Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Защо спрях да кърмя?

Защо спрях да кърмя?

Колко от вашите познати кърмят децата си? Колко от бебетата на познатите ви са кърмени до 3 месеца? А до 6? Виждали ли сте ходещо дете, което суче?
Колко пъти сте чували: “Исках да кърмя, но нямах кърма (тя просто спря!)”?
Всички признават преимуществата на кърменето пред изкуственото хранене. И все пак много малко български бебета са “щастливи” да имат най-добрата храна, най-нежния отговор на техните нужди. Защото гърдите на майката са създадени, за да дават храна и утеха. Има много причини, поради които една неопитна майка би се разколебала и би предпочела “лесния” начин: изкуствено хранене.
Какви грешки е възможно да се допуснат и кърменето да бъде прекратено?

Грешки в самия старт:

 • Младата майка е кърмена едва 20 дни. Тя смята, че щом нейната майка не е имала успех, тя също няма да се справи. Тази сигурност в неуспеха е напълно реална причина майката да спре да кърми. Младата майка трябва да знае, че кърменето не е наследствено умение. Това, че майката не е кърмена съвсем не означава, че тя няма да успее.
 • Плоски/хлътнали зърна. Сред някои акушерки и педиатри цари схващането, че щом майката няма ясно изразени зърна, това е пречка за бебето да захапе правилно. Плоските/хлътнали зърна действително са проблем, но в никакъв случай неразрешим. Понякога дори не е необходимо никакво действие от страна на майката, за да кърми успешно: просто бебето успява само да изтегли зърното и да суче без проблем. Ако сте бременна и забележите плоски/хлътнали зърна, можете за по-голяма сигурност през последните седмици да носите специални колектори за зърна (в началото по 10-15 минути като увеличавате времето с колекторите до 8 часа на ден). Те представляват гумени чашки с малки отвори за зърната, през които те излизат. Друг вариант е да изрежете дупки в средата на стар сутиен.

Ако вашето малко същество се е появило, но не сте правили горните процедури, а бебето има трудности със захапването на зърното, тогава можете да му помогнете като преди кърмене изпомпвате малко мляко. Помпата ще оформи зърното. Между храненията също може да се носят колекторите или сутиена с дупки.

 • Размерът няма значение. Това, че имате голям или малък бюст не означава, че няма да се справите. Малко информация и подкрепа в началото са чудесен старт.
 • Късно слагане на бебето на гърдата. В повечето български родилни домове бебето не се слага на гърдата веднага. Там се препоръчва се да се изчакат няколко часа. Всъщност през първите минути на бебето на бял свят, то има най-силен сукателен рефлекс. По-късно този рефлекс значително отслабва, то е изтощено, отпуснато и му е по-трудно да засуче. Ако е плакало дълго време без да бъде посрещната неговата нужда за храна и утеха, то заспива изтощено и отчаяно.

Друг вариант е когато бебето се ражда чрез Цезарово сечение: много често майките родили по този начин слагат бебетата си на гърдата след дни, през този период те са хранени с неподходящи биберони с адаптирано мляко. Бебетата свикват млякото да се “излива” в устата и после е много трудно (но не невъзможно!) те да се накарат да сучат.

Какво да правим в такъв случай? Добре е да уверите медицинските лица (лекари и акушерки), че е важно за вас и детето ви то да бъде сложено по-скоро на гърдата. Това със сигурност е един много успешен старт за вашето бебе! Ако все пак бебето не иска да засуче, то изцеждайте редовно и му давайте кърма с лъжичка. Всеки път пробвайте да го сложите на гърдата. Неминуемо усилията ви няма да завършат безрезултатно и ще успеете да кърмите вашето бебе.

 • Липса на сукателен рефлекс. Непременно говорете с лекар ако вашето бебе не иска да засуче в първите часове от раждането му. При липса на сукателен рефлекс бебето може да се храни с кърма чрез сонда/капкомер/спринцовка. За поддържане на лактацията, трябва редовно изцеждане на майката. Кърменето е възможно при повечето физиологични проблеми. Ако се налага престой на бебето в болница, поискайте разрешение да носите изцедена  да хранят бебето с нея. В къщи изцеждайте в часовете, в които бебето би се хранило.
 • Разранени и болящи зърна. Ако чувствате непоносима болка при кърмене, зърната ви са разранени и болезнени, това не е повод да се отказвате. Това е повод да поговорите с кърмила майка/баба/приятелка и да я помолите да ви покаже как да поставите правилно бебето на гърдата. Изпратете таткото до аптеката да ви купи специален мехлем за кърмачки. Никога не използвайте сапун за измиване на гърдите преди или след кърмене, противно на това, което сте чули в родилния дом. Не е необходимо дори често миене. Достатъчно е след кърмене да оставите зърната да изсъхнат на въздух и сте готови за следващото хранене. Може да си купите от специалните коректори за кърмачки, които образуват пространство между дрехите и зърната. Така вие сте облечени, а зърната са “на въздух”.
  Противно на това, което се твърди, слагайте бебето често да суче, тъй като големите интервали между храненията ще го направят нервно и гладно и то ще дърпа силно зърното. Ако изпитвате болка на гърдата, то нежно извадете зърното от бебешката уста като пъхнете кутрето си и освободите вакума. Поставете наново бебето. Неговите устнички трябва да обхващат не само зърното, но и ареолата (по-тъмния кръг около зърното). Устните му трябва да са обърнати навън, а езичето да е под зърното. Пробвайте и смяна на позата.                                                                                                       
 • Хранене на бебето под час. Това е грешка, която лесно може да бъде избегната. Просто слагате бебето на гърдата по всяко време, когато то желае, независимо че може да е яло преди 10 минути. Ако не желае да бъде хранено или успокоявано с гърда, то ще покаже само. Бебетата плачат по различни причини. Но през първите седмици от неговия живот е добре винаги да първо да се уверите, че то не плаче от глад.
  Защо храненето под час на детето може да бъде причина за неговото отбиване? Кърмата (за разлика от адаптираното мляко) се усвоява твърде бързо и бебето може да огладнее половин час или час и половина след като е сукало. При естествено хранене на бебето майката не може да знае какво количество то е изяло и ако например допреди час е сукало само за успокоение или за приспиване, то може съвсем скоро да се събуди гладно. Храненето под час може да е удобно за някои деца, които използват гърдата само за храна, сучат енергично и ефективно. Но в най-общия случай спазването на режим ще доведе до изнервяне на бебето, което ще плаче докато стане неговият час за хранене, а дотогава може и да заспи от изтощение. Така то няма да успее да набави нужните му калории за деня.
  Освен това, честото сучене означава, че организмът на майката ще произвежда по-голямо количество мляко и то ще бъде по-мазно. Големите интервали между храненията не са полезни нито за бебето, нито за майката. Защо е така? Кърмата не е еднаква в началото и в края на храненето. В началото на храненето тя е бедна на мазнини и служи за утоляване на жаждата. По-късно идва кърмата, която е по-богата на мазнини и служи за утоляване на глада. Ако са минали няколко часа след последното хранене, общото количество на млякото ще е по-голямо, но бебето ще успее да изсуче само предното мляко (по-бедно на мазнини), тъй като обемът на неговото стомахче е ограничен.
  Кърмата се образува на принципа на търсенето и предлагането: по-честата стимулация на зърното и освобождаване от млякото дава сигнал на майчиния организъм да произвежда повече мляко. Обратно: рядкото сукане за майчиния организъм означава, че няма нужда от толкова кърма и съответно производството намалява.
  В тези случаи резултатът от големи интервали между храненията е недобро наддаване.
 • Кърмата ми е рядка, не засища бебето. Когато му дадох адаптирано мляко, то заспа спокойно и щастливо”. Рядка кърма не съществува.  Разликата е, както я посочих в предния параграф, в началото и в края на храненето. Ако бебето е неспокойно и плаче, то  му давайте да суче при всяко негово проплакване. Дори кърмата в този момент да е недостатъчна, то честото сукане на бебето ще даде сигнал на организма да произвежда повече мляко. Само след 2-3 дни организмът ще се е настроил към новите “изисквания” на бебето.
 • Кърменето е твърде изморително, моят организъм се изтощава, не мога да се справя с тази твърде тежка задача. Действително кърменето в първите седмици е доста трудна задача. В  началото нито бебето е сукало, нито майката е кърмила, а тези две неща се научават постепенно и с малко усилие, както и всяко едно ново нещо. Майчиният организъм през бременността е трупал запаси и се е подготвял освен да износи бебето в утробата, така и за бъдещото му изхранване. Ако майката се храни нормално, поема достатъчно течности и не се претоварва с твърде много домакинска работа, тя ще се чувства добре. При кърменето се спестяват други изтощителни дейности като стерилизиране на шишета и биберони, подгряване на вода за храна, приготвяне на храна. Когато майката и бебето се усъвършенстват в изкуството кърмене, бебето заякне и започне да суче по-ефективно, тогава кърменето става несравнимо по-лесно, удобно и бързо.
 • Млякото ми е малко, на контролното кърмене бебето изяде по-малко от колкото педиатърът казва, предписана е добавка или изцяло преминаване на адаптирано мляко. Това е най-честата причина, поради която младите майки спират кърменето – обезкуражени, че нямат мляко. Ако е ясен механизмът на образуване на мляко, тоест ако майката храни детето когато то поиска, тогава тя няма да има никакви съмнения, че млякото й не стига. Кърмените бебета не изяждат определеното от педиатър мляко. Те ядат колкото искат. Ако в даден момент (на контролното кърмене) бебето не изяде определеното количество, то това е защото просто толкова му се яде. При кърмене на поискване бебето изяжда нужното му количество за денонощие. Контролното кърмене в никакъв случай не е показател за това как се храни вашето бебе. Ако то наддава добре, пълни редовно пелените, то няма причина да се притеснявате за това колко грама изяжда то на ядене. Вашето мляко е най-добрата храна за него!                                         

Грешки в процеса на кърмене:

 • Скокове на растежа и как кърмата не стига. Да, има такива моменти, в които кърмата наистина не достига. Това са периоди на засилен растеж, когато бебето показва на майчиния организъм колко кърма трябва да произвежда. Ако едно двуседмично бебе има нужда от определено количество кърма на ден, то нуждите на тримесечното бебе са по-големи и  именно бебето се грижи за механизма на образуване на това по-голямо количество кърма. През тези периоди на засилен растеж, когато бебето иска да суче често, младата майка заключава, че млякото й не е достатъчно (или се е разредило) и дава добавка адаптирано мляко. Защо това е много неправилно? Бебето се засища с адаптираното мляко и няма нужда да суче често. Съответно то не показва на майчиния организъм, че има нужда т повече мляко и той спира да произвежда. Млякото намалява все повече, а е напълно възможно след като бебето е опитало биберон, то да отказва гърдата.
  Какво да направим в случай на усилен растеж? Просто трябва да гледаме и слушаме какво иска бебето. Ако то плаче често, това означава че то има нужда от често кърмене, а не от даване на адаптирано мляко.
 • Кърмаческа стачка. При някои бебета се появява такъв период, наречен кърмаческа стачка. Обикновено се появява в началото на третия месец от живота на кърмачето, но не е изключено това да стане по-рано или по-късно. Признаците за кърмаческа стачка са: изведнъж бебето става много неспокойно на гърдата, започва да плаче, да пищи, да се дърпа и огъва “на дъга”. Това в първия момент може да е много притеснително за една млада майка, но всъщност е нещо нормално и това се случва на много бебета. В такъв момент майката би си помислила, че бебето се отбива и така кърмаческата стачка да доведе до край на кърменето.
  Не се отчайвайте, плачът на бебето в никакъв случай не трябва да бъде тълкуван като желание за отбиване. На вашето бебе му предстоят още дълги месеци щастливо сукане на гърдата. Просто това е временно явление, което трябва да се преодолее с ваша помощ. Първо не се плашете, нервирайте или панирайте. Запазете спокойствие и преминете към действие. Ако досега сте давали залъгалка или някакъв вид течност с биберон, то веднага преустановете. Залъгалките са много честа причина за появата на кърмаческа стачка. Ще забележите как стачката не се проявява при всички хранения. Ако бебето е изключително нервно на гърдата например следобед, то не го насилвайте да яде точно тогава. То ще си навакса сутринта и през нощта. Адаптираното мляко или кърма от шише също не е добра идея. Ако се притеснявате толкова много, че бебето ще гладува, то предложете изцедена кърма от лъжичка. Винаги използвайте моментите, когато бебето е пред заспиване, спи леко или току-що се е събудило, за да го накърмите. Тогава е най-малко вероятно да срещнете протести.
 • Запушени канали, възпаления, мастит. Тези проблеми могат да се срещнат както в началните месеци на кърмене, когато кърмата не се е регулирала, така и в по-късен етап. Изразяват се в подути и болезнени гърди, бучки, зачервяване. Дължат се на застой на мляко в гърдите, а също така е възможно каналче да се запуши ако сте затиснали през нощта гърдата или бебето ви е ударило без да иска. Дори при по-сериозни усложнения, каквото е маститът, кърменето не трябва да се прекъсва. При висока температура и зачервяване, задължително се консултирайте с лекар. С приемане на безвредни за бебето медикаменти, кърменето може да продължава. При запушени каналчета може да се приложат горещи компреси преди кърмене/изцеждане и студени между храненията. Задължително бебето се слага често на гърдата, сменят се позите и е хубаво брадичката му да сочи възпаленото място. Ако бебето отказва да суче толкова често или не е при вас, трябва да изцеждате често. С навременни мерки, запушените каналчета би трябвало да отшумят за 24 часа. Спиране на кърменето в този момент би задълбочило много проблема.                                                                                                         
 • Прием на медикаменти. Има случаи в които се налага кърменето да бъде прекратено поради прием на лекарства. При всички случаи вашият лекуващ лекар трябва да е уведомен, че кърмите, за да прецени лекарства, които са безопасни за бебето. Ако няма начин спирането на кърменето да бъде избегнато, попитайте за продължителността на курса на лечение. Ако лечението не е твърде продължително, обмислете варианта със закупуване на помпа и изцеждане, за да поддържате лактацията си докато лечението приключи. След това спокойно можете да възобновите кърменето. Ако нямате възможност да поддържате лактацията през периода на лечение, и ако след приключването му имате желание, може да възстановите кърменето наново. Този процес се нарича релактация и е напълно естествен. Необходими са само желание и често слагане на бебето на гърдата или изцеждане.
 • Връщане на работа. Много майки искат или се налага да се върнат на работа, но смятат, че кърменето и работа са несъвместими. Това не е така и много майки по света кърмят бебетата си и работят. Ако бебето е малко, можете да закупите хубава помпа, с която да изцеждате гърдите по времето, когато бебето по принцип суче. Помолете работодателя да ви осигури няколко пъти на ден по 15 минути или половин час тихо и спокойно място, за да изцеждате кърма. Съхраненото мляко може да се дава от баба/татко/детегледачка. Ако работното място е близо до дома, то според Кодекса на Труда имате право на два часа на ден (за недоносено дете и близнаци този период е по-голям) платен отпуск за хранене на малко дете (до 8 месеца), който се заплаща от работодателя. Може да отскачате до дома за кърмене на детето.  Ако захранването е започнало, докато ви няма човекът, който гледа детето може да дава пюрето/кашата, а когато вие сте в къщи: бебето суче. Преценете дали не можете да работите в къщи. Така ще сте винаги на разположение.
 • Твърде ранно и бързо захранване. Много майки споделят, че когато са захранили децата си твърде малки или много бързо са въвели голямо разнообразие твърда храна или са заместили повечето хранения, бебето се отбива само преди майката да желае това. За да избегнете такъв проблем, внимателно следете начина на захранване. До първия рожден ден на детето кърмата е основното му ядене, тя му осигурява така нужните хранителни вещества и  витамини. Твърдата храна се дава, за да опита детето нови вкусове и за да се задоволи нарастващия апетит на детето. Това означава, че майката продължава да кърми колкото детето пожелае, а около един час след кърмене, предлага някаква твърда храна. Така бебето само регулира приема на твърда храна, който не е за сметка на кърмата.
 • Бебето повръща и трябва да мине на специално адаптирано мляко. Повръщането на бебето е напълно нормално. Кърмата е най-подходящата храна за вашето бебе, по-добра от най-скъпото и рекламирано адаптирано мляко.
 • Наличието на цикъл. Още един фактор, който по никакъв начин не влияе на кърменето. Ако цикълът ви дойде, това в никакъв случай не е причина да отбиете бебето.

Грешки при по-големи бебета или деца:

 • Детето се разсейва по време на кърмене и явно не му е интересно на гърдата. С порастването, малките бебета стават все по-любопитни за околния свят и наистина може да им  е малко скучно на гърдата. Но това съвсем не означава, че е време за отбиване. Можете да кърмите на тихо, леко затъмнено и спокойно място, да предупредите по-големите деца да не вдигат много шум или да поиграят в съседната стая, изгасете телевизора. Друг вариант е да предложите забавление на гърдата. Едно интересно герданче ще свърши чудесна работа. Шарено и лъскаво, то ще привлече вниманието на бебето и ще направи престоя му на гърдата интересен. Може да пробвате игра с ръце и пръсти.
 • Бебето вече има зъби, понякога хапе. Изникването на зъб не е причина да преустановите кърменето, бебетата могат да сучат безпроблемно с всички зъби в устата си и то без да хапят. Ако все пак бебето започне да хапе, то ще трябва да му помогнете да се отучи от този неприятен за вас навик. Когато впие зъбчетата, извадете леко зърното от устата му като пъхнете кутре и освободите вакума. Обяснете спокойно на детето, че ви боли и мама не се хапе. После пак продължете кърменето. Ако прилагате тази практика, за няколко дни бебето ще се отучи да хапе.
 • Хората около майката не одобряват кърменето. Майката е притискана от тях да отбие детето на определена възраст. Кърменето е процес, който касае само майката и бебето. Всякакви коментари от страна на роднини/приятели или напълно непознати не са причина да вземете толкова важно решение за вас и най-вече за вашето бебе. Обяснете на роднините и приятелите защо кърменето е толкова важно и им заявете със спокоен тон, че мнението ви е окончателно и ще отбиете бебето когато вие или то решите.

Преодоляването на редица проблеми при кърменето става бързо и безпроблемно. Най-често ситуацията изисква малко усилие от страна на майката и детето, за да продължи така естествения процес на кърмене.

Ако все пак не успеете да се справите, то не се отчайвайте, вие сте най-добрата майка!           

Анелия Донева Карагьозян

Образование:
1997-2001 ВТУ Св. Св. Кирил и Методий, англ. филология
2002-2003 ВТУ Св. Св. Кирил и Методий, публична администрация.
Успешно продължава да кърми 24 месечния си син!