Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Захранване

Захранване

Захранването е процес на постепенно подаване на организма на полутечни храни (пюрета, каши), като по този начин се замества млякото.
До 4 месечна възраст майчиното мляко напълно осигурява необходимите на организма енергия и хранителни вещества. След тази възраст енергийните нужди на кърмачето се повишават и е необходимо да се добавят и други храни.

Готово ли е Вашето бебе за захранване?

В случай, че бебето Ви огладнява след 2 часа след последното хранене с мляко, това е знак, че само то не му е достатъчно и може да опитате захранване (въвеждане на твърда храна) с каша или плодово пюре. Захранването може да започне в интервала от четири до шест месечна възраст на бебето. Трябва да се отбележи, че не всички бебета са готови за тази промяна по едно или също време от развитието си.

Преждевременното въвеждане на твърди храни може да предизвика алергични реакции. За да имате успех с въвеждането на новата храна е необходима и известна зрялост на храносмилателната система на бебето. До четири месечна възраст тя не е готова да приема друга храна, освен млякото (кърма или адаптирано). Преди да пристъпите към захранване, консултирайте се с Вашия лекар. Предлагаме Ви няколко акцента, при наличието на които бебето може би е готово за захранване:

 • Бебето е удвоило теглото си от раждането. Например – родено е с тегло 3,500 kg и е достигнало вече 7 kg
 • Консумацията на мляко е в по-голямо количество от средно-дневните норми за възрастта му. На четири месечна възраст едно бебе обикновено приема около 140 ml мляко на хранене или около 850 ml на ден. Ако Вашето бебе приема над 950 – 1000 ml мляко дневно, вероятно само то не му е достатъчно.
 • Бебето може да хваща различни предмети и играчки (дрънкалка, гумена или плюшена играчка) и да ги слага в устата си. Това е знак, че то е готово да опитва и други вкусове, освен този на млякото.
 • Бебето Ви наблюдава с интерес, когато се храните и като че ли иска да опита от храната, отваряйки уста

Запомнете все пак, че основната и най-необходимата храна за Вашето бебе до едногодишна възраст си остава кърмата или обогатените с желязо адаптирани млека.

Захранването трябва винаги да става постепенно. Въвеждането на даден вид храна бихте могли да направите за 3 дена. През първия, преди млякото,, дайте на детето около 2 – 3 лъжички от нея. През втория – около 1/3 от количеството определено за еднократен прием на храна за съответната възраст (например за 5 месечно бебе тя е 150 ml на едно хранене). През третия ден може да предложите на детето само новата храна, без да му давате мляко. В случай, че то не изяде необходимото количество от нея, може да допълните със съответното количество кърма (мляко).

Не избързвайте, а се съобразете с темперамента и предпочитанията на Вашето бебе. Не е за предпочитане по едно и също време въвеждането на две различни по вид и вкус храни. Интервалът между тях трябва да е поне 15 дни.

Ето някои ориентировъчни граници за въвеждане на допълнителна храна и захранване на бебето:

 1. През 2 месец – плодово-зеленчуков сок. Препоръчва се да е в съотношение 1:1 морков и ябълка, най-добре прясно изцедени. Количеството се определя по следният начин: възрастта на бебето (в месеци) * 10 ml. Например за 3 месечно бебе необходимото дневното количество сок е около 30 ml.
 2. През 3 месец – плодово пюре.
 3. През 4 месец – зеленчуково или плодово-зеленчуково пюре
 4. През 5 месец – млечно-плодово-брашнена каша. През този период може да започне въвеждането на яйчния жълтък в детското меню. Количеството му е 1/4, твърдо сварен (вари се 15 минути) и се прибавя ситно стрит към обедното зеленчуково пюре.
 5. През 6 месец – въвежда се месно-зеленчуковото пюре, като се редува даването му през ден със зеленчуково.
 6. През 7 месец – попара със сирене. С нея постепенно се замества сутрешното мляко.
 7. През 8 – 9 месец – пюрета с малки парчета зеленчуци и смляно месо. Може да предложите на Вашето дете и супа с настъргани зеленчуци или от смляно месо (не готова кайма, а месо от птици или риба). Целта е детето да се научи да дъвче и приема и по-грубата консистенция на храната.
 8. През 10 месец може да се премине към преходна храна.

В този план са дадени ориентировъчни цифри и в никакъв случай не трябва да насилвате Вашето дете! Часовете за хранене също са приблизителни, възможно е отклонение с около половин час..

Първи месец
Втори - трети месец
Четвърти месец
Пети - шести месец
Седми месец
Осми - девети месец
Десети - дванадесети месец
6.00 ч. - мляко
6.00 ч. - мляко
6.00 ч. - мляко
6.30 ч. - мляко
6.30 ч. - мляко
6.30 ч. - мляко
8.00 ч. - попара, кус-кус, юфка, плодове
9.00 ч. - мляко
9.00 ч. - мляко
9.00 ч. - мляко
10.00 ч. - мляко
10.00 ч. - попара
10.00 ч. - попара
12.00 ч.- мляко
12.00 ч.- мляко
12.00 ч.- зеленчуково пюре + мляко
13.30 ч. - пюре + 1/4 жълтък
13.30 ч. - месно / зеленчуково пюре
13.30 ч. - месно / зеленчуково пюре
12.00 ч. - пюре, зеленчуци и плод
15.00 ч. - мляко
15.00 ч. - плодово пюре + мляко
15.00 ч. - плодово пюре (каша)
17.00 ч. - каша
17.00 ч. - каша или кисел
17.00 ч. - каша или кисел
16.00 ч. - кисел, крем, кекс, нарязан плод, мляко бисквити.
18.00 ч. - мляко
18.00 ч. - мляко
18.00 ч. - мляко
21.00 ч.- мляко
21.00 ч.- мляко
21.00 ч.- мляко
20.30 ч. - мляко
20.30 ч. - мляко
20.30 ч. - супа
20.00 ч. - супа
24.00 ч.- мляко
Не се препоръчва нощното хранене.
Не се препоръчва даване на подсладена вода и чай между храненнията. Посочените часове са за ориентир
Премахва се нощното хранене. През третия месец се въвежда плодово пюре.
Захранване със зеленчуково пюре на обяд.
Редува се през ден месно пюре със зеленчуково + 1/4 жълтък.
Постепенно се стига до половин жълтък
Захранване със супа и достигане до цял жълтък
Преход към по-груба храна. Настърган плод или зеленчук.

Д-р Виктория Доровска - Общопрактикуващ лекар