Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Рискови фактори за безплодие

Рискови фактори, причиняващи безплодие

Възрастта на жената е един от най-важните фактори, свързани с репрудоктивната и възможност. Способността на яйчниците да произвеждат здрави яйцеклетки намалява с увеличаване на възрастта, като се повишава рискът от хромозомни аномалии и неуспешно закрепване за стената на матката. Вероятността за успешна бременност започва да намалява с навършване на 30 годишна възраст. Тогава тази вероятност е сравнително малка, но тя разко се увеличава около 37 - 38 година, а след 42 става критична. Поради значителната роля на възрастта на жената много лекари препоръчват за жени над 35 години, неуспели да забременеят след 6 месеца, да се извършат специални изследвания. Двойки под 35 години трябва да си направят подобни изследвания, ако след една година опити няма забременяване.

Други фактори като endometriosis или uterine fibroids играят много важна роля за репродуктивната способност на жената, въпреки, че много жени с тези заболявания раждат безпроблемно здрави деца.

Въпреки, че по-голямото количество от естрогена при жените се образува в техните яйчници, около 30 % от него се формира в мастните клетки. Тъй като нормалният хормонален баланс е основен фактор, влияещ върху репродуктивността, не е изненада, че при жени с наднормено или поднормено тегло се стига до безплодие. При наднорменото тегло, където нивото на мазнини в организма е от 10 до 15 % над нормалното може да се стигне до безплодие поради повишените нива на естроген, които влаят негативно на репродуктивната способност.

При поднормено тегло, където нивото на мазнини в организма е от 10 до 15 % под нормалното може да се стигне до спиране на репродуктивния процес. Това би могло да засегне:

  • жени болни от анорексия и булимия;
  • жени подложени на нискокалорична диета, особено ако техният менструален цикъл е нередовен;
  • вегетарианците също могат да имат проблеми поради липсата на необходимите им количества витамин В12, -цинк, желязо и фолиева киселина в храната;
  • активно спортуващите - бегачи на дълги разстояния, танцьори и др.

Начинът на живот също може да окаже влияние върху репродуктивната способност. Жени, които пушат 1 или повече кутии цигари дневно и тези, започнали да пушат преди 18 годишна възраст са изложени на голям риск от безплодие. Тютюнопушенето увеличава риска от раждане на мъртво дете или бебета с поднормено тегло. Мъжете пушачи имат сперма с по-лошо качество от непушачите. Пушенето на марихуана има силно негативен ефект както при жените, така и при мъжете.

Други фактори, оказващи негативно влияние върху репродуктивната способност са кофеина, алкохола и безразборните сексуални връзки.

Околната среда също може да окаже негативно влияние върху репродуктивността. Излагането на химическо въздействие, радиацията, химиотерапията, пестициди, както и силно електромагнитно или микровълново облъчване на мъжете, влиаят негативно на плодовитостта.

Стресът и емоционалните фактори могат също да намалят възможността за репродукция.

По материали на UCSF Fertility Group