Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Репродуктивно здраве за мъжа

Репродуктивно здраве за мъжа

Поемете грижата за вашата плодовитост

Когато една двойка изпитва проблеми със забременяването, еднакво вероятно е да се дължи на проблеми с плодовитостта на мъжа, така както и на проблеми у жената. Причините за мъжкото безплодие са многобройни, но има няколко неща, които един мъж може да направи, за да увеличи шансовете си да има деца.

Живейте дълго и здравословно

Диетата и упражненията са важни фактори за качеството на здравето на човек. Една диета с бърза, кулинарно обработена и некачествена храна, която се среща все по-често тези дни, не ви осигурява хранителните съставки, от които се нуждаете, за да бъдете здрави.

Консумирането на много плодове и зеленчуци, заедно с ниско маслени млечни продукти и протеини, дава на тялото ви витамините, от които то се нуждае, за да функционира правилно, което включва също и производството но сперма. Освен това, консумирането на тези мазни висококалорични храни е по-вероятно да ви доведе до наднормено тегло и дори затлъстяване, което, според скорошни изследвания, е фактор за мъжкото безплодие.

В комбинация с подобряване на диетата, намаляване на стреса и повече упражнения, мъжете се обръщат за помощ и към добавки за плодовитост. Направени от изцяло естествени съставки, тези добавки могат да увеличат подвижността и количеството на спермата, да подсилят мъжката репродуктивна система, плюс това да увеличат сексуалния нагон и енергия.

Правете редовно упражнения

Редовните упражнения (най-малко 3 пъти седмично за поне 30 минути) могат да ви помогнат да контролирате теглото си и да ви дарят здраве. За тези, които са с наднормено тегло или затлъстяли, намаляването на теглото не само ще помогне на телата им да произвеждат по-здрава сперма, но може да подобри и сексуалния им живот. А подобряването на половия ви живот е сигурен начин партньорката ви да забременее.

Но преди да започнете да си представяте, че сте следващият шампион по културизъм, бъдете реалисти при правенето на упражнения. Напомпването чрез вземането на стероиди може да ви направи да изглеждате като Супермен, но също може да ви направи и импотентни, което може би е и причината Супермен никога да не е имал деца.

Може би ще искате да избегнете и ползването на сауната след тренировка, защото дългото излагане на горещина може да повлияе на способността ви да произвеждате сперма.

Откажете пушенето; спрете пиенето

Други фактори, които влияят на качеството на спермата, са употребата на цигари и алкохол. Така както жените трябва да се откажат от тях, когато се опитват да заченат, така също и мъжете трябва да ги спрат. В сравнение с непушач, един пушач има по-ниско количество сперма и по-голям брой деформирани сперматозоиди, като тези фактори не са благоприятни за зачеването на бебе.
В допълнение, прекаляването с алкохола (4 или повече алкохолни напитки на вечер) може сериозно да повлияе на способността ви да произвеждате качествена сперма.
Вземането на лека дрога също трябва да се спре, тъй като наркотиците като марихуаната могат да убият сперматозоидите ви.

Други токсини

И не мислете, че само това, което слагате в устата си, може да повлияе на спермата ви. Рогаинът може да ви накара да се надявате да имате много коса отново някой ден, но той също така ще повлияе и на качеството на спермата ви. Може би ще поискате да отложите възвръщането на косата си, докато с партньорката ви се опитвате да си направите бебе. Други токсини, като пестицидите, могат също да увредят спермата ви, така че се опитайте да намалите излагането си на действието им.

Историческо влияние

Поглеждайки назад в миналото, имало ли е и други мъже в семейството ви, които са имали проблеми с плодовитостта? Ако е имало, не е толкова необичайно тогава защо вие с партньорката ви изпитвате трудности да заченете, тъй като някои проблеми с плодовитостта при мъжете могат да бъдат генетични. Ако никога не е имало подобни проблеми, опитайте се да си спомните дали някога не ви е правена операция, особено в областта на слабините или корема. Подобна операция може да остави белег върху репродуктивните ви органи, който може да блокира пътя на спермата. Операцията може дори да е увредила части от репродуктивната ви система, като по този начин се затруднява производството на сперма. Ако имате някакви здравословни проблеми, тогава това може да е източникът на проблемите с плодовитостта ви. В някои случаи самият белег предизвиква безплодие, докато в други случаи лечението, използвано за третиране на белега, възпрепятства производството и влошава качеството на спермата. В допълнение, някои минали болести(като заушка) могат, в действителност, да са свили тестисите ви, което от своя страна намалява производството на сперма.

Посещение на лекаря

Когато с партньорката ви сте се опитвали безуспешно да заченете една година, вероятно е време да си запазите час при специалист по безплодие. Ако партньорката ви е над 40 години, тогава трябва да си уговорите час след 6 месеца опити. Заедно с тестването на партньорката ви, специалистът по безплодие ще анализира качеството на спермата ви, изчислявайки обема на еякулацията ви, а също и плътността, формата и подвижността на спермата.
За някои мъже е трудно да признаят, че имат проблем с плодовитостта. За тях тяхната полова мощ е белег за мъжественост. Обаче е важно да запомните, че много двойки изпитват в някаква степен проблеми с плодовитостта. Посещението на специалист може да ви помогне да откриете къде е проблема и да се заемете с решаването му.

По материали на http://www.pregnancy-info.net
превод от английски: Стефка Борисова