Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Първа помощ - Част I

Първа помощ - Част I

Жълтеница след раждането:
Среща се като адаптация към новия извънматочен начин на живот на бебето или като изява на болестно състояние при кръвно-групова несъвместимост между майката и детето. Обикновено тя се появява след 48 час от живота на бебето, достига своя пик към 4-5 ден и бавно отзвучава до 14 ден. При деца, които са недоносени или лекувани след раждането може да продължи и до 21 ден.
За да се пребори бебето Ви по-бързо с нея следвайте следните правила:

 • Кърмете често бебето, дори до 14 –16 пъти в денонощие. То има нужда от богато на калории хранене.
 • В никакъв случай не увеличавайте количеството течности при изкуствено хранените деца – това ще засили жълтеницата, тъй като давате ниско калорична храна, а същевременно запълвате обема на стомахчето му.
 • Ако температурата в стаята е висока – повече от 28 градуса и се налага даване на течности, не ги подслаждайте с повече от 5% захарен сироп. Високият процент на захар ще засили броя на изхожданията, ще обезводни детето, ще засити апетита му без да му даде необходимите хранителни съставки и само ще задълбочи жълтеницата.

Важно: Ако бебето Ви е жълто, отказва да суче, отпуснато е спешно се обърнете към лекар – специалист по болести на новороденото или педиатър.

Колики при кърмачета:
При тях кърмачетата плачат силно и раздразнително, изпискват, свиват крачетата към коремчетата си и понякога изпускат шумно газове, след което се успокояват. Обикновено кърмачетата сучат активно и наддават добре, но тяхното страдание безпокои всички – родители и родственици. Най- често отзвучават към 4 месец.
За да намалите остротата и продължителността на коликите оригвайте децата след всяко хранене, а по- лакомите деца и по-време на храненето. Предпочитайте кърменето, защото майчиното мляко съдържа бифидум фактор и убива не типичните микроорганизми, в червата на бебето.

Ако коликите са мъчителни опитайте:

 • Поставете затоплена пелена на коремчето на детето.
 • Някои бебета се успокояват поставени по корем върху коляното на майката.
 • Завийте го- много от тях се чувстват по- добре притиснати.
 • Масажирайте с леки кръгови движения коремчето на бебето - по посока на часовниковата стрелка.
 • Опитайте с даването на чай или капки срещу колики.

Важно: Ако плачът е продължителен и съпроводен с унасяне на детето и ново мъчително изпискване, веднага се обърнете към лекар- специалист.

Повишена телесна температура
Децата са температурно нестабилни и за разлика от възрастния бързо вдигат температура над 38 градуса. Ако тя е за кратко, няма място за безпокойство и особени грижи. Имайте предвид, че високата телесна температура може да е първи симптом на редица инфекциозни заболявания.
Ако детето Ви има телесна температура над 38 градуса, наблюдавайте го внимателно за други, допълнителни симптоми като кашлица, хрема, разстройство, поникване на зъбки. Измервайте температурата поне сутрин, обед и вечер и я записвайте!

Ако тя остава висока:

 • Може да му дадете намаляващо температурата лекарство - сироп със съставка парацетамол или свещичка.
 • Алармирайте Вашия лекар и се опитайте да помогнете на бебето, като го увиете цялото с мокри студени кърпи (чаршаф) или поставите мокри кърпи на челцето и крачетата му.

Хрема и кашлица
Това са най-честите симптоми при простуда и вирусни заболявания на бебето. Хремата е възпаление на носната лигавица, запушване на носа, съпроводено с раздразнителност на бебето и изтичане на секрет. Той може да е воднист или гъст и лошо миришещ. Понякога има и висока температура.

При хрема на бебето:

 • Консултирайте се с Вашия лекар.
 • Механично почиствайте с меки, напоени с преварена вода тампончета носните ходове или използвайте бебешка помпичка.
 • Точно спазвайте предписаните дозировки на капките за нос. При предозиране те могат да се окажат токсични и вредни за бебето Ви.

Понякога към хремата се прибавя кашлица и температура. Наблюдавайте характера на кашлицата на детето Ви. Вашите сведения ще помогнат на лекаря за точната диагноза и лечение.

Повръщане
Повръщането е защитна реакция на бебето. Опитайте се да разграничите повръщане от оригване с увличане на част от погълнатата храна. Наблюдавайте кога детето повръща, колко често, характера на повърнатите материи и обема на повърнатото. Опасно е когато детето повръща по-голямо количество храна от приетото.

Важно: Винаги се консултирайте с лекаря, наблюдаващ детето Ви.

Диария
Кърмачетата се изхождат по-често от възрастния, кърмените по-често от изкуствено хранените деца. Когато има воднисти, не добре оформени изхождания и по-често от обичайното - говорим за диария. Понякога в изпражненията може да има различни примеси като слуз, кървави жилки, пресечки или да са не типично оцветени – зелени. Диарията може да се дължи на инфекциозни болести или грешка в хранителния режим.

При диария:

 • Отбелязвайте броя на изхожданията, вида на изпражненията.
 • Ако кърмите, не е необходимо да спирате.
 • Ако бебето приема хуманизирани млека, преминете към диетичните безлактозни и безглутенови млека.
 • Давайте повече течности като оризова вода и супа от моркови.

Ако към диарията се прибави повръщане и температура веднага се обърнете към лекар. Спазвайте стриктно съветите му..

Д-р Радосвета Росманова - Специалист детски болести и неонатология

Завеждащ Неонатологично отделение към Университетската болница в гр. Плевен
Родена през 1956 г. Завършва образованието си в гр. Плевен вкл. и медицина през 1980 г.
Работила като завеждащ селски здравен участък с. Ясен по разпределение, а по – късно като участъков педиатър в детски заведения.
От 1984 г. работи като неонатолог в Неонатологична клиника – ВМИ гр. Плевен.
От 1991 г. до момента е завеждащ Неонатологично отделение към Университетската болница в гр. Плевен.
Специализирала в Германия проследяване на рискови новородени.
Републикански консултант по неонатология от 1991 г.
Признати специалности по детски болести и втора профилна специалност по неонатология.
Има редица публикации и научни изяви у нас и в чужбина.
Притежава висше икономическо образование специалност “Здравен мениджмънт”от СА “Д. Ценов” – гр. Свищов.

За контакт: Клиника по неонатология – ВМИ гр. Плевен
Частен кабинет: ул. "Волов" No 57, Вх. "В", Ет. 3, гр. Плевен
GSM: (0888) 729-632, e-mail:
rrosmanova@yahoo.com