Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Проблеми на матката

Проблеми на матката

Здравата матка е важен компонент на здравата размножителна система. Когато матката не е в най-добра форма, това може да попречи на имплантирането и развитието на ембриона. В някои случаи, нездравата матка не може да износи плода до термин и се налага преждевременно раждане.
Има различни проблеми, включително фиброиди и ендометриоза, които могат да възникнат в матката и да повлияят на размножителните способности на жената.

Ендометриални полипи

Ендометриалните полипи представляват извънмерен растеж на тъкан по лигавицата на матката. Обикновено малките полипи не пречат на репродуктивните способности. Но ако станат големи или има наличие на множество полипи, те могат да затруднят зачеването и да увеличат риска от спонтанен аборт.
Макар че ендометриалните полипи са рядкост при жени на възраст под 20г., рисковият фактор се увеличава с възрастта до менопаузата. Най-често срещаният симптом е не регулярно кървене. Възможно е жената да има много обилно кръвотечение по време на цикъл, зацапване между менструацията или периоди на кървене по време на хормонална терапия. Смята се, че до 25% от всички симптоми на необичайно кървене при жените се дължат на ендометриални полипи.
Полипите могат да бъдат диагностицирани чрез специален вид ултразвуково изследване, сонохистерография, при която се използва течност за да се разшири маточната кухина така че да се вижда по-добре съдържанието й. Някои лекари може да използват цветна рентгенова снимка на матката и фалопиевите тръби. За да се видят по-добре евентуалните полипи, лекарят ще оцвети течността в матката със специална боя.
Хистероскопията е друга често срещана диагностична процедура. Хистероскопът е малка телескопична тръба, която се поставя в матката през вагината и шийката, и позволява на лекаря да види евентуалните полипи.
Премахването на ендометриалинте полипи е относително просто. Наблюдавайки с  помощта на хистероскоп, лекарят изстъргва полипите. При някои жени се наблюдава зацапване няколко дни след процедурата, но би трябвало до няколко дни да можете да се върнете към нормалния си ритъм на живот. С отстраняването на полипите трябва да се върне и плодовитостта.

Синдром на Ашерман

Вътрематочни сраствания и белези, често известни като синдром на Ашерман, могат сериозно да възпрепятстват репродуктивните ви способности. Освен че пречат на зачатието, те могат да увеличат риска от аборт. Белезите могат да се появят ако сте имали разширяване и кюретаж след аборт или ако кюретажа е бил последван от инфекция.
Лечението на синдрома на Ашерман се провежда често едновременно с диагностицирането. С помощта на хистероскопия, лекарят поглежда в матката за да намери евентуални сраствания и белези и ако има такива, те се отстраняват хирургически. В последствие може да бъде поставена спирала, за да предотврати формирането на допълнителни сраствания.

Аденомиоза

Подобно на ендоматриозата, аденомиозата се проявява когато тъкан от ендометриума се намира в средната, мускулна стена на матката. За разлика от ендометриозата, при аденомиозата тъканта не се прехвърля другаде освен в стената на матката. Ако не се лекува, тъканта продължава да расте.  
Аденомиозата обикновено засяга жени между 40 и 50 годишна възраст. Симптомите на заболяването включват ненормално кръвотечение и тазови болки по време на цикъл. Но аденомиозата рядко се диагностицира сама. Обикновено симптомите й са маскирани или усложнени от симптомите на друг проблем с матката. Често тя се открива при лечение на друго маточно заболяване. В 50% от случаите жените с аденомиоза имат и фиброиди на матката.
Тъй като експертите не са сигурни аккво я причинява, най-категоричният начин за лечение на аденомиозата е хистеректомията. Понякога се използват хормони, освобождаващи гонадотропин, за да помогнат на матката да се свие и да увеличат шансовете за плодовитост. Но това лечение не може да бъде прилагано за продължителен преиод от време. Освен това тъканта започва да се разраства отново до шест месеца след спирането на хормоните.

Вродени дефекти

Някои жени са родени с малформации на матката. Често жената не знае за съществуването на проблема, докато не изпита трудности при зачеването. Вродените дефекти на матката са разнообразни, като някои от тях подлежат н алечение, а други не.
Синдрома на Wunderlych е рядък вроден дефект, при който матката е разделена от стена на две части. Разделителната стена често продължава до шийката и дори вагината. Износването на бременност е трудно, тъй като матката не успява да се разшири, колкото е необходимо.
Двурогата матка е най-често срещаният вроден маточен дефект. Повечето репродуктивни органи са нормални, но има стена, която частично или пълно прегражда матката. Много жени с това състояние нямат проблеми със зачеването и износването на бременността, но една от четири изпитва повтарящи се аборти.  Това състояние може да бъде успешно лекувано с хистероскопия или лапароскопия. Около 80% от жените с отстранен септум (преградна стена) успяват да износят плода до термин.
Един краен дефект, синдром на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер се наблюдава, когато тръбите, които трябва да сформират матката, не успяват да се съединят през 9 – 16 седмица от развитието на плода. В резултат жената се ражда без матка и не е в състояние да има деца.
При всички случаи, малформациите се диагностицират когато лекарят заподозре проблем, чрез цветна снимка на матката. Макар че е възможно Синдрома на Wunderlych да се коригира по хирургически път препоръчва се първо да бъдат елиминирани всички други възможни причини за аборт. Към хирургическа намеса при това заболяване трябва да се пристъпва само след задълбочена дискусия между вас и вашия лекар.

Диетилстилбестрол (DES)

През 40те, 50те и 60те години на 20-ти век, на много бременни жени в САЩ е бил предписван DES с убеждението, че ще ги предпази от спонтанен аборт. За нещастие, впоследствие е установено, че DES не само не предлага защита срещу аборт но и причинява различни вродени дефекти на плода.
Жените, които са били изложени на DES в утробата, може да имат малформация на матката, която наподобява буквата ‘T’. Излагането на DES може също да е причина жената да има недоразвита матка и да е по-склонна към извънматочна бременност, преждевременно раждане или слабост на шийката на матката.
Докато някои жени нямат проблеми да заченат и износят плода с Т-образна матка, рискът от спонтанен аборт и преждевременно раждане все пак е по-висок. За нещастие почти нищо не може да се направи по въпроса. Хирургическата намеса е възможна, но обикновено е неефективно и не се препоръчва.

По материали на http://www.pregnancy-info.net
превод от английски: Анна Иванова