Търсене:


Начало > Специалисти > Въпроси & Отговори  > Вапроси&Отговори - д-р Николай Славов

В:Здравейте, д-р Славов. На 45 г. съм - от 5 г. нямам цикъл, имам малка киста на гърдата и матка с нормални размери с ендуметриум, субсерозен възел 2,2. Вземам Бизогама 1/2 от 5мг. Моля Ви, помогнете ми да взема решение относно приема на Активел или ми препоръчайте хомеопатично лечение подходящо за моя тежък климактериум. С. В.
О:
Здравейте С.! Бих Ви посъветвал да опитате с Цимидона - х 1табл./дн. за около 18 месеца. Препаратът има естрогеноподобно действие, без да е хормон, т.е. може да го употребявате без рискове от нежелани странични ефекти, вкл. и върху гърдата, миомния възел и маточната лигавица. Всичко добро!

В:Добър ден, бих искала да задам въпрос относно месечния ми цикъл. Вече два месеца поред ми идва 2 пъти, втория път нормално беше течението само през първия ден, после ми спря за 2 дни, след това отново имах течение, но много слабо и с кафеникав цвят. Направих си тест за бременност, но той беше отрицателен. Каква може да е причината за това? Благодаря ви предварително! П. Г.
О:
Здравейте П.! При отрицателен тест за бременност, няма основания за притеснение. Не се налага преглед или допълнителни изследвания. Най-вероятно се касае за преходно хормонално нарушение. Ако обаче, подобен проблем е налице и при последващите менструации е редно да се обърнете за преглед при гинеколог. Всичко добро!

 В:Здравейте, искам да задам един въпрос. Идва ми на 30-31 ден и този месец имам кафяво течение, отначало беше розово и после стана кафяво и така три, четири дни и после спря.  Каква може да е причината? М. А.
 О:
Здравейте М.! Най-вероятно се касае за преходно хормонално нарушение, но все пак...не съм екстрасенс. За точен отговор е добре да се консултирате с гинеколог, но не виртуално. Всичко добро!

 В:Здравейте, Д-р Славов! Първият ден от последния ми менструален цикъл беше на 25 март, бременност има, дните в които съм имала полов контакт са 05.04, 09.04 и на 18.04. В коя седмица трябва да съм в момента? А. П.
 О:Здравейте А.! При редовен менструален цикъл, в момента сте в 7-ма г.с. Най-вероятно бременността е настъпила след контакта на 09.04. Лека и успешна бременност!

 В:Здравейте д-р Славов, когато бях в 24 г.с., гинеколожката забеляза дефект на плода. Ходихме на консулт тук във Варна при двама доктори, като единият каза, че наистина има съмнения, а другият каза да не бързаме и да отида на консулт след 1 месец. Но д-р Кирчева и д-р Ковачев бяха много притеснени понеже според тях става дума за куполовиден череп и ме изпратиха при д-р Мазнейкова в София. Когато ме прегледа и самата д-р Мазнейкова, каза че ще родя здраво момиченце. А помежду другото и размерите на главичката изоставаха с 2 седмици. Сега съм в 30 г.с. и размерите сега са 27 г.с., корем 28 г.с. и бедро 29 г.с. С. К.
 О:
Здравейте С.! Разбирам притесненията Ви, но мнение мога да Ви дам, ако извърша ехографско изследване на плода. Всичко добро!

 В: Кажете ми, моля, ако съм имала аборт преди години - нужно ли е да се изследват нк- клетките/т.н.имунологичен тест/ преди ин витро процедурата - не ми бе назначен такъв преди 3-те инсеминации, освен имунологичен, но това не е същото. М. Д.
О: Здравейте М.! Възможно е, но не е наложително - по принцип не влиза в утвърдените протоколи. Успех!

 В:Здравейте, цикълът ми е редовен и с приятелят ми правихме секс 2 дни след като ми беше свършила менструацията за месеца. Презервативът се скъса и взех хапче за спешна контрацепция Ескапеле 30 часа след това. От тогава имам силни болки в кръста. Възможно ли е това да е страничен ефект от хапчето? Благодаря предварително за отговора. Е. С.
 О:Здравейте Е.! Не, не е възможно. Всичко добро!

 В:Здравейте д-р Славов! Със съпруга ми сме женени от 6 години. До сега не сме опитвали сериозно да имаме бебе. Проблемът е в това, че той от известно време не получава ерекция. Консултира се с лекар-сексолог, който му е казал, че проблема е психологичен. Все пак бих желала да попитам за вашето мнение - как да се справим с проблема, защото много искаме да имаме бебе. Благодаря Ви предварително за отделеното време! Ц. И.
 О:Здравейте Ц.! Опасявам се, че трудно бих могъл да Ви помогна, тъй като проблемът е извън рамките на моята специалност. Бих Ви препоръчал и консултация с андролог. Всичко добро!

 В:Здравейте, на 44 години съм. След осем дневен прием на оргаметрил /по 1 табл. дневно/за регулиране на цикъла /миналия месец се появи на 19 ден/, на третия ден след спирането започна нормална менструация, която обаче продължи само 2 дни, като на втория ден вече беше под формата на кафеникав секрет и започнаха болки в яйчниците и подуване на корема, също така прилошаване, което беше много ясно изразено на 3 ден от началото на новия оскъден менструален цикъл. Преди около 2 седмици ходих на преглед с цитонамазка /група 1/. А. А.
 О:Здравейте А.! Бих Ви препоръчал Дуфастон по схемата 2х1табл/дн. за 10 дни, започвайки на ХІV-я ден от идването на мензеса, за период от поне 6 месеца. Цикълът ще се стабилизира и няма да има странични ефекти. Всичко добро!

 В:Д-р Славов, на 12.05 ми гориха раничка на шийката на матката. Сега е вече 10 ден и имам някакво обилно течение, което първо беше само леко розово, а сега има и кръв, боли ме и корема ниско долу. Моля ви да ми дадете отговор дали това е нормално при такава манипулация... Благодаря! И. К.
 О:Здравейте И.! След обгаряне на "раничка" на шийката е нормално да се появи към 3-4 ден след манипулацията вагинално течение. Обикновено е жълтеникаво-кръвенисто, понякога и по-обилно. Предполагам, че колегата Ви е предупредил за това, както и да се въздържате от секс за около две седмици. Всичко добро!

 В:Здравейте! Януари месец се наложи да пия ескапеле, но след това ми дойде с 2-3 дни закъснение, но този месец (май), преди да ми дойде имах кафеникаво течение, реших че е нормално преди цикъл, но около седмица след него, течението отново се появи, възможно ли е да се дължи на стрес или нещо по-сериозно? Благодаря! Я. Д.
 
О:Здравейте Я.! Проблемът не е свързан с употребата на ескапеле през м. януари. Бих Ви посъветвал, да се обърнете за преглед, особено, ако кървенето продължава. Всичко добро!

В: Здравейте Д-р Славов, имам следните проблеми, ако може да ми дадете отговор. 1.Лекувах се от гъбички и всичко премина нормално, но след полов контакт със съпруга ми се появи нещо от рода на "пресечена извара". Възможно ли е да е имал полов контакт с друга жена, каква е причината? 2. След притеснение възможно ли е да не ми дойде цикълът при положение че съм имала до момента редовен? Един ден преди датата започна не менструално кървене(кафеникаво) и след това нищо? Благодаря Ви! Д. И.
 О:Здравейте Д.! Описаните симптоми са белег на гъбична инфекция. Възможните причини са: неадекватно или недовършено лечение, непроведено лечение при съпруга /много често не се назначава лечение за партньора, което е грешка/. За другата възможна причина - съжалявам, но не съм ясновидец. Относно цикъла - ако е протекъл нетипично или закъснява повече от десет дни, необходим е преглед при гинеколог. Всичко добро!

В: Здравейте, през 2005 г. ми се наложи да направя аборт, но след това цикълът ми се промени -  стана по оскъден. Чета, че една от причините за това е слепване на стените на матката и затова искам да Ви попитам от практиката си да кажете, ако е така, какви са ми шансовете да забременея. Д. Б.
 О:Здравейте Д.! Състоянието за което се съмнявате, се нарича синдром на Ашерман, но при него мензис няма, тъй като стените на матката са "слепнали" след интервенцията. Не смятам, че при Вас има основания да се подозира тази патология, т.е. не се притеснявайте, а действайте по въпроса! Успех!

В: Здравейте, имам проблем – запушена ми е лявата тръба и имам поликистозни яйчници. Казаха ми, че по нормален път не мога да забременея. Възможно ли е да стане чудо? П. Т.
 О:Здравейте П.! В медицината, както и в живота, всичко е възможно. Все пак, не разчитайте на чудеса. Уточнете състоянието си при специалист по стерилитет и последвайте неговите препоръки. Желая Ви успех!

В: Здравейте, бих искала да попитам следното. Аз съм на 31 години и от година и половина взимам Дуфастон поради ниско ниво на прогестерона в долната допустима граница. Схемата е по 2 таблетки от 11 до 25 ден. Беше ми обяснено, че това е поддържаща доза прогестерон, която добавяме на организма, а и за по-добро узряване на лигавицата на матката. И не пречело на забременяване. Бих искала да попитам тази схема пречи ли наистина? Вярно ли е, че Дуфастон се приема само след овулация? Може би трябва да променя схемата, тъй като искам да забременея? Само да добавя, че в случай, че искам по-бързо да забременея ми беше предписан Клостилбегит от 5 до 9 ден и после Дуфастон от 9 до 16 ден. Какво е Вашето мнение? Благодаря Ви предварително! М. Д.
 О:Здравейте М.! Не ми е в стила да коментирам предписанията на колеги, а и не познавам Вашия случай, но ми се струва, че няма да сгреша, ако Ви дам следния съвет - сменете си гинеколога. Успех!

В: Здравейте, д-р Славов! В момента съм 33 г.с и плода ми тежи 1640гр. Това нормално ли е, защото чета коментари, че плода в тази седмица е по-голям. Ще съм Ви благодарна, ако ми дадете изчерпателен отговор. Е. Д.
 О:Здравейте Е.! В 33-та г.с. средната стойност на нормата е около 2000гр., а долната граница на нормата е около 1600гр. За съжаление, от едно измерване не е редно да се даде заключение каква е причината. За да се изясни, дали се касае за изоставане в развитието на плода или забременяването е настъпило около две седмици по-късно, трябва да се проследи нарастването на плода в динамика, както и да представите на Вашия гинеколог данни от ехографско изследване преди 20-та г.с. Разбира се, не трябва априори да се изключи и грешка при измерването на плода. Всичко добро!

В: Здравейте д-р Славов! Въпросът ми е следният – преди 2 месеца ме оперираха, тъй като направих спонтанен аборт и събирах кръв в корема. Каква е възможността да се получат сраствания след операцията и пречат ли те на следваща бременност? Благодаря ви предварително! Р. И.
 О:Здравейте Р.! От Вашето писмо не става ясно, по каква причина след спонтанен аборт сте "събирали кръв в корема" и се е наложила операция, както и какво е направено по време на операцията. Относно срастванията - практически след всяка коремна операция е възможно да се получат сраствания в коремната кухина, като рискът е по-висок при големи по обем интервенции, неспазване на хирургическите правила, наличие на кръв в корема, поставяне на дренажи, възпалителни усложнения след операцията и т.н. За съжаление, няма как да Ви дам отговор на въпроса. Всичко добро!

В: Здравейте д-р Славов. Обръщам се към вас с надежда. Направих 5 спонтанни аборта, като последния ми бе преди 1 година малко, преди него най-накрая ме насочиха за по сериозни изследвания – имунологични, генни който бяха в норма. При последната бременност ми бяха направени вливания на препарата (дано не го сбъркам) Имуновенин и с ежедневно биене на инжекция Фраксепарин, но уви и това не даде резултат, отново в края на 2 месец бях с мъртъв плод. Има ли някаква надежда? Има съмнение за фосфолипиден синдром, но нищо повече не ми казват, това което чувам е „Другият път дано имаме късмет!“ Докога? Благодаря предварително! С. К.
 О:Здравейте С.! Задължително трябва да е ясно има или не данни за фосфолипиден синдром. По провежданата терапия при последната бременност, предполагам, че отговорът е да. За съжаление, дори и при правилно провеждана терапия, благоприятният завършек на бременността не е гарантиран. Бих Ви посъветвал преди следваща бременност да повторите изследванията за антифосфолипиден синдром и при доказан такъв, да се обърнете към специалист по въпроса, за назначаване на антитромбоагреганти преди забременяването. Желая Ви успех!

В: Имам поликистозни яйчници, направиха ми операция/лапароскопия/ преди два месеца, но още не съм забременяла. Какво ще ме посъветвате да направя? Нямам запушени тръби, в момента само фолиева киселина вземам. С. Т.
 О:Здравейте С.! Бих Ви посъветвал активно да използвате следващите 4-5 месеца, тъй като благоприятният период за забременяване след операцията е в рамките на 6-7 месеца. Добре е да проследите има ли все пак овулация /вагинална ехография, хормонална диатностика/. Всичко добро!

В: Искам да попитам, преди 2 седмици направих аборт по желание и ми предписаха хапчета "Нолицин", пиех ги докато ми казаха, но сега пак имам този апетит да ям, газове, сексуално желание, чувствителност и често ходене до тоалетната, както когато бях бременна. Това нормално ли е? И сега след аборта кога е възможно да забременея, когато си възстановя цикъла или да изчакам няколко месеца? Казаха ми, че непосредствено след аборт най-лесно сее забременява, вярно ли е? Ще очаквам Вашите отговори! Т. С.
 О:Здравейте Т.! Предполагам все пак, че бременността е прекъсната. Ако обаче, първият цикъл след прекъсването закъснее с повече от 7 дни - обърнете се за преглед. Нова бременност е желателно да планувате не по-рано от 3 месеца след аборта. Всичко добро!

В: Здравейте! Искам да ви попитам "цветна снимка " и хидротубация едно и също ли е? Ако при обикновената спермограма всичко е наред, но пак няма забременяване, трябва ли да се направи разширена спермограма? Д. П.
 О:Здравейте Д.! Цветната снимка /ХСГ/ е рентгеново изследване с контраст, даващо ясен и точен отговор за структурата на маточната кухина и проходимостта на тръбите. Хидротубацията е с много ниска диагностична стойност и в съвремието се използва обикновено след оперативна корекция върху маточните тръби. Разширената спермограма е с по-добра диагностична и прогностична стойност от обикновената, но е необходимо да се направи едва когато е изяснено Вашето състояние - т.е. не е открита причина за стерилитет при Вас. Успех!

В: Д-р Славов, искам да ви попитам как се лекува гинеталният херпес? Партньорът ми имаше обикновен херпес около устата и при орален полов контакт сигурно ме е заразил. Това значи ли, че пренасям инфекцията на този херпес и ако е така, как да се лекува? Моля ви за отговор. Благодаря! Х. Л.
 О:Здравейте Х.! Не, не означава. Бих Ви посъветвал, при съмнителни симптоми за генитален херпес - смъдене, дискомфорт, болка, зачервяване, малки мехурчета в областта на външните полови органи, веднага да се обърнете към гинеколог. Това ще даде възможност за диагностика и правилно лечение. Всичко добро!

В: Здравейте д-р Славов, бих искала да ви попитам следното – бременна съм в 4-ти месец и ходя на консултация в П. Досега гинеколожката ми е пускала само едни изследвания на кръв и урина, а един път на ехограф, но не знам дали плодът се развива нормално. Какви изследвания е нужно да бъдат направени за този срок на бременността, а имам и болки ниско долу в корема. Това притеснително ли е? Благодаря предварително! Л. С.
 О:Здравейте Л.! Изследванията, които са необходими, са доста повече от направените Ви. Бих Ви посъветвал да смените гинеколога си. Всичко добро!

В: Здравейте докторе! Искам да ви попитам, след като правихме месеци подред неуспешни опити направихме хормонални изследвания се оказа, че прогестеронът ми е малко нисък (менструалния ми цикъл е много нередовен).  Въпроса ми е дали има проблем да забременея? И. П.
 О:Здравейте И.! Невъзможно е да Ви дам точен отговор виртуално. Бих Ви посъветвал да се обърнете към опитен гинеколог или специалист по стерилитет. Успех!

В: Здравейте д-р Славов, бременна съм в 14 седмица. Въпросът ми е кога е най-подходящото време за 4D ехография и за биохимичен скрининг.? Имах две мнения по въпроса. От един лекар за 12 г. седмица, и от друг, че тогава е още твърде рано и е най-добре да се направят в 22 г. седмица. На 33 години съм. Моля за вашето мнение. Благодаря ви предварително! Д. С.
 О:Здравейте Д.! Ранният скрининг се провежда в периода 11-13-та г.с., късният - 15-20-та г.с., т.е. при Вас за ранния е вече късно. Относно 4D ехографията - не бих казал, че има голяма диагностична стойност /с това доста се спекулира/. Качествен 2D ехограф и опитен ехографист могат да свършат доста по-добра работа, имам предвид прецизното ехографско изследване на плода - т.н. фетална морфология, която се извършва в 20-22-ра г.с. Ако държите на 4D ехография, то най-подходящият интервал е 23-25г.с. Всичко добро!

В: Скоро си изгубих дествеността. Имам така нареченото бяло течение от няколко години вече. Досега не сам ходила на гинеколог. Въпросът ми е много личен и моля за дискретност -   нормално ли е след третия път да продължава да ми тече кръв и ако не е нормално трябва ли да посетя гинеколог? М. Д.
 О:Здравейте М.! При всички случаи е добре да посетите гинеколог. Прегледът ще установи причината за проблема, както и вида на течението и ще бъде назначено необходимото лечение. Всичко добро!

В: Здравейте. На 29 г. съм, приемам Ясмин от 8 месеца. Обикновено имам кафеникаво зацапване 1-2 дни преди кървенето, което знам, че е нормално. Но последния месец това зацапване беше около 6-7 дни. Възможно ли е, причината да е в таблетките и това, че не ги приемам всеки ден в точно определен час? Благодаря предварително! Р. Б.
 О:Здравейте! Хормоналните контрацептивни таблети трябва да се вземат регулярно, приблизително по едно и също време. В противен случай, често е налице подобно зацапващо течение. Ако при редовен прием на таблетите симптомите продължават, то тогава трябва да се смени препаратът, задължително след гинекологичен преглед. Всичко добро!

В: Здравейте Д-р Славов. На 31 год. съм, от няколко месеца насам имам лека болка и напрежение в областта на гърдите . При овулация чувствам болка в яйчниците, подуване и твърдост на матката, от там на целия корем. Менструалният ми цикъл досега е редовен .Ще Ви бъда благодарна да ме насочите на какво се дължи това? В. В.
 О:Здравейте В.! Най-вероятно се касае за т.н. пременструален синдром. Бих Ви посъветвал, да се обърнете за преглед - това ще даде възможност да се уточни диагнозата и се назначи адекватна терапия. Всичко добро!

В: Здравейте, Д-р Славов, искам да ви попитам нормално ли е в 6 г.с. да не се вижда плоден сак при преглед с вагинален ехограф. Много ми е притеснено, а на нов преглед съм чак след седмица. И също ако не е нормално на какво може да се дължи? Предварително благодаря. Много професионални успехи и за в бъдеще! Б. Н.
 О:Здравейте Б.! При нормален менструален цикъл в 6-та г.с. не е нормално, да не се вижда плоден сак. Възможни са следните варианти - липса на бременност /направете тест за бременност/; извънматочна бременност - обикновено се локализира ехографски към 7-8-ма г.с.; по-късно настъпила бременност, поради по-късна овулация. Възможно е и наличие на ранна бременност спряла развитието си в твърде начален етап - т.е. преди да стане възможна ехографската й визуализация. Бих Ви посъветвал търпеливо да изчакате 7-10 дни от предходния преглед, сутринта преди прегледа направете нов тест /с първата сутришна урина/ и...късмет. Всичко добро!

В: На 20.05.2009 направих аборт след като се установи, че плодът е мъртъв. Ходих на преглед след като ми спря кървенето и ми казаха, че всичко е нормално, изписаха ми и противозачатъчни. Дойде ми първият цикъл на 16.06.2009, започнах да пия противозачатъчните, но вече 8 ден не ми спира. Трябва ли да отида пак на преглед или е нещо нормално? М. С.
 О:Здравейте М.! Ако не сте пропускали таблета, не е редно да има кървене. Ако ситуацията е такава, необходим е нов преглед. Всичко добро!

В: Аз съм на 21 години и не ми идва от почти 2 месеца. Направих си 2 теста за бременност и бяха отрицателни, но какви може да са причините и възможно ли е освен ако не съм бременна да ми има нещо друго? Г. И.
 О:Здравейте Г.! Причините не са една или две, правилно ще бъде да посетите Вашия гинеколог. Всичко добро!

В: На 11.11.2008г ми гориха раничка, от тогава всеки месец 10 дни преди цикъл имам кърваво-кафяво течение. На какво може да се дължи? Преди горенето не съм имала този проблем. С. С.
 О:Здравейте! Извършената процедура не би трябвало да има отношение към оплакванията Ви. Смятам, че вместо да гадая за възможните причини, по-добре е да посетите гинеколога си. Всичко добро!

В: Д-р Славов, имам две неуспешни бременности - едната в 9 месец увита пъпната връв. Втората в 6 месец с отлепване на цялата плацента и вътрешен кръвоизлив. Какво трябва да направя и ще мога ли да родя живо дете или да се отказвам? Благодаря ви предварително, на 28 години съм! А. С.
 О:Здравейте А.! Няма причина да не доносите следваща бременност и да родите живо и здраво дете. Необходим е единствено стриктен контрол по време на бременността и адекватна реакция от колегите на възможни отклонения в протичането й. Желая Ви успех!

В: Здравейте, на 35 години съм и си направих тест за бременност, който е положителен. Имам вече едно дете, през този месец съм взимала Пивотрил 0,5 по едно хапче на ден. Моля ви, кажете дали има риск за плода? Благодаря предварително! Д. П.
 О:Здравейте Д.! По принцип, в ранен срок на бременността - до 5-та г.с., факторите с възможно увреждащ ефект върху оплодената яйцеклетка /вкл. медикаменти/, действуват по принципа "всичко или нищо" - т.е. тотално засягане с последици спонтанен аборт, "кухо яйце" или миссед аборшън, или липса на каквито и да са неблагоприятни последици. Бих Ви посъветвал, да запазите бременност, като задължително развитието й се наблюдава в динамика ехографски, да проведете ранен и биохимичен скрининг за вродени аномалии. Всичко добро!

В: Здравейте, доктор Славов. Този месец цикълът ми беше много бледо розов и само когато ходих до тоалетна ту имаше бледо розово, ту нямаше, на втория ден съвсем малко и на третия вече беше спрял. А базалната ми температура сутрин е 36,7,а вечер от 37,8 до 37,9,зърната на гърдите ми се промениха, станаха тъмно кафяви. Моля Ви, докторе, кажете ми мнението си ,на какво се дължи това, има ли по не малка възможност да съм бременна? Благодаря предварително. Е. М.
 О:Здравейте Е.! Необходимо е да направите тест за бременност с първа сутрешна урина - ако е положителен - налице е бременност. При отрицателен тест, най-вероятно се касае за хормонално нарушение - посетете гинеколог за уточняване на причината и назначаване на евентуална терапия. Всичко добро!  

Д-р Николай Славов - Акушер-гинеколог

Д-р Николай Славов е роден на 05.09.1955 година в град Пловдив, където завършва средно образование. Медицина следва във ВМИ - град Плевен и се дипломира през 1982 година. Започва работа като акушер-гинеколог в град Долни Дъбник. От 1983 година е асистент в Катедра "Акушерство и гинекология" - ВМИ - град Плевен, където работи и до момента като главен асистент във II-ра Акушерска клиника.