Търсене:

 

Начало > Инфо > Раждане > Раждане с цезарово сечение

Раждане с цезарово сечение

Раждане с цезарово сечение означава, че бебето ви се ражда чрез операция, по време на която хирургът прави отвор в коремната стена и матката.
Можете да ги видите записано в епикризата ви като LSCS или LUSCS (съкращение от Lower Segment Caesarean Section – цезарово сечение в долната част на корема) или просто като CS.

Защо се прави:

Може да знаете предварително, че ще раждате с цезарово сечение. Вероятно ще ви го направят преди раждането да е започнало и ще имате уговорен час преди очаквания термин. Това предварително планиране се нарича секцио по показания. Може да се наложи секцио и в хода на раждането, когато сте очаквали да родите нормално. Това е спешно секцио, макар че в повечето случаи съвсем не се прави в последния момент  и не е така драматично, както звучи названието.

Причините за секцио по показания включват:

 • Главата на бебето е по-голяма от отвора на таза или тазът ви е с форма и размери, които не  позволяват бебето да се роди без трудности
 • Имате много ниско разположена плацента (наречена плацента превия), която блокира изхода на бебето
 • Многоплодна бременност – при някои бременности с близнаци и почти винаги при тризнаци или повече бебета
 • Други усложнения, като предишна операция на влагалището
 • Неправилно предлежание – ако бебето ви е застанало в позиция, която прави вагиналното раждане трудно или невъзможно

Причините за спешно секцио включват

 • Еклампсия или тежка прееклампсия при майката означава, че бременността трябва да бъде прекратена колкото е възможно по-скоро
 • Внезапното проявяване на тежко заболяване като проблеми с бъбреците или много високо кръвно налягане
 • Бебето е в лоша или непозволяваща нормалното раждане позиция или е твърде голямо, за да мине безопасно през таза (диспропорция). Това може да е останало неоткрито до началото на раждането
 • Бебето страда от липса на кислород (фетален дистрес) и раждането не е напреднало дотам, че да може безопасно да се използва форцепс или вакуум-екстрактор за изваждането му
 • Главата на бебето е твърде голяма за формата или размерите на таза и това няма да му позволи да се роди без големи затруднения
 • Липса на прогрес при раждането, когато контракциите са слаби и шийката не се разширява
 • Плацента превия – много ниско разположена плацента, която блокира изхода

Какво се случва:

Процесът е един и същи независимо от това какъв тип анестезия (упойка) се използва. В наши дни най-често ще получите спинална или епидурална упойка, които ви позволяват да останете будна, без да чувствате болка. Партньорът ви обикновено може да бъде с вас.

Хирургът първо прави разрез на корема и после на матката, малко над линията на окосмяването. Можете да усетите известно дърпане, когато изваждат бебето, което става понякога с ръце, а понякога  с форцепс. Пъпната връв на бебето се прерязва и клампира и ако всичко е наред и сте в съзнание, ще ви го дадат да го гушнете. След това се израждат плацентата и мембраните и ви зашиват. Да се извади бебето отнема само около 10 минути, а шиенето – около 30 минути.

Какво се случва след това:

В първите дни след секциото ще се чувствате много уморена – вероятно доста по-уморена отколкото след нормално раждане – и ще усещате болки. Мястото около раната ще е болезнено. Може да изпитвате дискомфорт поради газове – това е често срещано след всяка коремна операция.

Смехът и кашлянето създават неприятно усещане, тъй като оказват натиск върху коремната стена. Акушерката ще ви покаже как да поддържате белега, когато се смеете или кашляте, така че да избегнете болките. Носете дълбоко бельо, което стига до кръста ви, а не плитко, защото ластикът може да дразни белега. Ще ви предложат някакво обезболяващо, което е безопасно за вземане по време на кърмене.

Може да имате малък дрен, който събира кръвта, която иначе би се натрупала под белега. Обикновено той се сваля след 1-2 дни. В ръката ви е включена система, за да се компенсират изгубените при операцията течности. Първоначано няма да сте в състояние да ставате да пишкате и или ще ви е поставен катетър, или ще ви помагат да използвате подлога.

Шевовете ви може да са от вида, който просто се разтваря. Но може да са и от онези, които се махат впоследствие или пък индивидуални клипсове, които също се махат.

Вашите чувства:

Понякога жените се чувстват разочаровани, ако са родили с цезарово сечение. После, ако всичко с бебето е наред, се чувстват виновни, че са разочаровани… Хората около вас може просто да смятат, че се притеснявате за здравето на бебето и че не се вълнувате изобщо от начина, по който се е родило.

Но това бебето да е родено по този начин, а не от вас, може да ви накара да се чувствате все едно сте изпуснали нещо важно. Говорете за чувствата си с партньора си, с акушерката и с други майки, които са раждали с цезарово сечение. С течение на времето може да приемете факта, че нещата не са минали по план – както толкова други неща в живота. Да разберете защо се е наложило цезарово сечение може да ви помогне да погледнете на нещата в перспектива.

От друга страна може да приемате нормално това, че сте родили с цезарово и може изборът да е бил ваш.

Реакциите ви са лично ваши и уникални. Не позволявайте някой да ви казва какво “трябва” да чувствате!

превод от английски: Христина  Янева