Търсене:

Начало > Специалисти > Бебе > Плуване за бебета

Плуване за бебета

Ранните занятия във вода с новородени и кърмачета съвсем не са някакво временно модерно увлечение. Съвместното къпане на бебето с майката е ежедневен ритуал при много племена и народности живущи в подходящи климатични условия. От 40-те години на 20 век плуването при бебетата задълбочено се изучава в медицината и педагогиката, и ще се развива и занапред като ефективен метод, стимулиращ физическото и психомоторното развитие на детето. Методът е основан на редица вродени способности при децата, произтичащи от вътрешно-утробното им развитие, които се закрепват и усъвършенстват по време на занятията. Активните движения във водата укрепват костната система, подобряват кръвообращението и дишането, нормализира се мускулния тонус, формират важни двигателни умения.

Масажиращото въздействие на водата върху кожата оказва изключително благотворно влияние върху нервната система. Подобрява се сънят и настроението, повишава се апетита, увеличава се издръжливостта

 

От педагогическа гладна точка занятията във вода имат важно социално и образователно значение. Взаимната радост, която доставят занятията на детето и родителите укрепва връзката родител-дете. Активното участие на родителите, предвидено в методиката, разширява познанията им за физическите, психическите и емоционалните  особености на детето, етапите на развитие и свързаните с тях възпитателни моменти. Важно значение имат занятията за преодоляване на засилващия се в наши дни дисбалнс между двете основни дейности на малкото дете – възприятие и движение. От раждането си децата са претоварени със зрителна и слухова информация, а двигателната им активност е силно намаляла. За тях ранните занятия във вода са прекрасно профилактично средство срещу хиподинамията (недостиг от движение).

Удоволствието от игрите във вода, съчетано с опознаването на нейните физически особености, стимулират познавателните способности на децата и желанието им да научават все повече за обкръжаващата ги среда. „Плуващите” бебета растат жизнерадостни, самостоятелни, емоционално стабилни (по-добре се справят при стресови ситуации), с правилна само-преценка на физическите си умения.

Александра Николова - инструктор по плуване за бебета

Дата на раждане:16 декември 1970г.
Семейно положение: омъжена, три деца
E-mail: al.nikolova@mail.ru

Образование:
Средно: 1984-1988 -18-та гимназия, София
Висше:  1988-1994 - Електротехнически Университет, Санкт-Петербург

Месторабота:
Централна Лаборатория за Слънчево-Земни Взаимодействия, научен сътрудник
Консултантски Център - инструктор поплуване за бебета, консултант по кърмене и отглеждане на малкото дете.
С плуване за бебета се занимава от 11 години.