Търсене:

 

Начало > Инфо > Раждане > Възстановяване след раждането

Възстановяване след раждането

Голямото събитие е приключило, фотоапаратът е прибран, шампанското изпито. Вашата новородена звезда сега е центърът на вселената. Вие сте изтощена и разбира се изпитвате облекчение, но тежкият труд, който полага тялото за да се възстанови от бременността, едва сега започва. Минути след раждането, тялото ви започва да се променя, и промените никак не са незабележими.

Физически промени след раждането:

"Да се чувстваш като пребит"
Току-що сте приключили най-усилния труд на живота си. Почти всеки мускул, става и орган в тялото ви е работил извънредно, за да изтласка бебето навън. Нищо чудно че усещате последиците от глава до пети. В зависимост от продължителността и интензивността на родовата дейност и начина на родоразрешение – вагинално или с операция – очаквайте тялото ви да усеща ефекта от раждането поне няколко седмици. Очите ви може да са кръвясали поради спукани капиляри от напъните. Възможно е да имате и няколко спукани капиляра по лицето. Лицето на бебето ви може да има подобни белези, но тези така наречени „паяжини” ще изчезнат за няколко дни, а вашите може да останат до няколко седмици. В дните след раждането може да се чувствате и изглеждате бледа и омаломощена.   
Прималяване.
Нормално е в първите ден-два след раждането да ви се вие свят, особено при сядане от легнало положение или ставане. Може да се чувствате несигурна, когато пристъпвате. Краят на бременността е съпроводен с внезапна промяна в обема на телесните течности и кръвта, и ще отнеме известно време докато сърдечно-съдовата ви система се адаптира и компенсира промяната. Докато световъртежът отмина (обикновено в рамките на един ден), не се срамувайте да поискате помощ когато ставате от леглото или ходите.
Тръпки.
Веднага след раждането много жени изпитват тръпки по цялото тяло, вероятно поради пренастройването на системата за регулиране на телесната температура след трудната работа. Почивайте си и помолете да ви завият с топло одеяло. Тези тръпки отминават до няколко часа.
Кървене и вагинално течение.
В течение на дни и дори седмици след раждането, матката продължава да изхвърля течение от кръв и остатъчна тъкан, наречено лохии. В първите дни лохиите обикновено са червени, сравними по количество с обилна менструация, и е възможно да съдържат съсиреци. Към края на първата седмица лохиите намаляват, разреждат се и стават червеникаво – кафяви. В следващите седмици цветът преминава през розово до жълтеникаво и бяло и смените на превръзките стават все по-редки. Всяка дейност, която стимулира изпразването на матката, като стоене, ходене и кърмене, увеличава и количеството на лохиите.

Кога кръвотечението е причина да се обадим на лекаря?

Най-вече ако кръвотечението остава ярко червено и обилно. С всеки ден след раждането нормалното кръвотечение намалява и става по-малко кърваво. Ако след първите няколко дни продължавате да напоявате по една превръзка за един час в течение на поне четири часа, потърсете лекарска помощ. Други причини за тревога са: ако след седмица или повече постепенно намаляване на лохиите забележите внезапно ярко кръвотечение, достатъчно да напои една превръзка; ако имате едри съсиреци след първия ден (съсиреците с размер на гроздово зърно са нормални първите няколко дни); ако лохиите имат трайна неприятна миризма (обикновено би трябвало да не миришат на нищо, освен като менструална кръв).; ако изпитате сърцебиене, световъртеж, студени и лепкави крайници; или ако кръвотечението ви тревожи по някаква причина.

Какво да правим ако кръвотечението е обилно?

Ако получите тежко и тревожно кръвотечение, легнете и поставете торбичка лед върху матката (точно над центъра на срамната кост) докато чакате лекаря или на път за болницата. Ако болката и кървенето идват от епизиотомия, поставете пакета там. Обичайни причини за кръвоизлив са недостатъчно контрахиране на матката, остатъци от плацентата или инфекция. Лекарят ви ще определи дали е налице някоя от тези причини или имате нормално течение.

Следродилни болки. Дори след раждането, матката продължава да се свива, за да си възвърне първоначалния размер. Тя се свива доста бързо – след раждането е колкото пъпеш, 25 пъти по-голяма от обикновено, за една седмица размерът й е намалял наполовина, а до четири седмици си връща размерите отпреди бременността. Контракциите помагат и за затварянето на кръвоносните съдове в лигавицата на матката, за да се ограничи след-родилното кръвотечение. В течение на няколко часа след раждането, контракциите могат да са редовни и интензивни.  Течение на следващите седмици силата и честотата им ще намалява. Тези болки могат да напомнят на пред менструалния дискомфрот или контракциите на Бракстън-Хикс, които сте изпитали в последните месеци на бременността. По време на кърмене те стават по-силни благодарение на отделяния окситоцин. Този хормон е естественото средство за контрахиране на матката и спиране на кръвотечението. Затова възможността майката да закърми детето си веднага след раждането е особено ценна.
Пост-родилните болки обикновено не са много интензивни след първо раждане, но те стават по-силни с всяко следващо раждане. За да се справите с тях, използвайте същите техники за релаксация, които сте използвали и по време на раждането. Това ще направи кърменето по-лесно и удобно.
Затруднено уриниране и как да се справим с него.
В началото ходенето до тоалетната може да е проблематично. За да си помогнете, пийте много – поне две големи чаши вода или сок – веднага след раждането.
Движете си, стойте изправени – нека гравитацията ви помогне. В тоалетната пуснете чешмата да тече – звукът ви „ориентира” подходящо. Отпуснете мускулите на тазовото дъно, както и цялото тяло. Масаж на мехура, ако е подут, също ще ви помогне. Ако имате болки в перинеума от епизиотомия или разкъсване, можете да пръскате вода върху перинеума от пластмасова бутилка, докато уринирате. Това ще разреди урината и така ще намали паренето.
Изпускане на урина.
Нормално е в началото да се изпускате по малко когато кихате, кашляте или се смеете. Това изпускане е временно и е причинено от придвижването на пикочния мехур и другите органи в тазовата област до обичайните им позиции отпреди бременността. Носете превръзка докато отшуми. Упражненията за мускулите на тазовото дъно също помагат.
Обилно потене.
Потенето, особено нощем, е друг начин тялото да се отърве от излишните течности. През първите една-две нощи носете памучно бельо и можете да постелите кърпа върху възглавницата и чаршафа, за да попива потта. Обилното потене е най-изявено през първата седмица и постепенно отшумява до края на първия месец.  
Болки в перинеума.
Чувствителният ви перинеум е бил разтегнат до възможния максимум по време на раждането, а може би е и разкъсан или срязан. Тогава при всички случаи ще ви пари. Помолете акушерката за инструкции как да се грижите за него. Топлината подобрява кръвообращението и ускорява заздравяването; студът от своя страна притъпява болката и намалява отоците. И двете имат своето приложение за травмирания перинеум. В самото начало действа добре пакет с лед върху перинеума. В последствие помага топлата вана и пръскането на перинеума с топла или хладна вода от пластмасово шише.
Запек.
Изхождането може да бъде затруднено като уринирането, по сходни причини. Необходимите за това мускули може да са травми рани по време на раждането. Също така лекарствата временно забавят движенията на червата; а и те са били изпразнени от физиологичното разстройство, предшестващо раждането (да не говорим за клизмата). Освен тези чисто физически проблеми, много майки имат психологически проблем с напъването с помощта на перинеума, или поради страх да не го наранят, или от желание да си починат след болките.  И все пак колкото по-скоро възобновите нормалното движение на червата, толкова по-добре ще се чувствате.
За да се справите по-бърдо със запека, движете се повече и пийте много течности. Възползвайте се от естествените слабителни като нектар от сливи, кайсии, круши, пълнозърнести храни и пресни плодове и зеленчуци. Избягвайте богати на кофеин храни и напитки като кола, кафе, шоколад. Отпуснете се. Не се страхувайте за шевовете си;  напъните може да не са приятни за хемороидите, но вие можете да използвате смело мускулите на перинеума както преди раждането.
Подуване и газове.
Ленивостта на червата може да доведе и до увеличено отделяне на газове, особено след Цезарево сечение. Редовният прием на храна и напитки, но в малки количества, и възобновяването на движението, ще облекчат този дискомфорт.
Игра на хормони.
Химическите агенти на всички тези промени са половите хормони. По време на бременността ви, естрогенът е карал клетките ви да се отпуснат, разтегнат и задържат вода. След раждането, внезапния спад в нивото му (с 90% за първите три часа) оставя тъканите меки и отпуснати. Прогестеронът контролира маточните мускули докато не стане време за раждане. Когато нивото му спадне внезапно след раждането, някои естествени процеси, които почти са спрели през бременността, се възобновяват. Така е с косопада – много жени губят коса с шепи през първите два-три месеца след раждането. Хормоните на бременността също така са трансформирали гърдите ви, развивайки системата на млечните жлези и канали. Когато естрогенът и прогестеронът спаднат след раждането, се задействат хормоните окситоцин и пролактин и (в комбинация със сучещото бебе) стимулират производството на мляко.

Емоционални промени:

Хормоналните промени след раждането въздействат и на нервната система и причиняват обрати в емоциите на много майки в течение на около месец след раждането. Нормално е да изпитвате страх, объркване, плачливост през първите седмици, но ако съмненията, страхът и потиснатостта не изчезнат до няколко седмици, обърнете се към лекар. Възможно е да страдате от по-сериозен проблем – след-родилна депресия.

Вълнение. Това е велик момент от живота ви. Може да ви е трудно да спите и да мислите за каквото ида е освен бебето. С партньора си може да изпитвате нужда да разкажете за раждането на всеки, който би ви слушал. Ако все още някои от нещата, които са ви се случили, ви объркват, обсъдете ги с лекаря или акушерката.
Объркване.
Постоянната грижа за мъничкото бебе е 24-часова работа от жизнено значение – и сега е вашата работа. Тя започва в момент, когато сте изтощени от раждането, и може да минат месеци преди да получите повече от три-четири часа непрекъснат сън.
Разочарование.
След емоционалния възход често следва спад. Естествено е да изпитвате малко разочарование, особено в лицето на новите предизвикателства. Може да ви е малко мъчно за бременността. И въпреки че основната грижа за него е ваша, сега сте принудени да споделяте бебето с партньора си, семейството и приятелите.
Плачливост.
Тъгата след раждането е резултат от внезапните промени в живота ви и в хормоналните ви нива. Ще ги усетите няколко дни след раждането. Може да чувствате страх и тревога относно способността си да се грижите за бебето си, и едновременно с това виновна за тези чувства. До няколко дни би трябвало да се почувствате по-добре, особено ако за вас се грижат добре и ви подкрепят емоционално.

Лесни начини за справяне със стреса след раждането:

Почивайте си колкото можете; потопете се в топла вана. Помолете съпруга си да ви масажира често, особено там, където мускулите ви са болезнени. Възстановете силите на организма си чрез здравословна и питателна храна. И прегръщайте бебето си много – това ще ви разсее най-добре от мисълта за тялото ви.
Ако дори четенето на този текст ви изтощава и ви се приспива, нищо чудно. Драматичното ви превръщане от бременна жена в млада майка е изтощително, но то е и чудотворно; в течение на няколко седмици вашето удивително издръжливо тяло ще обърне ефекта от промени, които са се развивали в течение на девет месеца. Не се тревожете, ще се справите, особено с помощта на най-могъщия стимул: вашето бебе.

По материали на http://www.babycenter.com/
превод от английски: Анна Иванова