Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Първа помощ - Част II

Първа помощ - Част II

Запек:
Кое състояние е запек - отделянето на твърди, оформени изпражнения, които детето изхожда с усилие и е неспокойно. Не се заблуждавайте от честотата на изхожданията за денонощие. Те не определят дали детето Ви има запек или не, а консистенцията на изпражненията.
Ако кърмачето е на естествено хранене внимавайте да не е “лъжлив” запек, т.е недохранване. Теглете ежедневно детето в един и същи час на денонощието. Ако няма тегловен приръст и то е неспокойно, дайте му добавка от хуманизирано мляко. Ако детето наистина трудно се изхожда с твърди изпражнения, има адекватно наддаване на тегло вероятно е със запек. Често това е състояние характерно за някой от родителите или близките на бебето. За да предпазите детето от манипулации опитайте с гимнастика на крачетата – свиване към корема и отпускане, поглаждане на корема по хода на часовниковата стрелка, поставяне по корем. Опитайте и добавки към ежедневното хранене. Най- често това са сокове със слабително действие – от сини сливи, сладки круши. Преминете към друг вид мляко – съществуват млека с антирефлуксно и повишаващи мотилитета на червата действие. Ако коремчето на детето е подуто, то плаче и се напъва безуспешно може да направите щадяща клизма с мек катетър, чийто край е намазнен или използвайте крушка за клизма с наконечник. Клизмената течност може да е физиологичен серум, закупен от аптеката и затоплен или преварена вода с температура около 37 градуса, в която е разтворена 1 ч.л. готварска сол или 1 ч.л сода бикарбонат в 250 мл вода. Количеството течност за кърмаче е около 100-150 мл.

Не забравяйте:

  • Под детето поставете гумена мушама и постилка,
  • Гърнето да е наблизо,
  • Повдигнете седалището на детето нависоко, задръжте поне 3-5 минути изтичането на клизмената течност.
  • Избягвайте ползването на термометър особено живачен - има опасност от счупването му по време на процедурата и нараняването на детето.
  • Ако въпреки промените в хранителния режим запекът продължава – посъветвайте се със специалист.

Млечница:
Нарича се още монилиаза или соор. Това е инфекциозно възпаление на устната лигавица с гъбички от вида Кандида. Обикновено детето се осеменява в хода на раждането от майчиното влагалища. Може да се зарази и от ползването на нестерилни биберони и шишета. Задържането на млякото в устата е благоприятна среда за развитие на гъбичките. Лекувайте вагиналния соор по време на бременността - не забравяйте детето приема всички микроорганизми от влагалището Ви по време на раждането. Консултирайте се с вашия лекар за начина на лечение на бебето. На пазара има достатъчно на брой проверени и доказали своята ефективност и безвредност препарати за лечение на гъбични заболявания.

Хернии:
Най- честа е пъпната херния, особено при недоносени деца. Трябва да се диференцира кожен пъп от пъпна херния. Има склонност за спонтанно затваряне с възрастта. Когато хернията е голяма, смущава детето – то е неспокойно, напъва се и в нея се напипват чревни бримки, се налага поставяне на специална превръзка върху нея. Макар и рядко хернията може да се заклещи и да се оперира в условия на спешност. Ако не се затвори спонтанно се прибягва до планова операция след навършване на 6 месечна възраст.

Д-р Радосвета Росманова - Специалист детски болести и неонатология

Завеждащ Неонатологично отделение към Университетската болница в гр. Плевен
Родена през 1956 г. Завършва образованието си в гр. Плевен вкл. и медицина през 1980 г.
Работила като завеждащ селски здравен участък с. Ясен по разпределение, а по – късно като участъков педиатър в детски заведения.
От 1984 г. работи като неонатолог в Неонатологична клиника – ВМИ гр. Плевен.
От 1991 г. до момента е завеждащ Неонатологично отделение към Университетската болница в гр. Плевен.
Специализирала в Германия проследяване на рискови новородени.
Републикански консултант по неонатология от 1991 г.
Признати специалности по детски болести и втора профилна специалност по неонатология.
Има редица публикации и научни изяви у нас и в чужбина.
Притежава висше икономическо образование специалност “Здравен мениджмънт”от СА “Д. Ценов” – гр. Свищов.

За контакт: Клиника по неонатология – ВМИ гр. Плевен
Частен кабинет: ул. "Волов" No 57, Вх. "В", Ет. 3, гр. Плевен
GSM: (0888) 729-632, e-mail:
rrosmanova@yahoo.com