в крайниците.

От всички тези изменения в организма на жената, които предизвиква бременността, могат да се получат трайни козметични увреждания. Значителна част от тях могат да се избегнат или тяхната изява да бъде незначителна, ако се полагат нужните грижи за кожата. В този контекст бих могла да дам няколко насоки и практически съвети за поддържането на кожата  през периода на бременността и кърменето.

През първите месеци не е наложителна промяна в начина живот. Тонусът на мускулите се поддържа в добра форма чрез физически труд, гимнастика, масажи. Храненето не бива да бъде обилно. Грижите за кожата по време на бременността не се различават от тези преди нея. При нормално състояние зърната на гърдите се нуждаят от периодично намазване с подхранващи кремове и масла, които да поддържат кожата им еластична.
През втората половина на бременността настъпва момента на по-специалните грижи за кожата.

Особено внимание изискват местата на залепващите се кожни повърхности (корем и гърди). Препоръчва се напудрянето и поставянето на лентички от ленено платно или хасе, за да се избегне появата на интертригинозната екзема.
След раждането трябва да се положат грижи за възстановяване стегнатостта на органите, които са били разтегнати по време на бременността. Необходимо е да се започнат гимнастически упражнения още през първите дни след раждането. Масажите и измиванията трябва да съдействат за засилване и укрепване на тялото. Чрез ластичен колан не трябва да се допуска по-нататъшно разтягане на коремната стена. Препоръчително е ранното сутрешно ставане и редовното ходене по голяма нужда. Рагади (пукнатини) на зърната на гърдите, появили се в резултат на неправилно кърмене трябва да се обработват с индиферентни мехлеми и маслена суспензия на витамин А. Добре се отразяват на рагадите и физиотерапевтичните процедури (радар, ултравиолетово облъчване).

Важен фактор за предпазването от образуване на стрии са масажите на кожата с подхранващи кремове, с кремове съдържащи еластичен, носенето на еластични колани и гимнастика. При вече образувани стрии трябва да се обърнете към лекар-дерматолог или козметик, които ще приложат съответното лечение (масажи, процедури обновяващи и излющващи кожата – различни видове пилинг, хирургическа намеса).
Предпазните мерки, които са необходими, за да не допуснем появата на увиснал корем са гимнастиката и физическата работа, които действат активизиращо срещу мускулната интензивност. Коремната мускулатура трябва да се подпомогне с ластични колани. Носенето на сутиени, повдигащи гърдите и ежедневните фрикции с хавлиена кърпа и студена вода предотвратяват до известна степен отпускането им.
Профилактиката на разширените вени включва: движение, лека гимнастика, носене на специални ластични чорапи през последните месеци на бременността, хладни душове на краката и лечение чрез положение (т.е. Поставяне на краката в позиция по-висока от нивото на таза, 2-3 пъти дневно по 20-30 минути).

И последния неприятен козметичен дефект след бременност и раждане, това са хиперпигментациите (хлоазма). Тя се среща по-често при брюнетки и се активизира от слънчевата светлина, особено през лятото – във връзка с последното се препоръчва употребата на кремове с висок слънцезащитен фактор SPF 30 до  SPF 50. Пигментните петна могат да се третират локално с кислородна вода, избелващи кремове с активна съставка хидрохинонови производни, които могат да се комбинират с витамин А-киселина за увеличаване на депигментиращия ефект. Вътрешно може да се приема витамин С – по 1 г дневно в продължение на няколко седмици. При домашни условия могат да се използват следните средства за избелване на пигментни петна:

Френска маска – 2-3 суп. Лъжици кисело мляко се изцеждат върху филийка хляб. Прибавят се 2-3 аспирина, счукани на прах. Сместа се нанася на пигментното петно, изчаква се да изсъхне, нанася се повторно върху петното, отново се изчаква да изсъхне и третия път маската се нанася на цялото лице.

След 15-20 минути се отстранява с хладка вода. Ако след маската кожата е суха, на лицето се нанася смес от 1 жълтък и 1 чаена лъжичка зехтин. Френската маска се прилага през ден при сухи кожи, докато изсветлеят пигментните петна и всеки ден при мазни кожи.
Пигментните петна може да се третират със сок от магданоз или от глухарче, които имат избелващо действие.

Уместно е посещението при козметик. Подходящи средства за избелване на пигментни петна са йонофорезата и фонофорезата с подходящи ампули за депигментация, химичният пилинг с гликолова и коджиева киселина, ензимният пилинг.

Саша Иванова - Козметик и рехабилитатор

Завършила медицински колеж – гр. Плевен, специалност „Рехабилитатор“ - 20 годишен стаж
Курс по медицинска козметика – 12 години стаж като козметик.