Търсене:

 

Начало > Специалисти > Дете > Децата и подстригването

Децата и подстригването

Защо децата ни се страхуват от подстригване? На този сложен въпрос (твърде непонятен за нас) може би само те могат да отговорят. Как бихме могли да им помогнем за да не изпитват ужас?
Може би проблемът при малчуганите идва и от това, че често пъти те са по-буйни и невъздържани. Тук трябва да отбележим, че страхът на фризьора също не е малък. С непрекъснатото си въртене, плач и в доста случаи резки движения (особено, когато се оформя косата в областта на ушите) има реална опасност подстригващия да не предвиди реакцията на малкия клиент и да го нарани, или да не успее да изпълни достатъчно перфектно исканата от Вас прическа.
За да не се стига до подобни кризисни ситуации, бих могла да Ви предложа няколко съвета, с които да помогнете на Вашите деца.
На първо място бих изтъкнала, колко необходимо в случая е малчуганът да познава човека, който ще извърши подстригването. Съвсем нормално е да имаш доверие на личност, която познаваш. В случай, че това е невъзможно - отделете малко време и заведете (няколко дни по-рано) детето в избрания от Вас фризьорски салон. Там му покажете, че този процес съвсем не е опасен и дори не боли, напротив - след него хората изглеждат още по-красиви.
Избягвайте препълнените фризьорски ателиета, които изискват часове чакане и водят до изнервяне (не само от изчакането, но и от неприятните миризми на бои и къдрини). Самите ние трудни издържаме, а какво да кажем за децата. Друг е момента, че в толкова напрегната обстановка, работещият едва ли има достатъчно време и търпение за изискващата особено внимание детска фризура.
В случай, че се наложи да направите подстрижка на детето при случаен фризьор, първо отбележете дали той е приветлив и любезен човек. На никой не му е приятно срещу себе си да види нервна и раздразнителна фризьорка, която недоволства от клиента си. Бъдете сигурни, че децата интуитивно усещат добрите хора.
Добра идея е, когато заведете детето на фризьор да вземете любимата му играчка, с нея то ще се чувства по-спокойно.
Друго решение на въпроса е, ако имате лична фризьорка - бихте могли да я помолите да дойде в дома Ви, за да направи първото подстригване. Повече от ясно е, че там малките момиченца и момченца се намират в "собствени води" и вероятно ще бъдат по-спокойни. Въпреки, че не е много хигиенично, бихте могли да постелите голям найлон в средата на стая, в която има телевизор. Бихте могли да пуснете любимата му детска приказка или анимационен филм - това ще отвлече вниманието на детето от подстригването. Не е удачно използването на игри и занимания, които изискват много движения - така само ще затрудните фризьора.
Може дори да им дадете стара кукла, която да подстригват, за да видят, че тя не плаче и е много смела. В случай, че де детето има по-голям брат или сестра, бихте могли да го(я) включите в играта. По този начин малкият клиент няма да се чувства "самотен в страха си".
Кога трябва да се направи първото отнемане на косата?
Много майки не желаят да подстригват децата си поради ред причини - някой се страхуват за това, косата да не се изправи, други искат дълги коси за малките дами и т.н. Поради тази причина често се срещат момчета, които приличат на момичета и госпожици с лош вид на косъма. Дали косата на детето ще бъде къдрава, не зависи от това, дали тя ще бъде подстригвана. Косата на малчуганите трябва да бъде поддържана, още повече, че на тила тя става най-често проскубана и завързана, защото е все още много тънка. За да може косъмът да се удебели и придобие красив вид, трябва да се подстригва.
Никога не използвайте Вашите шампоани върху косите на децата си - за тях те са прекалено "силни". На пазара съществува голямо разнообразие от детски шампоани. Не мога да препоръчам, дали те да са билкови или плодови (зависи от това как се "чувства" косата на детето), но единственото условие е те да не дразнят очите.

Толя Бояджийска - Фризьор

Толя Бояджийска - родена през 1974 год. в гр. Плевен
През 1995-96 год. завършва Професионален курс по фризьорство при стилист "Капанов".