Търсене:

 

Начало > Инфо > Раждане > Планиране на раждането

Планиране на раждането

Когато мислите за раждането на Вашето бебе коя е първата мисъл, която Ви идва на ум? Кои ще са най-специалните моменти? Какво се надявате да се случи и какво да не се случи? Бременността е времето да идентифицирате нещата, които искате или не искате да бъдат част от Вашето раждане и след родов период.

Вашите решения за това, какво е най-добро за Вас ще се основават на  информираността Ви за различните видове раждане. Говорете за това при всяко посещение на Вашият лекар, за да се запознаете добре с всяко едно от тях, за да знаете какво да очаквате. Четете специализирани книги, запишете се в курсове за бременни и изберете най-подходящото за Вас.

Когато обмисляте какво искате, запомнете, че нещата могат да се променят, затова е много важно да бъдете гъвкава. Всяко раждане е уникално, което прави не реалистично планирането на всеки детайл предварително. Обмислете направеният избор, дискутирайте го с Вашият лекар и бъдете готова да го адаптирате към неочаквана ситуация, ако е необходимо.

Тук може да намерите някои примерни въпроси, на които трябва да си отговорите при подготовка за раждането:

Кой искате да бъде с Вас по време на раждането и какво искате да прави?
Говорете предварително с Вашият партньор, така че да знаете какви са неговите очаквания.

Искате ли да получите лекарства за намаляване на болката по време на раждането и  ако да, какви и кога?
Ще обсъдите ли алтернатива? Искате ли медицинският персонал да Ви предложи такива медикаменти или предпочитате да ги поискате, когато е необходимо?

Искате ли да гледате раждането на бебето?
Искате ли някои да направи снимки или да заснема с камера? Кой бихте искала да види тези снимки?

Искате ли да кърмите в рамките на първия час след раждането?
Може да поискате от медицинският персонал да подкрепи решението Ви за кърмене, като не дава на бебето биберон или бутилка без да Ви попита. (Ако по една или друга причина бебето не може да суче, готова ли сте да изпомпвате млякото от гърдите за да стимулирате процеса на отделяне на мляко?)

Искате ли останалите членове на семейството и приятелите да Ви посетят веднага след раждането? Или предпочитате да ограничите посетителите, за да си оставите време за  опознаване на Вашето бебе, да се научите да кърмите и  се грижите, както за Вас, така и за бебето?

Обмислете колко специални ще са първите часове с Вашето бебе и помислете относно възможността да отложите останалите посещения, когато се приберете отново вкъщи.

Определете какво е важно за Вас, дискутирайте всичко с Вашият лекар, говорете с Вашият партньор  и си запишете всичко подробно. Може би ще искате да вземете тези бележки в болницата и да ги обсъдите с акушерката. Понякога Вашите желания биха могли да затруднят медицинския персонал, те ще подкрепят Вашите искания, ако  са безопасни за Вас и бебето.

В случай, че по една или друга причина планът претърпи промени много е важно да зададете всички въпроси, които ще Ви помогнат да бъдете активно включена в процеса на взимане на решение. Какъв е проблемът и колко е сериозен? Каква е процедурата, която препоръчват и какво ще последва след нея? Какви са потенциалните рискове или очакваните подобрения с тази интервенция? Как ще се отразят на майката, бебето или родилния процес? Какви са другите възможни алтернативи?

Повечето от семействата, очакващи деца са съгласни че здравата майка и бебе са основните цели на бременността и раждането.

Бъдете реалистични в очакванията си, говорете с Вашия партньор и лекаря си направете всичко възможно да сте добре подготвена за раждането.

По материали на www.firstbabymall.com