Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Грижи за недоносени бебета

Грижи за недоносени бебета

Раждането на всяко дете е едно изключително събитие за всеки родител. Това естествено винаги поражда притеснения и въпроси. Но когато дългоочакваното дете се роди преди отреденото му време, трудностите и тревогите стават още по-големи.
Ето защо искам да споделя своя опит в отглеждането на недоносени деца, но преди това ще разясня някои особености, касаещи недоносените бебета.
За недоносеност на дете се говори, когато е родено преди 37-та гестационна седмица. За критерий се използва и телесното тегло, въз основа на което се различават четири степени.

  • 1степен на недоносеност  - с тегло между 2,500-2000 гр.
  • 2степен – между 2000-1,500 гр.
  • 3степен – между 1,500-1000 гр.
  • 4степен – под 1000 гр.

Недоносените деца са с по-малък ръст, главата е относително голяма, с предимно развита черепна част и е отворена малката фонтанела. Пъпът е ниско разположен, косата е съвсем малко, а ланугото (окосмяване по тялото) все още не е изчезнало.
Сукателния рефлекс е слабо изразен или липсва. Дишането е повърхностно, ускорено с дълги паузи , поради незрялост на дихателния център. Сърдечната дейност също е ускорена, но крайниците са леко цианотични (синкави).
Поради незрялост на черния дроб, по-рано се развива физиологичната жълтеница, която трае по-дълго.
Има по-силно изразена термо-лабилност, по-лесно се охлаждат и претоплят. Недоносените деца имат по-голяма неустойчивост към различни инфекции, най-вече на дихателната и храносмилателната система.
Грижите за недоносените деца започват още от родилния дом и са насочени в три направления : осигуряване на постоянна телесна температура, изхранване и опазване от инфекции.
Осигуряването на постоянна телесна температура се извършва с помощта на различни средства. При децата от трета и четвърта степен недоносеност се използват кувиози, които осигуряват постоянна температура и влажност на въздуха ( между 75% - 85% ), както и постоянен приток на кислород. В началото температурата е 27-28 градуса, като детето е облечено с дрешки, но постепенно се съблича и се оставя само с пелена между крачетата, а температурата се повишава на 33-35 градуса.
Контролира се кислородното налягане, като се стреми престоя в кувиоза да е максимално кратък.
Ако децата са от първа или втора степен на недоносеност,  къпането им става при температура на стаята – 25-27 градуса , а на водата – 37-38 градуса, след което децата се повиват в повече пелени, като между тях може да се постави памук. Слага се грейка под завивките, която да е пълна с вода с температура 40-45 градуса, увита с пелена или кърпа, и се поставя откъм крачетата.

Децата се изваждат от кувиозите, когато достигнат 2,000 – 2,500 гр.

Изхранването на недоносените деца най-добре е да става с майчина кърма. В зависимост от това дали имат сукателен рефлекс или не, храненето може да става с биберон, лъжичка. Но когато детето е с висока стойност недоносеност,  се използва сонда, която се вкарва в стомаха. Започва се с 1-2 мл. , на чести интервали, като постепенно се увеличава количеството и интервала. Дават се и течности - около 300 мл. на килограм тегло за 24 часа.

Развитието на детето много зависи от това с каква храна е хранено детето, като ако се храни с майчината кърма по-бързо ще наддава на тегло.
Захранването на недоносените деца със сокове и пюрета започва по същото време, както и при нормално родените деца ( разбира се ако няма допълнителни проблеми).
За да се предпазват децата от инфекции е добре стаята, в която се отглежда детето да се дезинфектира поне по веднъж на ден. Използваните бутилки се изваряват след всяко хранене.
Често пъти недоносените деца страдат от по-силни колики, което е свързано с тяхната недобре развита храносмилателна система. Ето защо, скъпи родители, се заредете с повече търпение. Осигурете си човек, който да ви помага – както в домакинството, така и в гледането на детето.
Недоносените дечица се развиват почти със същото темпо, както и останалите, родени на време деца. Понякога само може леко да изостават в нервно-психическото развитие, но до една годинка обикновенно догонват връстниците си.

Дора Давидова - медицинска сестра 

Родена през 1978  г. в гр. София.
Образование:
Завършила средното си образование в гр. София, 22-ро училище, с профил: биология – химия, през 1996 г.  Медицински колеж – София през 1999г.

Професионален опит: Работила, като медицинска сестра в кърмаческа хирургия „Пирогов”, през 2000 г. Детегледачка  –  2000-2002г. В момента - отпуск по майчинство.