Търсене:

Начало > Инфо > Раждане > Възстановяване след Цезарово сечение

Възстановяване след Цезарово сечение

Как ще се чувствам след цезарово сечение?


Като всяка нова майка, ще сте едновременно развълнувана и объркана от малкия човек, който ще държите в ръце. Но освен с емоциите ще трябва да се справяте и с болезнена рана в корема. Все пак ще се възстановявате от коремна операция. Затова и пациентките с цезарово сечение обикновено остават в болницата за по-дълго от родилите вагинално.

Какви лекарства ще получа за облекчаване на болките?

След раждане с епидурална упойка, някои анестезиолози оставят епидуралния катетър за още 12 до 24 часа за да могат да администрират през него допълнителни медикаменти при нужда. Когато локалната упойка вече не ви осигурява адекватно успокояване на болките, ще получите системно лекарства за болката, най-често съдържащи някакъв вид наркотично вещество.  
Ако сте били под пълна упойка, ще получите наркотични болкоуспокояващи за облекчаване на болките. Може да ви поставят инжекции с медикаменти през няколко часа. В някои страни се поставя система за „контролирано от пациента обезболяване” при което пациентката натиска бутон, когато изпита нужда от болкоуспокоително, и автоматично интравенозно й се влива точно премерена безопасна доза от веществото.
При всички случаи не се притеснявайте да поискате болкоуспокояващи, ако изпитвате дискомфорт. Не е нужно да страдате мълчаливо, а колкото по-дълго изчакате преди да помолите за лекарство, толкова по-трудно е да бъде овладяна болката. А и колкото по-добре се чувствате, толкова по-лесно ще ви бъде да кърмите и да се раздвижите отново.  

Как ще се чувствам през първите няколко дни?

След операцията може да се чувствате замаяна. Замайването може да продължи 48 часа, но може да бъде облекчено с медикаменти от лекаря. Много майки изпитват сърбежи по цялото тяло, особено ако са получили наркотични обезболяващи венозно. Отново, уведомете лекаря или акушерката за да ви дадат нещо за облекчаване на състоянието ви.
Ако планирате да кърмите, можете да го направите и веднага след операцията, стига болницата ви да позволява това. При всички случаи помолете акушерката да ви покаже как да кърмите легнала или в позата „футболна топка”, която няма да окаже натиск върху разреза.
Мястото на разреза може да бъде изтръпнало или чувствително, а белегът ще бъде леко изпъкнал, подут и по-тъмен от станалата кожа. Лекарят ще проверява състоянието ви и зарастването на раната ежедневно. Кихането, кашлянето, смехът и други дейности които оказват натиск в коремната област може първоначално да бъдат болезнени, но с всеки ден ще се чувствате все по-добре.
В началото акушерката ще ви наглежда на всеки няколко часа. Ще проверява общото ви състояние, през корема ще опипа матката, за да се увери, че е твърда, и ще оцени количеството на вагиналното кръвотечение. Като всяка родилка ще имате течение от вагината, наречено лохии, което се състои от кръв и олющена тъкан от вътрешността на матката. То ще бъде ярко червено през първите три-четири дни и постепенно ще избледнее и намалее.
Акушерката ще ви обясни как да кашляте по-безболезнено и как да правите редовни дихателни упражнения за разширяване на дробовете и прочистването им от евентуална натрупана течност при пълна упойка (това ще намали риска от пневмония). Непременно използвайте ръцете си или възглавница за да придържате белега, когато кашляте, кихате или се смеете. Ако всичко е наред, ще ви бъдат свалени епидуралния катетър и катетъра в уретрата и ще можете да започнете да се храните.
През първите дни може да страдате от подуване на корема и болезнени газове. Това се дължи на ленивостта на червата след операцията. За раздвижването на отделителната ви система ще помогне, ако станете и се раздвижите самата вие. Ако имате сериозни затруднения, може да ви предложат някакъв медикамент срещу газовете, безопасен за прием по време на кърмене.
Може би ще ви насърчат за станете от леглото още в деня на операцията, и със сигурност на следващия ден. Не правете опити обаче да станете сама. Първия път трябва да ви помогне акушерката. Междувременно можете да раздвижите кръвообращението в крайниците като въртите глезени, свивате стъпала и протягате крака. До втория ден, вече трябва да можете да направите една-две кратки разходки с помощта на акушерка или партньора си. Това ще помогне кръвообращението, движенията на стомашно-чревния тракт и ще намали вероятността от съсиреци.  В началото може да ви се струва невъзможно дори да се придвижите до тоалетната, но движението е важно за вашето възстановяване. Често помага, ако правите разходките си малко след като сте приели болкоуспокояващи, когато е по-вероятно дискомфортът да е минимален.
След три-четири дни вероятно ще ви свалят шевовете. Това отнема минути и като цяло е безболезнено. Ако всичко е наред, след пет дни ще ви изпишат.

Как ще продължи възстановяването ми у дома?

Подгответе се, че ще ви е нужна помощ – много помощ – когато се приберете у дома, Ако никой не ви я предложи, помолете сами за това партньора си, родителите и приятелите. Ако можете да си го позволите, наемете платени помощници.
Не очаквайте че при прибирането ви у дома медикаментите за облекчаване на болката вече няма да са ви нужни. Може да ви са необходими силни обезболяващи до седмица след операцията, като постепенно преминете на обикновени обезболяващи, продавани без рецепта. (Ако кърмите, не приемайте аспирин или лекарства съдържащи ацетилсалицилова киселина!)
Пийте много течности, за да не се запече стомахът ви. Разрезът ще ви боли все по-малко с всеки ден, но ще остане чувствителен още няколко седмици. Обадете се на лекаря си ако забележите признаци на инфекция, например ако мястото на разреза е горещо, подуто или зачервено, отделя секрет, ако болките ви внезапно се влошат или имате температура (дори когато разрезът изглежда добре).
Вагиналното кръвотечение би трябвало да намалява, но може да продължи до шест седмици. Цветът му трябва постепенно да стане от ярко червен през розов до жълтеникав. Ако кръвотечение подобно на менструален цикъл продължи повече от четири дни след операцията или след известно отслабване се засили отново, потърсете лекар.

Колко активна ще мога да бъда?

Важно е да получите достатъчно почивка у дома, но е важно също и да ставате и да се раздвижвате редовно. Ходенето ускорява заздравяването на раната и предотвратява усложнения като съсиреци, но не прекалявайте. Започнете полека и увеличавайте нивото си на активност постепенно. Тъй като ще се възстановявате от сериозна коремна операция, коремът ще ви боли още известно време. Бъдете внимателни и избягвайте да вдигате предмети, по-тежки от бебето ви, в течение на  осем седмици.
След шест до осем седмици ще можете да започнете умерена физическа активност и упражнения – но само след изричното разрешение на лекаря ви. Може да минат няколко месеца преди да си възвърнете формата. Сексуалния си живот ще можете да възобновите след четири до шест седмици, ако се чувствате добре и имате разрешението на лекаря си.

Какъв ще бъде белегът ми?

В началото белегът ще бъде леко изпъкнал,подпухнал, и по-тъмен от околната кожа, но до шест седмици след операцията ще започне да се свива значително. Белегът от цезарово сечение обикновено е 10-15 сантиметра дълъг и не повече от 3 милиметра широк. В процеса на заздравяване той ще избледнее и накрая ще бъде не по-широк от 1.5 милиметра.
Белезите от цезарово сечение обикновено са много ниско на корема. Така е възможно белегът ви с времето да бъде покрит от окосмяването на пубиса и най-вероятно ще лежи под ръба на бельото или банския ви. Възможно е в процеса на заздравяване да ви сърби.  

Какво да очаквам в емоционално отношение?

След цезарово сечение много майки изпитват широк диапазон от чувства. Ако сте искали да родите вагинално, може да сте разочарована. Може да ви е все едно как сте родили, особено ако сте имали усложнения и сте се страхували за бебето. Някои жени които раждат с хирургическа намеса след дълги  и болезнени родилни болки изпитват облекчение. Други пък са разочаровани че накрая им се е наложила операция след толкова напразни усилия.
Някои майки се чувстват излъгани, защото не са могли да родят вагинално, особено ако са посещавали уроци за раждането и са фантазирали за „идеалното раждане”. Други чувстват женствеността си накърнена от това, че не са могли да родят по нормален път. Тези чувства са често срещани и понякога е трудно да се пребориш с тях. Ако и вие ги изпитвате, ще ви бъде необходимо известно време да приемете разликата между реалността на раждането и представите които сте имали за него по време на бременността.
Може би ще ви помогне съзнанието, че много жени, независимо от това да ли са родили с операция или вагинално, са шокирани от разликата между очакванията си и реалността. Ако ви гризе съмнение дали операцията е била наистина необходима, говорете с лекаря си и го помолете да обсъдите още веднъж ситуацията.
Помнете, че към тези емоции е нормално да се прибавят и чувствата, изпитвани от всички млади майки по време на следродилния период, независимо от начина на родоразрешение. Тъгата след раждането е характерна и при вагинално раждане, и при цезарово сечение. Ако се чувствате наистина потисната, потърсете помощ – възможно е да страдате от следродилна депресия.

По материали на http://www.babycenter.com/
превод от английски: Анна Иванова