Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Как да посрещнем бебето вкъщи


Как да посрещнем бебето вкъщи


Семейните грижи и вълнения около раждането на бебето започват няколко месеца преди постъпването на майката в родителния дом. Проблемите основно са свързани с почистването и хигиенизирането на жилището, подреждането на стаята на новороденото, мебелировката, постелни принадлежности, бельо и пелени и т.н.

Изберете най-светлата и хигиенична стая от Вашето жилище, в която детето ще живее! Желателно е тя да бъде с южно или югоизточно изложение. В нея трябва да прониква достатъчно естествена светлина и слънце през деня. Добре е, ако известно време преди очаквания срок за раждане боядисате стените или ги облепите с нови тапети. Не застилайте пода с тежки килими, кожи и пътеки които събират прах. За препоръчване е да се използват пердета в светли тонове от тънка и лека материя. През летния сезон използвайте мрежи върху прозорците, с които да проветрявате стаята на детето, за да не се допусне влизането на мухи, комари и други вредни насекоми.

При каква температура на въздуха трябва да се отглежда новороденото дете? Най-подходяща температура на въздуха в стаята при бодърстване на бебето, облечено с памучна фланелка и една или две камизолки, памперси и ританки е между 21° - 23° С. По време на съня на детето е желателно температурата на въздуха да бъде с около 2° - 3° С по-ниска. По такъв начин то ще спи по-дълбоко и спокойно.

Въздухът не трябва да бъде сух, нито много влажен. Най добре е относителната влажност да бъде между 30% и 60%. Имайте предвид, че регулирането на влажността е особено затруднено, ако в стаята има парно отопление. Затова през нощта поставяйте влажни кърпи или подходящ съд с вода върху радиатора. Проветрявайте по-често стаята на бебето, като честотата и  продължителността съобразявате със сезона.

Във връзка с интензивния растеж и нервно-психическото развитие на детето за препоръчване е детското легло, което ще използвате и през следващите няколко години след раждането. Леглото трябва да е разположено по-далеч от прозорци, външни стени и отоплителни тела. Дължината и ширината на леглото трябва да позволява свободното поставяне на бебето в хоризонтално положение и достатъчно място за движение на ръцете и краката. Височината на страничните прегради на детските легла трябва да бъде съобразена с ръста на детето. Преди да застелете дюшека с чаршафче, поставете върху него тънка найлонова материя там, където обикновено е разположено седалището на детето, за да не се налага да сменяте всичко след по обилно напикаване. До навършване на една година не поставяйте възглавничка в леглото на детето, а под главичката слагайте малко чаршафче. В по студените месеци, ако температурата в стаята през нощта е по-ниска, можете да поставите детето в памучно спално чувалче по време на сън.

Д-р Валентин Пръвчев

Д-р Валентин Пръвчев е н.сътрудник I ст. в Националния Център по опазване на общественото здраве към направление “ Здраве на децата и учениците”. Работи дълги години в областта на хигиената, профилактиката и промоцията на детското здраве, закаляването и плуването на кърмачета и деца от ранна възраст, както и в областта на организацията и условията за отглеждане на децата в детските ясли.