Търсене:

 

Начало > Специалисти > Дете > Защо някои деца завъртат стъпалата си навътре при ходене

Защо някои деца завъртат стъпалата си навътре при ходене

Много често след прохождането на детето родителите забелязват,че то завърта ходилата си навътре./Фиг.1/.Това обикновено става в периода от 1,5 до 3,5-годишна възраст. Родителите са много притеснени, защото смятат, че се касае за тежко заболяване или разстройство в двигателния апарат на детето. Всъщност става дума за отклонение в развитието на опорно-двигателния апарат, който за щастие не заплашва с инвалидност, но за нещастие не се “израства”, а в повечето случаи дори се задълбочава, ако не се вземат съответните мерки.Причините за това отклонение са следните:

  1. Хиперантеверзия на бедрената шийка – при раждането на човека шийката на бедрената кост е извита напред 40 до 45 градуса, в последствие тя намалява до12-15 градуса при зрелия човек. В случаите, когато тя остане на стойности по-големи от тези за съответната възраст, говорим за хиперантеверзия.
  2. Вътрешна торзия на тибията – това означава, че костта на големия пищял е “усукана” навътре.
  3. Метатарзус аддуктус – това е вродено заболяване, при което дългите кости на средното ходило са извити в хоризонталната равнина навътре.
  4. Плоскостъпие – при него горната скочна кост се завърта навън и избутва долния край на малкия пищял в задна посока. Природата на организма се стреми да възвърне нормалната позиция, при което се завърта целият крак навътре.

Завъртнето на крака навътре е по причина на един или комбинация от два или три от посочените фактори. Като изключим вродените отклонения в развитието, най-често придобито отклонение е хиперантеверзията на бедрената шийка, или по-точно нейното забавено завъртане в нормална позиция. Вродените отклонения са по причина на положението на плода в майчината утроба /Фиг.2/, а забавянето на развитието на бедрената шийка е по причина на някои порочни позиции на детето като спане по корем /фиг.3/ и сядане като “жабче”. /Фиг.4/.
 

При всички случаи е добре да се консултирате с опитен ортопед още при първите съмнения за отклонения в походката на детето ви, за да се вземат необходимите мерки.
 


 

Фиг. 2 

 Фиг. 3

 

Фиг. 4

Д-рЯнаки Янакиев - Ортопед-травматолог

Д-р Янакиев завършва медицина през 1987 г. във ВМИ  "И.П.Павлов ". Специализира oртопедия и травматология при проф. Р.Иванов в Ст.Загора; проф. Ж..Желев  в Пловдив и проф.Владимиров в София. Завършва специализацията си през 1993 г.В момента е старши лекар на Първа ортопедия при  МБАЛ " Пловдив" АД /бивша Окръжна болница/. Член е на POSNA - северноамериканското дружество на детските ортопеди, ORTOPOD - дружеството на англоговорящите ортопеди, ORTOPEDIA - на испаноговорящите ортопеди, INDIAORTHO - на индийските ортопеди, TURKORTHOPOD- на турските ортопеди.