Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Закаляване

Закаляване

Закаляването е процес, при който детето се поставя в такива условия на външната среда (по време на неговото бодърстване и сън), с цел да се увеличи устойчивостта на организмът му към резки промени на температурата, влагата, вятъра и слънце. В случай, че отглеждаме детето в идеална външна среда и то привикне към нея, дори и най-малката промяна на факторите (понижение на температурата, влажността или др.) ще се отразят неблагоприятно върху здравето му. Това съвсем не означава, че трябва да отглеждаме детето на тъмно, влажно и студено място.

Закаляването е подчинено на принципи, които трябва да се спазват стриктно, за да може всички наши усилия в тази посока да доведат до желаната крайна цел. То се извършва с помощта на основните фактори на външната среда – въздух, вода и слънце. За успешното закаляване трябва да включим въздействието на тези фактори върху детето последователно, силата на тяхното въздействие е необходимо да се увеличава постепенно и веднъж вече започнато закаляването би трябвало да е системно (всеки ден тези фактори да въздействат). Всичко това би следвало да бъде съобразено с индивидуалните особености и темперамент на Вашето дете.

Общи условия на закаляване

  • Към тях спадат условията на средата, в която детето живее. Тя трябва да осигурява спокоен сън и бодърстване. Детето би трябвало да се чувства комфортно – да не се поти или трепери.
  • Температурата на стаята е оптимална, когато е около 23 - 24 градуса, като колебанията, които детето може без проблем да понесе са в рамките на 2 - 3 градуса. По време на сън стайната температура би трябвало да е около 18 – 20 градуса. Имайте предвид, че момчетата са по-капризни към по-високата стайна температура. Те се чувстват по-добре и по-спокойни при малко по-ниски температура, в сравнение с момичетата. Това важи особено по време на сън. По-ниската температура по време на сън Ви гарантира спокойствие на Вас и детето – то не се върти, не плаче, а се е сгушило под завивката и спи спокойно и сладко.
  • Важна е и влажността на въздуха, чиято оптимална стойност е около 40 – 60 %. Високата влажност или обратно сухия въздух обикновено мъчат детето.
  • Важно за закаляването на детето и наличието на свеж въздух. Това налага всекидневно, често проветряване на помещението, в което се намира детето.

Разходките сред природата също осигуряват чист въздух. След раждането на бебето и прибирането вкъщи най-често задаваният въпрос е:

КОГА МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЕДЕ БЕБЕТО НА РАЗХОДКА?

Това е възможно след 15 ден, като обаче се има предвид, че температурата не трябва да е по-ниска от 12 и не по-висока от 25 градуса. За да е подготвено бебето за това изпитание е необходимо майката 3 – 4 дни преди това да го оставя на отворен прозорец (първо за около 3 – 4 минути, като постепенно се стигне до 10 – 15 минути).
През лятото престоят навън първоначално може да е около 1 – 1,5 часа до 6 месечна възраст на бебето, като след това може да достигне и до 3 – 4 часа.
През зимата този престой е възможен при температура над 12 градуса за около 30 минути за бебета до 6 месечна възраст, а за тези от 6 до 12 месеца престоят може да е за около 2 часа при температура не по-ниска от 5 градуса.

Закаляване с въздух – това са т.нар. въздушни бани. Те се правят, като детето постепенно се съблича в стаята в продължение на няколко дни, докато остане голо, но с чорапки на краката. Тези процедури могат да започнат от 3 месечна възраст на бебето. Първоначално по няколко минути, постепенно се увеличава с около 5 минути на всеки 5 дни, докато се стигне до 15 – 30 минути на ден. Температурата на стаята при провеждане на въздушните бани би трябвало да е около 23 градуса за бебета от 3 до 6 месечна възраст и около 22 градуса от 6 до 12 месеца на детето. През лятото тези бани могат да се правят навън под “шарена” сянка, но задължително на завет.

Закаляване с вода – това става чрез обтриване с мокра кърпа и обливане с вода. Може да започне след 3 месечна възраст на бебето. Обтриването става от коляното надолу като в началото температурата на водата е 36 градуса. Постепенно, през 5 – 6 дни температурата се понижава с 1 градус, докато се стигне до 26 градуса. Обливането на крачетата с вода може да започне след 6 месечна възраст, след като вече правено обтриване. Отново всичко трябва да е постепенно - температурата на водата в началото е 36 градуса и впоследствие се намалява до 28 градуса. Тези процедури се правят вечер, преди сън. След навършване на едногодишна възраст могат да се правят обливания с вода на цялото тяло.

Закаляване чрез слънце – слънчевите бани се правят през лятото след навършване на 3 месечна възраст. Температурата на въздуха трябва да е около 25 – 26 градуса. На слънце са излагат само ръцете и краката на бебето, главата задължително трябва да е на сянка. Предварително би трябвало да се нанесе крем със защитен фактор от UV- лъчите. Тук също би трябвало да се спазва принципа за последователността – първоначално престоят трябва да е около 1 минута, като през няколко дни се увеличава до 15 минути.

Времето, подходящо за слънчеви бани е до 10 – 10,30 часа и след 17 часа поради яркостта на слънчевите лъчи.

При температура около 25 градуса през лятото бихте могли да оставите бебето да спи навън, но това трябва да става на сянка и задължително на завет. При навършване на 6 месечна възраст бебето, което вече е свикнало с престоя на слънце, може да прави цялостни слънчеви бани. Постепенно се правят правят гръбно и коремно до около 5 – 7 минути задължително с нанесен предпазен слънчев крем. За бебета от 3 до 6 месечна възраст са около 10, а от 6 до 12 месеца – около 20.

Освен всичко това под действие на слънчевите лъчи в кожата на бебето се образува и витамин D, което е важно за профилактиката на рахита. Главата по време на тези бани задължително трябва да е на сянка!

Важен при закаляването е и начинът, по който ще обличаме детето. Трябва да не забравяме, че на бебето се чувства добре и комфортно, така облечено, че да не му нито прекалено топло, нито прекалено студено. Многото дрехи не могат да предпазят детето от настинка, а напротив – изпотяването в този случай е по-неблагоприятно за здравето му. Бихте могли да го обличате както правите това за себе си, като имате предвид, че на бебето му е много по-студено от колкото на Вас, затова е добре да предвидите с една дреха повече от Вашата, когато е студено.

Закаляването дава на детето здраве. То го прави по-издръжливо и достатъчно устойчиво на неблагоприятното въздействие на околната среда. Би трябвало да се има предвид, че само по себе си всяко дете е уникално, има индивидуални особености и закаляването в дадени случаи се подчинява на особени правила. Тогава е необходимо да се посъветвате с Вашия лекар и заедно да подходите към закаляването на детето.  

Д-р Виктория Доровска - Общопрактикуващ лекар