Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Когато искаме бебе – билкови смеси и хомеопатични средства

Когато искаме бебе – билкови смеси и хомеопатични средства

За желаещите бебе са се утвърдили като успешни курсове за очистване от токсини и повишена киселинност в организма, както и целенасоченото приложение на регулиращи хормоналните нива билки и хомеопатични средства.

Най-добре е да се комбинира билкaтa на богинята на луната Артемида с други хормонално стимулиращи билки като розмарин и Turnera diffusa и да се пие по половин литър на ден от спиране на менструалното течение до овулацията.

Успехът от такива чаени процедури се забелязва нерядко чрез подобряване на общото усещне и повишаване на либидото.

Шапичето (Alchemilla vulgaris) също от край време е растение-символ на плодовитостта. Подобните на чаша листа с блестящи водни перли в средата често са сравнявани с майчин скут и поради тази прилика растението е отредено на богините на плодовитостта – при германите е било атрибут на Фрига, при римляните се е наричало Венерина мантия,а в християнството – Мариина мантия и символ на непорочното зачатие. За билкарите и до днес е ценно като тонизатор на матката и универсално средство при женски болести. Преди всичко приготвени от пресни цъфтящи растения тинктури подпомагат овулацията, заздравяват матката, подобряват производството на хормоните на жълтото тяло и намаляват болките при менструация.
Швейцарският билкар Кюнцли хвали свойствата на розата като средство при жени, склонни към аборти, а също и за предпазване от родилна треска след раждането.
Хомеопатията също разполага с многобройни средства за плодовитост. С подходящото средство може например напълно да се замести лечението с Кломид (Кломифен) от репродуктивната медицина.
Например овулацията може да се подпомогне с хомеопатична мед. Трикът е известен от ветеринарната медицина – когато кравата не се разгонвала, селяните й давали бял равнец (Herba Geranii) с медни стърготини в храната.А каквото помага на кравата, често помага и на човека…
Днес настъргана мед не се препоръчва заради отровната зелена патина, но хомеопатичната мед е едно от най-важните средства в лечението на женските болести. Тя подпомага дейността на бъбреците и подобрява усвояването на желязото. Освен това медта астрологически се приписва на Венера. Оттам едно многоседмично лечение с Cuprum metallicum D6 не само повишава плодовитостта, но и желанието за секс и действа спазмолитично.

Друго чудодейно средство за плодовитост е пулсатила. В хомеопатията пулсатила спада към най-важните средства за лечение на жените. Като тип тя пасва особено добре на руси синеоки и нежни жени, които често плачат и страдат от предменструално напрежение в гърдите, подуване на корема и променливи настроения. Но независимо дали сте блондинка или брюнетка – взета в първата половина на цикъла, Pulsatilla D6 съдейства за овулацията. Хомеопатичното средство пулсатила има добро действие също така при една от честите причини за безплодие – недостатъчност на жълтото тяло.
Без съмнение предписваните от традиционната медицина лекарства, и по-точно прогестерона, са помогнали на много жени. Но към често срещаните странични ефекти от него се причисляват наддаване на тегло, болки в гърдите, депресии и нежелание за секс. Билковите препарати също може да доведат до нежелание да секс, но като цяло са далеч по-добре поносими от медицинските хормони. Затова при недостатъчност на жълтото тяло гинеколозите все по-често прибягват до витекс, наричан още монашески пипер, защото в миналото е бил използван като понижаващо либидото средство при монаси и монахини. Според изследванията той регулира дейността на жълтото тяло и понижава високите нива на пролактина. Витекс се използва целенасочено основно при жени, които имат чести или силни кръвотечения и при такива с доказана недостатъчност на жълтото тяло или повишен пролактин, защото слаба или нередовна менструация може да бъде допълнително подтисната от него.

Правилният начин на живот

Меколистното шапиче (Alchemilla Alpina) и белият равнец (Herba Millefolii), приемани като чай, регулират хормоните на жълтото тяло и по този начин спомагат за зачеване и прикрепване на оплодената яйцеклетка в матката.
Но и най-добрите лекарства не могат да помогнат, ако неправилният начин на живот пречи на плодовитостта. Преди всичко отровите като кафе, никотин и алкохол, също както и стреса са отрова за жълтото тяло. В повечето случаи обаче безплодието е комплексен проблем, т.е. при много двойки негативно влияние върху зачатието оказват три или четири фактора. Нерядко се среща подранила овулация на незряла яйцеклетка в съчетание с недостатъчност на жълтото тяло и неблагоприятна за сперматозоидите влагалищна среда. В много случаи от страна на мъжа има допълнителни усложняващи фактори.
Противно на общоприетото мнение биологичният часовник тиктака и за мъжете, защото с напредване на възрастта намаляват броят и подвижността на сперматозоидите. Учените са установили, че семенните клетки при мъже над 35-годишна възраст по-често имат дефекти и това се приписва на намаляване дейността на имунната система, която иначе би отстранила негодните семенни клетки. Наред с естествените процеси на остаряване отново стресът, отровите от околната среда или вредните навици, както и заседналият начин на живот имат негативно влияние.
Когато са намалени броят и подвижността на сперматозоидите, се препоръчват курсове с витамин Е и цинк, както и ежедневен прием на семена от коприва. В алпийските страни е отдавна известно – старите хора, които са вещи в билкарството, ядат ежедневно семена от коприва, за да запазят здравето и потентността си. Растение, което е така жилаво и плодовито като копривата, предава лечебните си свойства и на хората. Тиквени семки и корени от пащърнак също трябва да присъстват в диетата, защото тези използвани за храна растения се отразяват положително върху плодовитостта и потентността.
Гинеколозите изхождат и от това, че причините за безплодието в около 40% от случаите се дължат на мъжа. В здравната история на мъжете се появяват такива неща като заушка, разширени вени на тестисите, латентни отравяния с амалгама, олово или пестициди, които ограничават плодовитостта. В много случаи и тук може да се помогне с целевото прилагане на билки и хомеопатия от опитни билколечители.

В никакъв случай двойките с проблеми и техните терапевти не трябва да се задоволяват с това, че гинекологически всичко е наред или причината е ясно определена само в единия от двамата. Защото успешна е само терапия, която обхваща всички възможни причини.

За обикновения здравец също се счита,че повишава плодовитостта на хората и животните, затова в Германия диалектно се нарича бебеправец. За да дойде щъркела, от него се приготвяло вино.
Вино от здравец: две шепи цъфтящ здравец се почистват, нарязват се на едро и се заливат със 700мл бяло вино. Загрява се на котлона и се оставя да покъкри слабо за около 3 минути, после се сваля от огъня, завива се и се оставя да изстине. В хладката течност се разбърква 1с.л. пчелен мед и се налива в шише.Съхранява се на студено и се пие по 100мл два пъти дневно преди ядене.

2 части листа от коприва
2 части Solidaginis Virgaureae
2 части Hedera Terrestris
3 части меколистно шапиче Alchemilla Alpina
2 части цветове бял равнец
1 част градинска теменужка Viola tricolor
2 части здравец
3 части бяла мъртва коприва Lamium album с цветове

Прочистващ чай

Всички билки се смесват.От сместа се взимат 2ч.л., заливат се с 200мл вряла вода, оставят се да се запарят 10 минути, прецежда се и се пие по 3 ч.ч. на ден в продължение най-малко на 4 седмици.

При склонност към спонтанни аборти

 • Фолиева киселина – недостигът на фолиева киселина непременно трябва да бъде овладян преди бременността
 • Тинктура Alchemilla – 2 пъти дневно по 7 капки до отбиването
 • Corpus luteum D6 – 2 пъти дневно 5 до 10 глобули, при успешно зачеване трябва да продължи вземането до 15-та седмица
 • Kalium carbonicum D6 – 2 пъти дневно 5 до 10 глобули. Средството е показано при дърпащи болки в гърба и при склонност към аборти през първите 3 месеца
 • Bryophyllum – 50% прах – 2 пъти дневно на върха на ножа, за да се противодейства на ранни контракции

При недостатъчност на жълтото тяло

 • Agnus castus (витекс) – доказано в практиката е лечение на курсове в продължение на 2-3 месеца чрез прием на препарати, съдържащи Agnus castus.
 • Тинктура Alchemilla – 2 пъти дневно по 7 капки
 • Corpus luteum D6 – 2 пъти дневно по 5 до 10 глобули
 • Pulsatilla D12 – 2 пъти дневно по 5 глобули; средството е показано особено при недостатъчност на жълтото тяло с подуване на гърдите и промени в настроенията преди менструация

За предизвикване на овулацията

 • Тинктура Alchemilla – 2 пъти дневно по 7 капки
 • Argentum metallicum D6 – 2 пъти дневно по 10 глобули през първата половина на цикъла. Средството се прилага също при ранно настъпване на климактериума и намалена яйчникова функция. Внимание: Да не се прилага при пациенти с миоми и кисти!
 • Cuprum metallicum D6 – два пъти дневно по 10 глобули през първата половина на цикъла.
 • Синтетичен фоликулен хормон D12 – изпитан начин на употреба е за предизвикване на овулацията на 8., 10. И 12. ден от началото на цикъла сутрин на гладнода се вземат по 10 глобули.
 • Jodum D6 - 2 пъти дневно по 10 глобули. Да не се взима при хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза)!
 • Pulsatilla D6 - 2 пъти дневно по 10 глобули около изчисления момент на овулация

При алергия към спермата

 • Тинктура от коприва – 2 пъти дневно по 5 капки. При алергии средството се приема в продължение на седмици. По-евтина алтернатива е чай от прясна коприва.
 • Calcium carbonicum D6 - 2 пъти дневно по 10 до 15 глобули. Средството принципно подпомага всяко лечение на алергии, но трябва да се приема продължително време.
 • Histaminum D12 – приема се дълго време 1-2 пъти дневно по 5 глобули
 • При алергии е разумно да се редуцира стреса, да се изчисти тялото от отрови (пролетно прочистване), да се проведе терапия със собствена кръв и да се спазва бедна на белтъчини диета.

При възпаления

 • Локална терапия с чесън – 7-14 дена всяка вечер се сляга във влагалището обелена скилидка чесън и сутрин се отстранява
 • Medorrhinum D30 – еднократно сутрин на гладно се вземат 10 глобули, оставят се бавно да се разтопят в устата. Лекарството предизвиква силни реакции, затова трябва да се взима само след консултация с опитен хомеопат!
 • Прочистващ чай – виж по-горе

При повишена киселинност

 • Alkala N – прах – с доказан ефект е 6-8 седмичен курс, като сутрин на гладно се взима една мерителна лъжичка от праха, разтворена във вода. По време на този курс на лечение трябва да се редуцира съдържанието на захар, месо, алкохол и кафе в диетата.
 • Натриев бикарбонат (готварска сода) – при повишена киселинност във влагалището преди секс се прави промивка с разтвор от 1ч.л. сода във 100мл вода.Внимание: Да не се прилага при възпаления!

За подобряване образуването на сперматозоиди

 • Argentum metallicum D6 - 2 пъти дневно по 10 глобули
 • Семена от коприва – 2 пъти дневно по една супена лъжица в салата, върху филийка хляб или просто така
 • Витамин Е – нека аптекарят ви препоръча препарат
 • Цинк – попитайте в аптеката за препоръка на препарат с цинк. Недостигът на цинк води до намалено образуване на сперматозоиди. Засегнати са най-често диабетици и вегетарианци.
 • Редуциране употребата на алкохол, кафе и никотин. Помата също така много движение, защото при заседналия начин на живот тестисите прегряват и образуват по-малко сперматозоиди. Целенасочено билково лечение на проблеми със стомаха, бъбреците и храносмилането също подобрява образуването на сперматозоиди.
 • Следната смес за чай също помага – смесват се равни части корени от:

лечебна пищялка (Angelica archangelica),
коприва
девесил (Levisticum officinale)
корени от лобелия (Lobelia erinus)
корени пащърнак.

Две чаени лъжички от сместа се заливат с вряла вода, запарват се 10-15 минути. Пие се най-малко 6 седмици по 2 чаени чаши на ден.

Маргарет Мадейски
По материали на http://www.eltern.de
превод от английски: Христина  Янева