Търсене:

 

Начало > Специалисти > Дете > Защо ме излъга за Дядо Коледа?


Защо ме излъга за Дядо Коледа?

Когато детето научи ужасната истина за Дядо Коледа, първите въпроси, които стоят пред него са свързани с големи притеснения. В общи линии те се въртят около следното: Ще бъде ли Коледа някога същата? Защо всички възрастни около мен ме лъжат? И дали не ме лъжат и за много други неща?

Всички деца реагират различно на истината за Дядо Коледа, Баба Марта, Феята на зъбчетата, добрия Оле, който бди над съня им. Някои се гордеят, че са прозрели сами заблудата, но на други се налага да го научат по трудния начин-от по-големи братя и сестри или приятели, които не биха пропуснали възможността да приветстват както подобава поредния член на клуба на измамените. Понякога родителите го понасят по-тежко осъзнавайки, че децата им са загубили част от своята невинност. Не реагирайте прекалено шумно на събитието, но не го и подценявайте. Истината за Дядо Коледа обикновено “лъсва” между петата и осмата година. Децата се чувстват объркани. Те умеят да мислят само в конкретни, буквални понятия и не разбират Дядо Коледа като абстракция, символизираща обич и щедрост. И затова се тревожат дали следващата Коледа ще е по-различна.

Имайте предвид, че някои деца все още искат да вярват в Дядо Коледа и са достатъчно малки /под шест години/, за да бъдат убедени наново в съществуването му, поне за още една Коледа. Това също е алтернатива за сърдитото дете. Аргументите, които можете да използвате?- Всяка Коледа по новините съобщават до къде е стигнал Дядо Коледа! Може ли хората да измислят толкова много песни и стихчета за някой, който не съществува? Или бъдете искрени - зная, че някои от съучениците ти смятат, че Дядо Коледа не съществува, не знам какво мислиш ти, но на мен ми е приятно да се преструвам, че той съществува. Това може да не убеди някои деца, но ако едно дете наистина иска да вярва в Дядо Коледа, то няма да се противи особено.

Щом веднъж детето е разбрало и приело истината, не променяйте автоматично  стратегията за закупуване на подаръци. Може би то иска плавен преход към действителността. Несъмнено му се иска да се споменава името на добрия старец още известно време, и със сигурност очаква да бъде изненадано в коледната утрин. Не искайте от порасналото дете да ви помогне за закупуването на подаръците за по-малкото дете или приятел, братовчед, това би разбило окончателно красивата илюзия.

Понякога родителите са склонни да налагат собствените си чувства върху децата. Най-често на децата от същия пол. Спомнете си как реагирахте самите вие, когато научихте истината за Дядо Коледа? Не приемайте автоматично, че детето ви ще реагира по същия начин. Използвайте спомените си от детството като мост към преживяванията на вашето дете, но не забравяйте, че то може да реагира различно от вас.

Понякога несъзнателно влошаваме ситуацията, като кажем нещо не на място. Изразите, които биха наранили още повече детето ви и не бива да казвате са :

“Крайно време беше да научиш истината!”- детето ви ще си помисли “за какво ли още ме лъжат? Сигурно ме смятат за глупак!”

“Такъв е животът, ще видиш че много неща не са това, за което ги смяташ”- оставете детето да открива несправедливостите в живота едно след друго.

“Много шум за нищо!”-може би за вас да е нищо, но не и за детето ви, то е разочаровано и объркано в малкия си свят.

И накрая- по-добре не му пробутвайте някоя история, която би развълнувала до сълзи някой възрастен. Детето не може да приеме дядото с подаръците като метафора. Ако кажете, че той съществува както съществуват радостта, обичта и вярата, сигурно е че ще получите следния отговор: “ Много хубаво, но има ли наистина Дядо Коледа?”

Снежанка Лунгова - експерт-психолог,
работа с деца със специални образователни потребности и хронични заболявания

Родена на 31. 12. 1976 г.
Образование: Висше - магистър
Специалност: Социална и детска психология
Стаж по специалността:

* - ДОВДЛРГ “Детелина”, от 2002 г. до момента длъжност:психолог– работа с деца от 2.5 до 7 години, лишени от родителска грижа; изоставени деца; жертви на насилие.
* - ОбКБППМН (Общинска Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и  непълнолетни) гр. Плевен, от 2001 г. до момента
* - Длъжност:обществен възпитател -корекционна работа с деца и младежи с девиантно поведение.
* - Регионална Дирекция “Социално подпомагане”, “Съвет по осиновявания” длъжност: психолог от създаването й в Област Плевен 2004 до март 2006 г.
* - ЕКПО(Екип за комплексна педагогическа оценка) към РИО (Регионален инспекторат по образованието), от септември 2004 г. до момента
За контакт e-mail:s_lungova@abv.bg