Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Как да разберем дали сме готови да имаме още едно дете?

Как да разберем дали сме готови да имаме още едно дете?

Решението дали да увеличите семейството си с още един член – независимо дали това ще е второто ви дете или шестото – е едно от най-значимите решения, които ще вземете през живота си. Няма кристално кълбо, което да ви покаже последиците от вашето решение в бъдещето. Своя роля тук играят голям брой променливи и отговорът на въпроса „Колко деца” е страшно различен за всяко семейство.

Въпроси, които да си зададете

Ключът към вземането на решението е да си зададете правилните въпроси и да отделите време да потърсите в душата си отговорите. Няма верни отговори, защото ние всички сме различни човешки същества.

Защо искам още едно дете? Причините могат да варират от това да искате детето ви да има братче или сестриче до това че просто обичате да отглеждате деца. Вземете предвид нещата, които знаете за себе си, вижданията си за семейния живот, вашето собствено детство, безбройните причини на сърцето. Ако това, което ви липсва, е вълнуващото преживяване на бременността и раждането, спомнете си, че посвещението ви на детето едва започва с тях и продължава дълго след идването му на бял свят. Ако мислите за друго дете заради натиск от страна на родителите, свекъра и свекървата ви или други роднини и приятели, изключете за малко гласовете им и слушайте само собствения си и този на съпруга /та си. Това решение трябва да излезе от двамата, които най-добре познават ситуацията и които ще трябва да живеят с ежедневните реалии на още едно дете.

Как още едно дете ще промени икономическата ни позиция? Имаме ли желание да направим тази промяна? Забележете, въпросът не е „Можем ли да си позволим още едно дете?”. Въпросът е по-дълбок от това, тъй като много семейства имат желанието да направят необходимите финансови компромиси. Трябва да сте реалисти – раждането на още едно дете добавя разходи. Но „икономика” се отнася за ресурси извън строго финансовите. Трябва да вземете предвид също така и времето, търпението си и вашето внимание – всички есенциално важни неща, които трябва да бъдат поделени между повече от едно дете. Повечето хора намират, че няма проблем в това отношение заради един свързан с тях и лесно подновяван ресурс – любовта.

Как ще се промени живота ни и готови ли сме за тази промяна? След като вече имате дете, знаете колко време изисква едно бебе през първите няколко години. Второто (или третото или деветото) не е по-различно и ще дърпа от времето ви наред с останалите си братя и сестри. И макар че в следващите 24 месеца е добре да не планирате взимането на решението на живота си, все пак трябва да помните, че годините следват една след друга и всяка надгражда над предишната. Така че направете реалистична оценка как следващото дете ще промени живота ви сега и в следващите години.

Как новото бебе ще се отрази на живота на другите ви деца? Бебетата оказват влияние върху цялата къща, не само върху мама и татко. Как новото бебе ще засегне живота на детето, което вече имате не е причина да имате или нямате повече деца, но уникалните характеристики на детето, което имате, трябва да е фактор във вземането на решението.

На една вълна ли сте с партньора си?
Двамата трябва да обсъдите мислите си  относно още едно дете и да стигнете по един или друг начин до споразумение, с което и двамата сте доволни.

Въпрос на време ли е? Може би знаете, че искате друго дете, но не сте сигурни дали сега е точното време. Ето някои точки, които може да обмислите:

  • Отражението на бременността – изследванията показват, че да изчакате поне 18 месеца между бременностите ви дава най-добрите шансове за безпроблемна бременност, раждане и здраво бебе. Това, естествено, не е гаранция и много жени, които раждат бебета с 10 месеца разлика имат нормални бременности и здрави бебета. Но общо взето, известно време между бременностите дава на тялото ви шанс да се възстанови напълно.
  • Времето за чакане при осиновяване – в зависимост от ситуацията, при която става осиновяването, може да мине дълго време между момента на вземане на решение и този когато новото бебе се присъедини към семейството ви.
  • Въпросът с възрастовата разлика между децата – колко ще бъде разликата във възрастта между децата ви? Тук също няма перфектен отговор... Имам опит и с двете страни на нещата – първите ми три деца са с по 2 години разлика, след това има 8-годишен период преди появата на четвъртото ми дете. Ясно виждам, че и двете ситуации си имат предимства. Основното е, че личността на децата ви и навиците в семейството имат повече значение за краткосрочните и дългосрочни отношения между тях, отколкото нещо толкова просто като броя месеци или години, които разделят рождените им дати.
  • Биологичния часовник и проблеми с фертилността. В днешно време много двойки започват семействата си на късен етап. Ако бременността е пътят към новото ви бебе, сигурно ще искате да проучите факторите, свързани със зачеването. Макар че жените могат да раждат и на 40 години (синът ми Колтън се роди, когато бях на 41г), плодовитостта драматично намалява след 35-годишна възраст. Да забременеете (и най-сетне да посрещнете новия член на семейството си) може да ви отнеме повече време, отколкото очаквате.

Какво казва сърцето ви?
Ако сте обмислили основно всички страни на това да прибавите нов член към семейството си и сърцето и душата ви продължават да усещат празнота, която копнее за още едно дете (или пък обратното – съмненията и страхът са по-силни), тогава сигурно вече сте получили своя отговор.

Елизабет Пантли
По материали на http://www.storknet.com
превод от английски: Христина  Янева