Търсене:Баба, дядо и внуче
Независимо дали баба (дядо) са наблизо...

Позитивно родителство
Като родители, основната ни роля е да даваме пример...

Играта: развиващ фактор
В нея и чрез нея главно се усвоява обществения опит...

Как да правим сполучливи фотографии на бебетата и децата
Голямо предизвикателство е да се направят добри снимки на толкова подвижни субекти, като децата...


Специалисти - бебе

След раждането детето попада в съвършено нови условия на живот, поради което му е необходимо време да се приспособи към новите условия. Ето защо се наблюдават някои прояви на адаптация, които често притесняват родителите

повечеКак да посрещнем бебето вкъщи
Семейните грижи и вълнения около раждането на бебето започват няколко месеца преди постъпването на майката в родителния дом. Проблемите основно са свързани с почистването и хигиенизирането на жилището, подреждането на стаята на новороденото, мебелировката, постелни принадлежности, бельо и пелени и т.н.

Анатомофизиологични особености на детския организъм

Проучвания върху физиологичните особености на ЦНС на детето в различните възрастови периоди показват, че тя се отличава не толкова с морфологична, колкото с функционална незавършеност в сравнение с възрастния индивид.

По-близко до сърцето
Оказва се, че много хора се занимават професионално с ползата от носенето на бебето и, ако щете, дори и възможната вреда от недостатъчното носене!

Изследване и преценка на безусловните двигателни рефлекси
Целта на изследването е да се определи двигателната възраст на детето. При изследването и преценката на безусловните двигателни рефлекси е необходимо детето да е спокойно. Самото изследване не се прави преди часовете, в които то почива и е изморено.

Двигателно развитие на кърмачето
Движенията на кърмачето се делят на вродени и придобити.

Схема за наблюдение
Скъпи мами и татковци, не забравяйте, че всяко дете си има свой темп на развитие! Не сравнявайте детето си с връстничето, с което играете в парка, не се уповавайте и на всяка срещната схема или таблица за наблюдение.

Особености на масажа в кърмаческа възраст
Всяко здраво дете трябва да започне с масажа и гимнастиката от възраст 1,5 - 2 месеца. До тогава неговият организъм се приспособява към условията на външната среда.

Примерни комплекси за масаж и гимнастика в кърмаческа възраст:

* 1,5 - 3-ти месец

* 3-ти – 4-ти месец
* 5-ти - 8-ми месец
* 9-ти -12-ти месец


Още за памперсите
Памперсите абсорбират (попиват) урината при напикаване и предпазват кожата от дразнене, възпаление и подсичане (интертриго).

Как да направим престоя на детето в болница по-лек
Приемането в болница за всяко дете, а и за родителите му също, е много неприятно и тежко преживяване.

Грижи за недоносени бебета
За недоносеност на дете се говори, когато е родено преди 37-та гестационна седмица. За критерий се използва и телесното тегло, въз основа на което се различават четири степени.

Нервно-психическо развитие на децата от 0 до 3 годинки
Висшата психична дейност е функция на централната нервна система, която при новородените и малките деца е незавършена в своето морфологично и функционално развитие.

Първа помощ - Част I
Жълтеница след раждането: Среща се като адаптация към новия извънматочен начин на живот на бебето или като изява на болестно състояние при кръвно-групова несъвместимост между майката и детето.

Първа помощ - Част II
Запек: Кое състояние е запек - отделянето на твърди, оформени изпражнения, които детето изхожда с усилие и е неспокойно. Не се заблуждавайте от честотата на изхожданията за денонощие. Те не определят дали детето Ви има запек или не, а консистенцията на изпражненията.

Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст
Този отпуск със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители. Условието е съответното лице да работи по трудово правоотношение.

Закаляване
Закаляването е процес, при който детето се поставя в такива условия на външната среда (по време на неговото бодърстване и сън), с цел да се увеличи устойчивостта на организмът му към резки промени на температурата, влагата, вятъра и слънце.

Плуване за бебета
Ранните занятия във вода с новородени и кърмачета съвсем не са някакво временно модерно увлечение.

Плуване за бебета” – какво е това?

За да добием правилна представа за занятията с бебето във вода, трябва да се абстрахираме от представата ни за плуването като спорт или като способност да преодолееш самостоятелно поне 25-30 метра разстояние, или да се задържиш сам на повърхността на водата 10 мин. или половин час.

Захранване
Захранването е процес на постепенно подаване на организма на полутечни храни (пюрета, каши), като по този начин се замества млякото.

Проблемът непоносимост към млякото
Проблемът се изразява в непоносимост на детето към кравето мляко. Тази непоносимост е насочена към белтъка на млякото и води до кожни обриви, храносмилателни смущения и други

Защо спрях да кърмя?
Колко от вашите познати кърмят децата си? Колко от бебетата на познатите ви са кърмени до 3 месеца? А до 6? Виждали ли сте ходещо дете, което суче?

Педиатърът ми каза...
Съветите, които противоречат на всякаква логика и пречат на успешното кърмене, започват още от родилните домове.

Двигателно развитие на бебето
Повдига главата най-малко на 45 градуса. Тя може да бъде задържана така повече от 10 секунди, при това тя се поклаща видимо в двете страни.

Вродено изкълчване и недоразвитие на тазобедрените стави
Всеки бъдещ или настоящ родител трябва да знае,че в повечето случаи децата се раждат с напълно здрави тазобедрени стави, но поради неправилно повиване тези стави биват изкълчвани.

Детска церебрална парализа
Ние не знаем причините за повечето случаи на ДЦП. Ние не сме в състояние да определим кои фактори причиняват ДЦП в случаите на вродена парализа.

Как да отгледаме здрави и красиви крачета на детето?
Отглеждането на здрави кости започва още от ембрионална възраст. При раждането бебето няма напълно оформени стави. Костната структура е хрущялна. Това е необходимо, защото само така процесът на раждането е с минимален риск за детето и майката –бебето се деформира и огъва според родовите пътища.

Как да правим по-сполучливи фотографии на нашите бебенца и деца
Голямо предизвикателство е да се направят добри снимки на толкова подвижни субекти, като децата, но може да бъде голямо забавление за всички участници (дори и за тях) и отделеното време да си заслужава.