Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Как да направим престоя на детето в болница по-лек

Как да направим престоя на детето в болница по-лек

Приемането в болница за всяко дете, а и за родителите му също, е много неприятно и тежко преживяване. В повечето случаи децата запазват спомена от болницата , колкото и малки да са били,  у тях се поражда чувство на несигурност. Ето защо е крайно необходимо във всяка болница да има специалисти-психолози, които да помогнат както на детето, така и на родителя, да изживее този период по- леко. Но за съжаление у нас тази практика не е разработена.

Тук искам да споделя опита си като медицинска сестра, работила в детска хирургия.

Ето няколко съвета, които мога да ви дам:

 1. Вземете със себе си най-любимите играчки на детето и много книжки с картинки. Така ще можете да запълните времето с четене, игри и разглеждане.
   
 2. Говорете на детето за манипулациите, които му предстоят, като му ги представяте като приказки с различни герои: мечо, зайко-байко, принцове и принцеси. Така, като дойде моментът на манипулацията, детето няма да се страхува от неизвестното, което му предстои. Но никога не го лъжете, че няма да го боли, за да не загуби доверието си към вас.
   
 3. Би било хубаво да си осигурите бяла престилка. Така, хем няма да цапате дрехите си, хем ще предпазите малко детето от външните микроби, а най-важното е, че детето няма да се плаши от лекарите и сестрите, когато влизат в стаята, тъй-като ще е свикнало с вашата бяла униформа.
   
 4. Ако детенцето е по-малко, старайте се много да го гушкате и милвате (стига състоянието му да го позволява). Пейте му много песнички, стойте максимално близо дo него, така че да може да ви вижда всеки един момент.
   
 5. Постарайте се да сте в добри отношения с персонала, винаги питайте, ако имате неизяснени въпроси, но не се притеснявайте, ако не получите задоволителен отговор. Информация за здравето на детето ви имат право да ви дават само старшата сестра и лекарите.
   
 6. Опитайте се да намерите и общ език с другите майки от отделението, те биха могли да ви успокояват, когато сте най-притеснени.
   
 7. Колкото и да сте близки с персонала, съветвам ви да не присъствате при манипулациите на вашето дете. Дори се постарайте да сте по-далеч, за да не чувате жалния му плач, тъй като не бихте могли да му помогнете с нищо. Напротив, даже ако сте до него, то още повече ще се разстройва, защото ще търси от вас помощ и закрила, а няма да сте в състояние да му я дадете. Веднага след манипулацията обаче бързо го гушнете и успокойте. Отново му разкажете приказката за болното мече, което е оздравяло благодарение на „чичо Доктор”.
   
 8. Опитайте се да мислите възможно най-малко за болестта на детето, а мислете повече за това как да го ангажирате с приятни занимания, за да се зареди с положителни емоции.  Така времето ви ще мине с по-малко притеснения.
   
 9. Попитайте персонала дали е разрешено да има в стаята на детето касетофонче, на което да пускате тихо нежна и приятна музика през свободното време.
   
 10. Старайте се стаята да е винаги добре осветена, нека влизат слънчевите лъчи при детенцето.

Не винаги персоналът има време за занимания с децата, ето защо наистина е най-добре да сте при детето колкото се може повече време. Но има и случаи, когато не е позволено да се седи при детето. Тогава най-добре е да намерите някой близък, който да ви помага в изморителното чакане пред кабинетите. Внимавайте детето да не усети вашето притеснение, за да не се уплаши още повече от новата обстановка.
Несъмнено престоят в болница е труден и тежък период за всяко дете, но нашето родителско, грижовно внимание би могло да помогне този период да премине по-леко.

Нека децата ни бъдат обградени с много любов и чувство за сигурност.

Дора Давидова - медицинска сестра 

Родена през 1978  г. в гр. София.
Образование:
Завършила средното си образование в гр. София, 22-ро училище, с профил: биология – химия, през 1996 г.  Медицински колеж – София през 1999г.

Професионален опит: Работила, като медицинска сестра в кърмаческа хирургия „Пирогов”, през 2000 г. Детегледачка  –  2000-2002г. В момента - отпуск по майчинство.