Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Особености на масажа в кърмаческа възраст

Особености на масажа в кърмаческа възраст

Всяко здраво дете трябва да започне с масажа и гимнастиката от възраст 1,5 - 2 месеца. До тогава неговият организъм се приспособява към условията на външната среда. Масажът и гимнастиката на всяко дете се назначава строго индивидуално, като при това се отчита здравословното състояние на детето, нивото му на развитие и двигателните му умения. С масажа на детето може да се започне още след 3 - 4 седмица от раждането му, а с гимнастиката малко по-късно – 6 - 8 седмица.

Не бива да се забравят временните противопоказания за извършване на масаж и гимнастика. Това са всички остри заболявания съпроводени с висока температура. Като такова се явява и отрицателната реакция на детето към провежданото занимание. Тя може да се дължи на чувството за глад, болка в корем или на студените ръце на провеждащия процедурата. Ако не се успее да се премахне причината за отрицателната реакция се препоръчва преустановяване на процедурата. Не бива да се работи с плачещо дете!

Не трябва да се прави масаж и гимнастика при заболявания на кръвта, процес на активна туберкулоза, рахит – тежка степен, а така също и при кожни заболявания.

Масажа е метод за рефлекторно и механично въздействие на ръцете на масажиращия върху организма на масажирания. Посоката в която се провежда масажа трябва да съвпада с посоката на лимфния и венозния ток – крайниците се обработват от пръстите към торса. Масажа се състои от последователно извършвани поглаждания, разтривания омачквания и почуквания на отделни части на тялото на детето, при което не се оказва влияние само на подлежащите тъкани, а рефлекторно се въздейства и върху по-дълбоко разположените и по-отдалечените тъкани и органи и на организма като цяло. Масажа подпомага периферното кръвообръщение, повишава трофиката на мускулите, подобрява еластичността и съкратителните им способности, подпомага освобождаването на кожата от мъртвите рогови клетки по повърхността, подобрява функцията на потните и мастни жлези, способства за образуването в кожата на важни за нормалното развитие и за здравето на детето вещества (витамин D), повишава месния и общия обмен на вещества в организма.

Масажа  в кърмаческа възраст оказва съществено влияние върху развитието на емоциите и речовите реакции на детето.

При деца със суха кожа масажът може да се проведе, като масажиращият използва преварено растително масло като смазващо средство. При повишена влажност на кожата (потливост) може да се използва чист (препечен) талк. И в двата случая е необходимо детето да се изкъпи в същия ден.

Масажа трябва да предшества гимнастическите упражнения: преди да се извършат движенията с краката и ръцете, те трябва да бъдат масажирани, а преди тези движения, докато детето лежи по гръб се масажират гърдите и корема. След като бъдат изпълнени всички упражнения от тази изходна позиция, детето се обръща по корем и се масажират гърба и седалищната мускулатура. Продължителността на масажа на всеки сегмент е около 1 - 2 минути.

Особености на гимнастиката в кърмаческа възраст

Според развитието на детето продължителността на масажа намалява за сметка на продължителността на гимнастиката. Към 5 - 6 месец е възможно дори да се прекратят масажните процедури напълно и да се премине изцяло към изпълнението на  гимнастиката. Поради превеса на флексорите на детето над този на екстензорите му, в първите няколко седмици то извършва само рефлекторни движения, възникващи в отговор на специални дразнения. За детето не е полезно да извършва движения, за които опорно-двигателният му апарат не е готов. След 3-тия месец се започват пасивните движения, които постепенно се заменят с пасивно-активни и с активни движения. С навлизането в 6 - 7 месец движенията стават по-сложни и целенасочени, а към 10 - 12 месец съзнателни и добре съгласувани (координирани).

Рефлекторните движения възникват като отговор на дразнене на кожно-мускулно-нервния апарат. Пасивните упражнения се основават на естествената подвижност на ставите в съответния обем. С тях обаче се започва след 3-ти месец, когато се очаква да изчезне физиологичния хипертонус на флексорите на детето. пасивно-активните движения детето трябва да извършва само, като възрастния помага само в края на движението. Активните движения детето извършва изцяло самостоятелно.

Гимнастиката на кърмачетата трябва да се провежда в топло, добре проветрено помещение при температура около 20 - 22 градуса C. Не трябва заниманията да се провеждат в хладна стая, където има нагревателен уред подаващ топлина едностранно на детето, а трябва цялата стая да е равномерно затоплена. Обстановката в стаята трябва да е уютна и позната за детето. Не се препоръчва присъствието на много хора, както и на ярки светлини или музика.

Най-удобна за провеждането на гимнастика и масаж на кърмаче е маса с височина равна на тази на дланите на отпуснатите надолу ръце на терапевта. Тя трябва да е облицована с мек материал и покрита с чиста памучна кърпа (пелена).

Гимнастиката се провежда под формата на игра. По време на заниманието трябва да се поддържа доброто настроение и интереса на детето. За провокиране на активни движения се използват играчки. Необходимо е правилно да се поддържа детето при изпълнението на активните движения. Трябва да се обърне внимание на факта, че при кърмачетата кожата, съдовете и опорно.двигателния апарат са много нежни и лесно раними. Движенията трябва да са бавни, плавни, ритмични и в позволения обем. Не бива продължително време да се упражняват едни и същи мускулни игри, защото това води до бързата им уморяемост и загуба на интерес от страна на детето. Повторенията трябва да варират между 2 - 6.

Не трябва да се избързва с прехода на детето във вертикално положение. Това може да доведе до деформация на скелета – изкривяване на гръбначния стълб, гръдната клетка или краката.

Продължителността на гимнастиката трябва да е между 10 - 15 минути в зависимост от възрастта на кърмачето. На детето бързо му омръзва да е в едно и също положение.

След упражненията детето трябва да се увие в топли пелени и да се остави да почине за около 20 - 30 минути.

Летим Моллов - рехабилитатор

Роден на 01.09.1979 г. в гр. Плевен.
2005 година завършва Медицински колеж към МУ - гр. Плевен, специалност "Рехабилитатори".
Участник в VI-та национална научна конференция с темата "Масаж и гимнастика в кърмаческа възраст"